Secretele istoriei

Inceputurile Umanismului modern

Publicat: 02 ian. 2015
3
In mod traditional, istoricii situeaza inceputurile umanismului modern in Italia secolului al XIV-lea, fiind legat de numele lui Francesco Petrarca si Giovanni Boccaccio. Dupa invadarea Imperiului Bizantin de catre turci, un mare numar de invatati greci se refugiaza in peninsula italica, aducand cu ei manuscrise in limba lor de origine. Literatii italieni, ca Guarino din Verona, Francesco Filello sau Giovanni Aurispa, invata limba greaca veche si traduc in italiana operele clasice grecesti. Poezia latina a epocii romane este redescoperita gratie lui Lorenzo Valla, iar Coluccio Salutati si Gian Francesco Poggio traduc in limba italiana operele scriitorilor romani.
Pico della Mirandola face parte din randurile filozofilor si savantilor umanisti, apreciati pentru eruditia lor. Difuzarea textelor este favorizata de descoperirea tiparului si perfectionarea imprimeriilor, dar si de dezvoltarea oraselor si universitatilor, locul de intalnire al invatarilor. Un eveniment important il constituie infiintarea „Academiei” din Florenta sub impulsul lui Cosimo de Medici, condusa de Marsilio Ficino – traducator al Dialogurilor lui Platon -, unde se intalnesc umanisti ca Pico della Mirandola, Pietro Bembo si Angelo Poliziano.
„Academia” florentina este dedicata in primul rand filozofiei platoniciene, opunandu-se scrierilor lui Aristotel introduse in Europa de Averroes si Avicenna si acceptate de Biserica Catolica. Activitatea „Academiei” a exercitat o mare influenta asupra dezvoltarii literaturii, picturii si arhitecturii din epoca Renasterii. Asa, de exemplu, Pirro Ligorio picteaza tabloul „Alegoria stiintelor”. Cyriac din Ancona a fost o alta fiinta umanist sa-si aminteasca; el a fost numit „Tatal de Arheologie”
Umanismul se propaga in primul rand in Germania si Olanda. Ambele tari cunoscand o mare expansiune a imprimeriilor, se organizeaza adevarate targuri de carti care favorizeaza schimburile culturale.

Adauga un comentariu