Eveniment-Social

Inceputurile Revolutiei din 1989, comemorate la Iasi de autoritati – FOTO

Publicat: 14 dec. 2014

@ La un sfert de secol de la inabusirea manifestatiei anticomuniste de la Iasi, din 14 decembrie 1989, revolutionarii si oficialitatile locale si centrale au organizat un simpozion, pentru comemorarea evenimentelor si repunerea Iasului pe harta revolutiei

Municipalitatea ieseana împreuna cu Asociata „14 Decembrie 1989” au organizat duminica, în Sala Mare a Palatului Roznovanu, un simpozion, cu ocazia celebrarii a 25 de ani de la revolutie. Manifestarile din cadrul Simpozionului „Douazeci si cinci de ani de când Iasul, la 14 decembrie 1989, a dat semnalul începerii Revolutiei Române” au avut loc in intervalul 12.00 – 14.00. La manifestare si-au confirmat initial prezenta academicianul Alexandru Zub, istoricul Adrian Cioroianu, cercetatorul Constantin Corneanu  – din partea Institutului Revolutiei Române din Decembrie 1989, deputatul Ion Hadarca  – Parlamentul Republicii Moldova, scriitorul Cassian Maria Spiridon – presedintele Asociatiei „14 Decembrie 1989”.

Din partea Guvernului României, a participat chiar Gelu Voican Voiculescu, ca reprezentant al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. Alocutiunile celor prezenti au reiterat faptul ca iesenii au fost primii care au incercat organizarea unor manifestari anticomuniste, evenimentul fiind programat a avea loc pe 14 decembrie 1989, fiind imprastiate manifeste pe foi volate tiparite clandestin. Ba mai mult chiar, sase dintre organizatori au fost chiar arestati de securitate, fiind ulterior eliberati.

„Inceputul incontestabil al Revolutiei Romane a avut loc la Iasi, dand posibilitatea ca pe 16 decembrie sa aiba loc evenimentele de la Timisoara, continuand cu ce s-a intamplat in 21 si 22 decembrie, cand a aparut programul revolutiei, cu punctele sale binecunoscute. Planul marii adunari din 14 decembrie 1989 de la Iasi, din Piata Unirii nu s-a mai concretizat pentru ca probabil securitatea a aflat de aceasta manifestare clandestina. In conditiile unui conflict surd intre Bucuresi si Timisoara, nu s-a dorit recunoasterea meritelor Iasului”, a declarat ieri Gelu Voican Voiculescu,  reprezentantul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, unul din actorii principali ai revolutiei si ai procesului in urma caruia sotii Ceausescu au fost executati la Targoviste. În cadrul simpozionului a avut loc si lansarea volumului „14 Decembrie 1989, începutul Revolutiei Române”. Evenimentul care a fost gazduit de Palatul Roznovanu a avut parte si de un moment festiv, Gelu Voican Voiculescu oferindu-le viceprimarului Mihai Chirica, subprefectului Bogdan Abalasi si reprezentantilor revolutionarilor o medalie.

Incepand cu ora 14.00, a avut loc si o manifestare in zona Palatului Culturii, avizul pentru aceasta manifestare fiind cerut de grupul de sustinatori din Iasi ai Monicai Macovei. O parte dintre acestia au pichetat sediul primariei, scandand impotriva coruptiei, declarandu-se nemultumiti ca nu le-a fost permisa prezenta la simpozion.

Comentarii
Adauga un comentariu