Secretele istoriei

Inceputul Razboiului Succesiunii Spaniole

Publicat: 12 ian. 2015
3

Cand curtea Frantei a aflat pentru prima oara de testament, in pofida victoriei pe hartie a Bourbonilor, consilierii lui Ludovic al XIV-lea au sustinut ca este mai sigur sa se accepte tratatul de la Londra decat sa se riste razboiul pretinzand intreaga mostenire spaniola. Jean-Baptiste Colbert, ministrul francez de externe, a sustinut, insa, ca, indiferent daca Franta accepta intreg Imperiul Spaniol sau doar o parte a lui, tot va trebui sa lupte cu Austria, care nu accepta natura impartirii descrisa prin tratatul de la Londra.

Mai mult, termenii testamentului lui Carol stipulau ca lui Anjou i se va oferi de ales intre intreg Imperiul Spaniol si nimic; daca refuza, intreaga mostenire ar fi mers la fratele mai mic al lui Anjou, Carol, duce de Berry sau la arhiducelui Carol al Austriei. Stiind ca puterile maritime (Anglia si Provinciile Unite) nu vor fi de partea Frantei intr-o lupta pentru a impune tratatul de impartire austriecilor si spaniolilor, Ludovic s-a hotarat sa accepte mostenirea nepotului sau.

Carol al II-lea a murit la 1 noiembrie 1700, iar la 24 noiembrie, Ludovic al XIV-lea l-a proclamat pe Anjou Filip al V-lea, rege al Spaniei. Noul rege a fost declarat conducator al intregului imperiu spaniol, contrar tratatului de la Londra. In ciuda incalcarii acordului cu Anglia, William al III-lea nu avea suportul elitelor conducatoare engleze si nici al Provinciilor Unite pentru a declara razboi Frantei, astfel incat a fost obligat sa-l recunoasca pe Filip rege in aprilie 1701.

Vezi si Revolutia siciliana din 1848

Ludovic, insa, a apucat-o pe o cale prea agresiva in a-si asigura hegemonia franceza in Europa. A indepartat Anglia si Provinciile Unite din comertul spaniol, amenintand serios interesele comerciale ale celor doua tari. Astfel, William al III-lea a putut sa-si asigure sustinerea supusilor sai si sa negocieze tratatul de la Haga cu Provinciile Unite si cu Austria. Acordul, parafat la 7 septembrie 1701, il recunostea pe Filip al V-lea ca rege al Spaniei, dar dadea Austriei ceea ce-si dorea mai mult: teritoriile spaniole din Italia. Drept conditie, Austria accepta si Tarile de Jos Spaniole, protejand acea regiune cruciala de controlul francez. Intre timp, Anglia si Provinciile Unite, aveau sa primeasca drepturi comerciale in Spania.

Vezi si Casatoria Mariei Tereza a Austriei

La cateva zile dupa semnarea tratatului, predecesorul lui William al III-lea la tronul Angliei, Iacob al II-lea, care fusese detronat de William in 1688, a murit in Franta. Anglia si Provinciile Unite incepusera deja sa stranga armata si acum, desi Ludovic il tratase pe William ca pe rege al Angliei dupa tratatul de la Ryswick, acum il considera pe fiul lui Iacob al II-lea, catolicul James Francis Edward Stuart („vechiul pretendent”), ca monarh de drept. Actiunile lui Ludovic au instrainat si mai mult opinia publica engleza si i-au dat lui William argumente pentru a incepe razboiul.

Conflictul armat a inceput lent, fortele austriece ale printului Eugen de Savoia invadand Ducatul Milanului, unul din teritoriile spaniole din Italia, determinand interventia franceza. Anglia, Provinciile Unite si mare parte din statele germane (in primul rand Prusia si Hanovra), au fost de partea Austriei. Electorii Wittelsbach ai Bavariei si Kölnului au fost de partea Frantei si a Spaniei. Portugalia, initial aliata cu Franta, a intors armele de la inceput, semand tratatul de la Methuen. In Spania, cortesurile Aragonului, Valenciei si Cataloniei (regiuni ale Coroanei de Aragon) s-au declarat in favoarea arhiducelui austriac. Desi William al III-lea a murit in 1702, succesoarea sa in Anglia, regina Ana, a continuat cu hotarare razboiul, sub indrumarea ministrilor ei Godolphin si Marlborough.

Adauga un comentariu