Evenimente culturale

INCIPIT. De la arta cartii la arta contemporana, la Muzeul de Istorie Brasov

Publicat: 18 oct. 2017

INCIPIT. De la arta cartii la arta contemporana Miercuri, 18 octombrie 2017, orele 12:00, va invitam la Casa Sfatului pentru vernisajul expozitiei ,,INCIPIT’, rezultatul atelierului de creatie desfasurat in cadrul proiectului cultural derulat de Asociatia Forums in parteneriat cu Asociatia Culturala Artessentia, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

In limba latina ,,incipit‘ inseamna ‘aici incepe’. Cu aceasta formula in limba latina incepe o carte tiparita sau un manuscris antic ori medieval. Ea cuprinde titlul lucrarii si numele autorului.

‘INCIPIT’ este proiectul cultural prin care manuscrisul si cartea veche sunt surse de inspiratie pentru arta contemporana. Demersul sau a fost legat de recuperarea valorilor si sensurilor estetice ale cartilor de patrimoniu pastrate in colectiile publice brasovene si al interpretarii acestora sub forma creatiei artistice contemporane.

Vezi si Muzeul Bibliei isi deschide portile in noiembrie, la Washington

Prima etapa a proiectului a fost o documentare asupra tezaurului de manuscris si carte veche existent in patrimoniul Muzeului Primei Scoli Romanesti, Muzeului Judetean de Istorie Brasov si al Arhivelor Nationale din Brasov.

Vezi si Muzeul din Romania care a gazduit concertele unor mari nume ale muzicii precum Liszt, Brahms si Enescu intra in restaurare

Apoi, plecand de la constientizarea efortului depus in trecut pentru prezentarea informatiilor intr-o formula estetica deosebita, artistii atelierului de creatie INCIPIT, Georgiana Gamalie, Gabriela Leventu Naftanaila, Ioan-Aron Taroi, Decebal Gabriel Taroi, Ioan Vladimir Taroi, Victoria Taroi si Horia Tiganus, au valorificat atat informatiile legate de manuscris si carte veche ca obiect estetic, cat si secretele de mult uitate ale meseriilor implicate in confectionarea cartilor de acum cateva secole.

Un castig al proiectului a fost si faptul ca legatura Om — Carte a fost reinodata de artisti vizuali cu specializari diferite (conservare-restaurare, grafica si grafica digitala, pictura, arta textila, artele focului — ceramica, sticla si metal).

Lucrarile realizate in cadrul atelierului de creatie au fost expuse mai intai in spatiul atelierului Asociatiei Culturale Artessentia / Galeria Albastra (Schei, str. Ceahlau nr. 2) in perioada 10 — 30 august 2017 si apoi la Asociatia ,,Sfanta Maria’ — Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului’ din Cristian, in intervalul 3 — 15 octombrie 2017.

La Casa Sfatului, expozitia INCIPIT urmeaza sa fie gazduita in perioada 18 — 31 octombrie 2017.

Pe langa sectiunea cu lucrarile celor 7 artisti, in expozitia gazduita de Casa Sfatului va fi expusa prima carte tiparita in limba romana in Moldova, ,,Carte romaneasca de invatatura dumenecele preste an si la praznice imparatesti si la svinti mari cu zisa si cu toata cheltuiala a lui Vasile Voivodul si domnul tarei Moldovei din multe scripturi talmacita din limba slovineasca pre limba Romeneasca De Varlaam Mitropolitul De Tara Moldovei’, realizata in prima tipografie din Moldova, infiintata in anul 1640, care a functionat pe langa manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’ din Iasi. Alte carti rare de patrimoniu prezentate in cadrul expozitiei: La Science des Personnes de Cour, d’Epée et de robe, Tome Sixieme, partea I, Amsterdam, 1752, si Acathister care cuprinde, Acathistul, adeca: lauda cea nesezuta catre prea sfinta nascatoare de Dumnezeu, Bucuresti, 1823.

Proiectul INCIPIT cuprinde si o latura educativa, adresata elevilor scolilor brasovene, precum si copiilor proveniti din medii defavorizate. Pe langa vizionarea expozitiei de arta vizuala, copiii pot experimenta tehnici de manufacturare a cartii — fabricarea hartiei, tiparirea, realizarea de initiale miniate, caligrafierea, cusatura blocului de carte, etc.

Au fost deja organizate ateliere la Rupea, cu elevi ai Scolii Gimnaziale si ai Liceului ‘St. O. Iosif’ (4 octombrie 2017), si Cristian cu elevi care beneficiaza de programele Asociatiei ‘Sfanta Maria’ de pe langa Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ (13 octombrie 2017). Urmeaza alte doua ateliere cu elevi brasoveni de la Liceul ‘Andrei Muresanu’ (23 si 24 octombrie 2017), la sediul Asociatiei Culturale Artessentia.loading...

Adauga un comentariu