Secretele istoriei

Inceputul miscarii de rezistenta armata din Romania

Publicat: 19 ian. 2015
3

La inceputul toamnei anului 1948 si in pofida disparitiei oricarei coordonari la nivel national, mai multe grupuri, sau doar indivizi, intra in clandestinitate, in Muntii Carpati. Se vor constitui astfel diverse puncte de rezistenta armata in ceea ce a devenit o miscare totalizand mai multe mii de persoane. Rebelii proveneau din toate paturile sociale si din toate regiunile tarii.

Factorii declansatori ai miscarii au fost, pe de o parte, valul de arestari masive care s-a abatut asupra tarii dupa ajungerea la putere a comunistilor, fara nici un alt partid alaturi, in ajunul lui 1948, si, pe de alta parte, masurile politice si economice care au afectat profund taranii si intreaga clasa de mijloc. Victimele economice ale noului regim fugeau dupa ce abandonasera orice speranta de supravietuire intr-o societate care le produsese ruina. Unii dintre ei riscau detentia sau chiar eliminarea fizica, din cauza apartenentei sociale sau politice. La aceasta categorie se adauga cei care intrau in clandestinitate pentru a scapa de arestarea iminenta. Un numar mare de familii s-au refugiat in munti la sfarsitul lui 1948 si inceputul lui 1949. In acest sens, responsabilul Consulatului Britanic la Cluj scrie la 1 mai 1949, referitor la subiectul situatiei partizanilor condusi de Generalul Corneliu Dragalina:
„Hainele si medicamentele lipseau si probabil ca acest lucru este adevarat pentru ca numarul lor crescuse cu o proportie considerabila de femei si copii incepand cu expropierile de la 1 Martie. Mi s-a comunicat valoarea de 20.000 ca numar al celor care s-au alaturat dupa expropiere (…) Cresterea numarului de femei si copii va crea probleme de supravietuire in iarna urmatoare (…) si mi se spune din nou ca la partizani ajung camioane cu provizii militare, uneori prin captura, alteori prin dezertare, dar nu pot estima anvergura acestui fenomen…. ”

Vezi si Rexismul – miscare politica belgiana de extrema dreapta

Opozitia taranilor la colectivizare

Este elementul esential al revoltei impotriva puterii comuniste. In 1945, Romania era o tara 80% rurala, prin urmare, desfiintarea proprietatii private a fost un soc pentru lumea de la sate. Respinsa de aceasta, colectivizarea a fost considerata drept un furt cu violenta si a fost puternic combatuta de taranii atasati de pamanturile lor. S-au intensificat refuzurile de supunere fata de noile legi, manifestatiile si actele de nesupunere civila. Reprimate dur de Securitate, care nu ezita sa inchida sau sa execute conducatorii protestelor, campaniile au constituit creuzetul unei rezistente si, de asemenea, suportul ei logistic pe termen lung. Rezistenta taranilor la colectivizarea fortata si brutala este un fenomen putin cunoscut atat in Europa de Vest cat si in Europa Centrala. Intr-o tara cunoscuta pentru agresivitatea politiei politice, Securitatea mult temuta, dar si pentru pasivitatea sau indiferenta poporului in fata dominatiei comuniste, intensitatea opozitiei taranilor fata de regimul stalinist este o realitate iesita din comun.

Vezi si Innabusirea complotului de asasinare a lui Hitler

Forta miscarii legionare

In 1937, rezultatele afisau peste 15,58% dintre voturi pentru partidul legionar Partidul Totul pentru Tara, adica 478.000 de voturi. In 1938, miscarea legionara cuprindea mai multe sute de mii de membri, dintre care unii formau o forta paramilitara considerabila. Foarte activa, organizata si ajunsa la putere intre septembrie 1940 si ianuarie 1941, o astfel de miscare era greu de evitat in 1944-1945, prin urmare comunistii au preferat sa coabiteze cu ea pana in 1948. Astfel, efective importante de tineri antrenati din punct de vedere militar si apartinand miscarii legionare, deja intrati in clandestinitate dupa lovitura de stat ratata din 1941 si uneori dotati cu arme de catre germani, s-au gasit fata in fata cu perspectiva de a vedea tara in mainile celor mai mari dusmani : comunistii. A fost deci firesc ca unii dintre ei, cum ar fi Ion Gavrila Ogoranu, sa initieze o ofensiva armata contra comunistilor si a ocupantilor sovietici. Occidentul, si in special Franta si Statele Unite, au exploatat si ele numarul mare de legionari refugiati in vest si gata de lupta pentru a forma miezul unei rezistente in Romania, opozitia politica romaneasca din exil fiind incapabila sa furnizeze cadre pentru un astfel de obiectiv.

Vezi si Miscarea daneza de rezistenta

Refuzul dictaturii comuniste

Un alt element important al Rezistentei armate este motivatia indivizilor si a grupurilor convinse ca doar o implicare armata ar putea sa reduca teama crescanda si sa opreasca ajungerea irevocabila a comunistilor la putere. Grupurile de rezistenta conduse de fosti ofiteri actionau in mod coordonat si planificat. Se pare ca isi puneau sperantele in incitarea la o insurectie armata generala, la o revolta masiva, care nu s-a produs niciodata. O categorie mai redusa de insurgenti dornici sa lupte impotriva comunismului era formata din refugiati romani recrutati in Europa de Office of Policy Coordination (OPC), antrenati in Franta, in Italia si in Grecia si apoi parasutati in Carpati. Majoritatea dintre ei nu au reusit sa creeze contacte locale, care le erau indispensabile pentru supravietuire, si au fost rapid capturati.

Persecutia Bisericii Greco-catolice romane

La sfarsitul lui septembrie 1948, dorind sa rupa de Occident si de influenta Romei pe toti catolicii romani, comunistii au impins credinciosii si clerul sa se converteasca la ortodoxie. Intr-un final, regimul comunist a declarat ilegala Biserica greco-catolica, la 1 decembrie 1948, si a profitat de asta pentru a-i confisca toate bunurile. Acesta a fost momentul in care puterea a deschis calea catre o represiune brutala si sistematica, ce va dura pana in 1964. Toti episcopii vor fi condamnati la inchisoare si vor muri inchisi, adeseori din cauza regimului de viata foarte dur. Numerosi preoti vor fi torturati, trimisi in colonii de munca silnica sau pur si simplu asasinati. Vom gasi astfel, in mai multe miscari de rezistenta, preoti catolici si numerosi membri ai acestei Biserici, bine reprezentata in special in Transilvania.

Adauga un comentariu