News Flash:

Inchisoare pentru agentii de pensii care mituiesc clientii

15 Octombrie 2007
1488 Vizualizari | 0 Comentarii
Inchisoare pentru agentii de pensii care mituiesc clientii
• Practicile ilegale vor fi sanctionate cu inchisoarea daca se dovedeste ca pentru a convinge un angajat sa adere la un fond, i s-a oferit si altceva in afara de informatiile corecte despre acel fond • Noile reglementari legale sunt lacunare, fara a explica situatiile concrete in care un astfel de agent ar putea fi acuzat si sanctionat pentru practici ilegale • Agentii de marketing pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre o suta milioane lei (10.000 RON) si un miliard lei (100.000 RON) in cazul persoanelor fizice, si intre 0,5 si 5 la suta din capitalul social pentru persoanele juridice


Agentii de marketing care-i platesc pe cei care semneaza pentru o pensie privata risca sa faca inchisoare, in anumite conditii bine stabilite cu cateva zile in urma. La sfarsitul saptamanii trecute, guvernul a inasprit sanctiunile prevazute de legea pensiilor private. Potrivit noilor reglementari, practicile ilegale vor fi sanctionate cu inchisoarea daca se dovedeste ca pentru a convinge un angajat sa adere la un anumit fond de pensii, i s-a oferit si altceva in afara de informatiile corecte despre acel fond. Totusi, prevederile legale sunt foarte vagi, fara a explica situatiile concrete in care un agent de marketing ar putea fi sanctionat pentru ademenirea clientilor, dar amenintarea este extrem de serioasa. Cu alte cuvinte, asa cum rezulta din informatiile detinute in prezent, orice avantaje oferite unui potential client al unui anumit fond de pensii, fie acestea materiale sau nu, pot determina la sanctionarea drastica a agentului.

Proiectul de act normativ adoptat include prevederi privind intarirea raspunderii contraventionale, incriminarea unor fapte ca infractiuni si introducerea unor sanctiuni penale in cazul persoanelor fizice si al societatilor cu atributii in sistemul pensiilor private. Astfel, potrivit articolului 141 din Ordonanta de Urgenta care modifica Legea 411 din 2004, administratorii de fonduri private pot fi sanctionati cu avertisment, amenda, limitarea operatiunilor, retragerea autorizatiei si cu interzicerea dreptului de a dispune de propriile active. Nerespectarea obligatiei de a furniza informatii beneficiarilor, a egalitatii de tratament al acestora, precum si alte forme de incalcare a prevederilor legale pot atrage amenzi intre o suta milioane lei (10.000 RON) si un miliard lei (100.000 RON) in cazul persoanelor fizice, si intre 0,5 si 5 la suta din capitalul social pentru persoanele juridice. De asemenea, modificarile legislative introduc si sanctiuni penale. Potrivit articolului 145 din aceeasi lege, in cazul transferului unui beneficiar la un alt fond de pensii, administratorul vechiului fond este obligat sa transfere contributiile participantului in termen de 30 de zile de la solicitarea scrisa a acestuia. In caz contrar, persoana responsabila de intarzierea transferului de disponibilitati banesti sau de utilizarea acestora in alte scopuri va fi sanctionata cu inchisoare de la sase luni la doi ani. Noile prevederi urmaresc cresterea capacitatii de supraveghere si control a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, prin asigurarea unor instrumente de sanctionare adecvate, astfel incat colectarea si administrarea fondurilor de pensii sa se realizeze in conditii de maxima siguranta pentru contribuabili.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1359 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012758 (s)