News Flash:

Incet, incet, Romania se scufunda

2 August 2010
1105 Vizualizari | 0 Comentarii
• Guvernul estimeaza în continuare o crestere a somajului pana la sfarsitul anului • 20.000 dosare de ajutoare sociale suspecte de frauda au fost anulate sau suspendate • Scaderea economica din Romania va fi mai mare în acest an fata de nivelul anticipat • Boc a declarat ca este nemultumit de nivelul scazut al platilor efective realizate pentru programe finantate din fonduri UE raportat la totalul proiectelor depuse

Guvernul estimeaza în continuare o crestere a somajului pana la sfarsitul anului, în contextul procesului de restructurare, scaderea ratei de somaj în ultimele luni fiind una conjuncturala, determinata de perioada de vara, a declarat, ieri, premierul Emil Boc. Executia bugetara pe primul semestru al anului indica o înrautatire a situatiei bugetului de asigurari sociale pentru somaj, prin dublarea cheltuielilor. "Se poate observa ca s-a înrautatit situatia bugetului de asigurari sociale pentru somaj, unde desi veniturile sunt similare cu cele din primele sase luni ale anului 2009, practic cheltuielile s-au dublat. Aici este o parte buna si o parte mai putin buna. Partea buna este ca veniturile nu au scazut, dar este de asteptat sa se dubleze cheltuielile legate de fondul de somaj, avand în vedere procesul de restructurare. Chiar daca, conjunctural, în ultimele patru luni avem o scadere a somajului - conjuncturala, determinata de perioada de vara - pana la sfarsitul anului vom în continuare o crestere a somajului", a spus Boc. Potrivit datelor prezentate anterior de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, rata somajului în luna iunie a fost de 7,44%, fata de 7,67% în mai, numarul total al somerilor înregistrati fiind de 680.782, cu 21.072 mai putini decat în luna precedenta.

Ajutoare sociale suspecte de frauda

Un sfert dintre dosarele de asigurare a venitului minim garantat controlate de autoritati au fost suspendate sau anulate, deoarece beneficiarii nu aveau dreptul sa primeasca acest sprijin, la care se adauga alte mii de dosare anulate pentru indemnizatii de handicap si pensii de invaliditate. Datele prezentate ieri de ministrul Muncii, Mihai Seitan, releva ca autoritatile au verificat pana în prezent aproximativ 50% dintre dosarele în baza carora este asigurat venitul minim garantat, control în urma caruia s-a impus suspendarea sau anularea a 24% dintre aceste dosare, încheiate cu persoane care nu aveau dreptul sa primeasca acest sprijin. Exista localitati în judetele Bacau, Prahova, Timis si Prahova în care au fost anulate toate dosarele încheiate pentru venitul minim garantat, numarul acestora ridicandu-se la peste 10.000 persoane. In cazul indemnizatiilor pentru handicap, din cele peste 40.000 dosare verificate, au fost suspendate circa 6.000 dosare, din cauza suspiciunilor de frauda, urmand sa fie aplicate sanctiuni juridice si penale. Seitan a adaugat ca au fost verificate si 39.000 dosare pentru pensii de invaliditate, iar rezultatul controlului a condus la "depensionarea" a 3.200 persoane.

Explicatii

Scaderea economica din Romania va fi mai mare în acest an fata de nivelul anticipat, din cauza deciziei Curtii Constitutionale, care a impus cresterea TVA, a inundatiilor si a contextului economic international, redresarea economica fiind anticipata pentru anul viitor, a declarat premierul. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, vineri, ca noile estimari indica o scadere economica de 1,7 - 1,9% în acest an. Estimarile oficiale, atat pentru evolutia economiei din acest an, cat si pentru anul viitor urmeaza sa fie prezentate public de Fondul Monetar International la finalul misiunii de evaluare a acordului încheiat cu autoritatile romane în primavara anului trecut. Seful misiunii FMI în Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca este mai optimist decat unii analisti în privinta evolutiei economiei în 2011 si ca este posibila o revenire pe crestere a PIB.

Nemultumire

Premierul Emil Boc a cerut prefectilor sa verifice contractele finantate din fonduri UE, aratand ca proiectele înregistreaza întarzieri de pana la un an fata de graficul stabilit, întarzieri generate nu de instantele judecatoresti care rezolva contestatiile, ci de documentatiile prost întocmite. El a prezentat ca exemple în acest sens contracte privind reabilitarea infrastructurii rutiere si gestionarea deseurilor din judetele Vrancea, Giurgiu, Satu Mare, Salaj, Iasi, Botosani, Vaslui, Bacau si Teleorman, în valoare individuala de peste 20 milioane euro, dar care înregistreaza întarzieri cuprinse între 6 si 12 luni în ceea ce priveste implementarea. La ultima reuniune a comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor comunitare, Boc a declarat ca este nemultumit de nivelul scazut al platilor efective realizate pentru programe finantate din fonduri UE raportat la totalul proiectelor depuse si a apreciat ca, în acest ritm, Romania risca sa nu poata cheltui toti banii alocati pentru 2010 de catre Executivul comunitar.

Boc cere concedieri

Guvernul va sista transferul de fonduri catre bugetele locale în cazul în care administratiile nu modifica pana la jumatatea lunii august organigramele structurilor locale, conform deciziei Executivului de reducere a numarului de posturi în sistemul public, a declarat premierul. Boc a amintit în videoconferinta cu prefectii ca la data de 16 august este termenul limita pana la care autoritatile locale trebuie sa adopte noile organigrame. "Daca nu se face, le taiem banii. Asta este singura sanctiune. Nu mai primesc bani din cotele defalcate, de la Bucuresti, si atunci sa vedem cum se vor descurca consiliile judetene sau primariile cu proprii lor bani, daca nu fac acest proces de restructurare", a spus Boc. Premierul a precizat ca organigramele trebuie sa fie trimise spre avizare la Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3816 (s) | 24 queries | Mysql time :0.270105 (s)