Scriitori

Inceputurile activitatii sale literare ale lui Avram Goldfaden

Publicat: 09 ian. 2015
3

Intaiul sau poem publicat a fost „Progresul„, avand sa fie descris mai tarziu in necrologul din „New York Times” ca o pledoarie pentru sionism „avant la lettre”.

In 1865 a publicat primul sau volum de versuri in ebraica intitulat ” Zizim u-ferahim”, dar dupa cum aprecia Jewish Encyclopedia din 1906-11, poezia sa in ebraica cu toate „meritele ei considerabile, a fost eclipsata de cea in limba idis, care, prin forta expresiei si profunzimea de simtire evreiasca ramane de neconcurat”.

In 1866 a publicat Goldfaden primul sau volum de versuri in idis, iar in anul, urmator 1867 a lucrat ca profesor la Simferopol in Crimeea. Dar dupa un an s-a transferat la Odesa, unde a locuit mai intai in casa unui unchi, unde fiul acestuia, bun pianist, il ajuta sa puna unele din poeziile sale pe muzica.

Vezi si Destinul literar al lui Daniel Defoe

La Odesa, Goldfaden a reluat legatura cu confratele sau, scriitorul idis Itzhak Yoel Linetski pe care il cunostea de la Jitomir si l-a intalnit pe poetul ebraic Eliahu Mordehai Werbel, cu a carui fiica, Paulina, se va casatori. In aceasta perioada Goldfaden si-a vazut tiparite versurile in ziarul ebraic „”Kol Mevassér”.

Vezi si Convingerile politice ale lui Ioan Slavici

Atunci a scris si primele sale doua piese de teatru in idis, „Cele doua vecine” – (Di Tzvei Shcheines) si „Matusa Zose” (Di Mome Zose), pe care le-a inclus, insotite de cateva versuri, in volumul de un anumit succes „Evreica” (Di Yidene) din 1869, care a fost tiparit in trei editii succesive in trei ani.

Tanara pereche de casatoriti traia in acea vreme din micul sau salariu de profesor, de 18 ruble, la care se adauga plata primita pentru lectii particulare si o slujba suplimentara de casier la un magazin de palarii.

In 1875 Goldfaden a plecat la München cu gandul sa studieze acolo medicina. Dar pana la urma a parasit Germania pentru Lvov (in Galitia), pe atunci in Austro-Ungaria, unde s-a pus iarasi in legatura cu Linetski, care devenise acolo redactorul hebdomadarului in idis „Isrulik”, publicatie apreciata, dar pe care autoritatile tariste au inchis-o curand. In 1876 Golfaden se muta la Cernauti, in Bucovina, unde redacteaza un cotidian in idis – „Dos Bukoviner Israelitishe Folksblatt” („Foaia populara israelita din Bucovina”).

Nereusind sa plateasca cheltuielile de inregistrare de 3000 de ducati si esuand in incercarea de a scoate totusi gazeta sub un alt nume, Goldfaden pleca in Romania vecina, la Iasi, principalul centru al Moldovei, unde locuia deja o numeroasa minoritate evreiasca.
Adauga un comentariu