Secretele istoriei

Inceputurile Cercetasiei in Romania

Publicat: 15 ian. 2015

Prima comunicare asupra cercetasiei a fost facuta de catre profesorul Gheorghe Munteanu Murgoci intr-o sedinta a Federatiei Societatilor Sportive din Romania (FSSR).

Prima publicatie despre fenomenul cercetasiei a fost o brosura informativa, editata de catre profesorul Gabriel Giurgea in noiembrie 1913. Acesta a trimis-o catre conducerile scolilor secundare (gimnazii) din tara.

Vezi si Eroinele de pe frontul barbatilor

Intre cele doua momente, in vara anului 1913, inspirati de un articol citit intr-o revista frantuzeasca, cativa elevi de la Liceul “Gh. Lazar” din Bucuresti (fratii Dimancescu, fratii Berindei, Sandel Bogdan si Ionel Andronescu) formeaza singuri, fara ajutorul adultilor, primele patrule de cercetasi, experimentand cercetasia in Muntii Bucegi.

Vezi si Alexandru Borza, un faruitor al istoriei

Dupa inceperea cursurilor in toamna aceluasi an, la initiativa lui Dimitrie Dimancescu (liderului primilor cercetasi), elevilor de mai sus li se vor alatura si alti colegi pentru a infiinta prima legiune de cercetasi, avand si sprijinul directorului de atunci al liceului (Marin Demetrescu).

Tot in toamna lui 1913 si tot la liceul “Gh. Lazar”, Vladimir Ghidionescu va tine prima conferinta despre cercetasie.loading...

Adauga un comentariu