International

Includerea pe lista sancţiunilor împotriva Rusiei i-a adus numai ghinion. Acum, Roman Abramovici dă în judecată Consiliul UE

Publicat: 01 iun. 2022
Roman Abramovici dă în judecată Consiliul Uniunii Europene
După ce a fost sancționat de guvernul britanic, fiind acuzat de faptul că a permis „invazia brutală și barbară” a lui Putin în Ucraina, Abramovici a fost nevoit să vândă Chelsea

Oligarhul rus Roman Abramovici dă în judecată Consiliul Uniunii Europene pentru sancțiunile impuse împotriva sa, în cadrul măsurilor care vizează Rusia și aliații apropiați ai președintelui Vladimir Putin.

Roman Abramovici dă în judecată Consiliul  Uniunii Europene
Vânzarea clubului din Premier League s-a făcut pentru 2,5 miliarde de lire sterline, respectiv 3,2 miliarde de dolari

Roman Abramovici dă în judecată Consiliul UE

Roman Abramovici dă în judecată Consiliul UE, după ce în luna martie, Uniunea Europeană l-a inclus alături de alți oligarhi ruși, pe lista persoanelor cărora li s-au înghețat activele și li s-au interzis călătoriile din cauza rolului lor în invazia rusă în Ucraina. Așadar, blocul comunitar l-a acuzat pe fostul proprietar al clubului londonez de fotbal Chelsea că a avut „acces privilegiat la președintele rus și că a menținut relații foarte bune cu acesta”, lucru pe care miliardarul l-a negat vehement.

După ce a fost sancționat de guvernul britanic, fiind acuzat de faptul că a permis „invazia brutală și barbară” a lui Putin în Ucraina, Abramovici a fost nevoit să vândă Chelsea.

Vânzarea clubului din Premier League pentru 2,5 miliarde de lire sterline, respectiv 3,2 miliarde de dolari, fiind cel mai mare preț plătit vreodată pentru o echipă sportivă, a fost finalizată luni, 30 mai,formația londoneză fiind cumpărată de un consorțiu condus de Todd Boehly, coproprietar al echipei Los Angeles Dodgers.

Tranzacția a reprezentat sfârșitul perioadei de 19 ani, plină de trofee, în care Abramovici a deținut clubul.

Astfel, Comisia Europeană a precizat că autoritățile portugheze au confirmat faptul că vânzarea clubului Chelsea de către Abramovici, care deține și cetățeniile portugheză, rusă și israeliană, nu este în beneficiul miliardarului sau al unei entități asociate cu acesta și că veniturile vor fi folosite doar pentru activități umanitare în Ucraina.

„Acest lucru vine în urma unui angajament strâns între Comisia Europeană, Portugalia și Regatul Unit, menit să asigure că vânzarea este pe deplin în conformitate cu legislația UE privind sancțiunile. Punerea în aplicare și aplicarea eficientă a sancțiunilor UE reprezintă o prioritate pentru Comisie”, a precizat Executivul comunitar.

Contactați marți, 31 mai, oficialii Consiliului și ai Curții de Justiție a Uniunii Europene nu au oferit detalii în privința acestei cauze juridice.

Roman Abramovich, prezent la negocierile ruso-ucrainene

Amintim că negocierile ruso-ucrainene au avut loc în Turcia, la Istanbul, iar deţinătorul pachetului majoritar de acţiuni de la Chelsea nu a lipsit, chiar dacă au apărut informaţii că a fost otrăvit la precedentele discuţii purtate pentru pace. Oligarhul rus a avut prima apariţie publică după mai bine de două săptămâni. Potrivit surselor, Abramovich avea „ochii roşii” şi o privire „pierdută”, toate acestea după ce ar fi trecut prin momente teribile.

Jurnaliştii britanici au precizat că, după ce ar fi fost otrăvit, miliardarul Abramovich ar fi orbit pentru câteva ore, în timp ce pielea i se desprindea de pe mâini şi de pe faţă. Acest lucru însă nu l-a oprit şi, la numai câteva zile distanţă, a zburat la Moscova pentru a-i oferi lui Vladimir Putin o notă scrisă de mână de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Sursele ucrainene anunţă că Roman Abramovich s-a poziţionat a fi neutru la negocieri.

„Sarcina sa principală este să transmită preşedintelui Rusiei poziția celor din Ucraina, într-un limbaj ușor de înțeles și uman”, precizează sursele.

Iar acum, miliardarul rus Roman Abramovici dă în judecată Consiliul Uniunii Europene pentru sancțiunile impuse împotriva sa în contextul războiului din Ucraina.
Adauga un comentariu