Actualitate

Incompetenta evaluata la 20 miliarde lei

Publicat: 30 dec. 2004

•Mai multe cladiri din judetul Iasi sunt revendicate de SC Mica Industrie SA, dupa ce au fost pierdute in instantele de judecata •Numai in primele noua luni ale anului in curs, aceasta societate comerciala a inregistrat pierderi de peste 1,2 miliarde lei •Reprezentantii SC Mica Industrie SA au cerut amanarea procesului pe motiv ca nu au de unde sa plateasca integral cele peste 220 de milioane lei, reprezentand valoarea timbrului judiciar

Judecatorii de la Tribunalul Iasi au amanat din nou procesul intentat de SC Mica Industrie SA, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pana dupa Anul Nou. In urma cu doua luni, SC Mica Industrie SA a chemat in judecata AVAS cerandu-i despagubiri de 20 de miliarde lei pentru ca, in urma unor procese derulate la instantele iesene, societatea comerciala ieseana a fost nevoita sa dea statului mai multe imobile. Astfel, suma ceruta acum in instanta reprezinta valoarea activelor pierdute in anii trecuti. De mentionat este ca SC Mica Industrie SA a fost infiintata in anul 1991, prin ordinul prefectului, preluand o parte din patrimoniul si activele altor societati comerciale de stat. In anul 1998, aceasta unitate a fost privatizata. Conform declaratiilor facute de Gineta Roman, directorul SC Mica Industrie SA, in contractul de vanzare – cumparare prin care a fost privatizata societatea, au fost pierdute activele preluate la data infiintarii. Dupa 1998, SC Mica Industrie SA a fost data in judecata de mai multi fosti proprietari ai imobilelor administrate de aceasta firma si de autoritatile publice. In urma acestor procese desfasurate la instantele iesene, fostii proprietari si-au recastigat activele. In aceste conditii, reprezentantii SC Mica Industrie SA au incercat sa discute cu membrii din conducerea AVAS.

Postasul a incurcat instantele

Pe data de 27 octombrie 2004, Judecatoria Iasi a incheiat acest proces declinand cauza in favoarea Tribunalului. Din hartiile si adresele depuse la dosar de conducerea SC Mica Industrie SA rezulta ca cererea de deschidere a procesului a fost purtata intre Curtea de Apel si Tribunal timp de mai multe zile. Motivul acestei neintelegeri a fost provocat de postasul care, in loc sa ajunga cu cererea la Tribunal, a ajuns cu aceasta la Curtea de Apel. Prin acest proces redeschis acum la Tribunal, SC Mica Industrie SA doreste sa-i fie date inapoi edificii, evaluate la peste 20 de miliarde lei. Cladirile cerute sunt urmatoarele: Moara Bivolari, pierduta in anul 1997, Moara Letcani, pierduta in anul 1999 la Curtea de Apel, Atelierul Iancu Bacalau, pierdut in 2000, Platforma Codrescu, Baile Nicolina, o cladire din Podul Iloaiei si Hala de productie din Harlau. Pana in momentul de fata au fost doua termene in acest proces, insa datorita faptului ca taxa de timbru este foarte mare, directorul Gineta Roman a cerut Tribunalui sa-i ofere posibilitatea de a plati aceasta suma in rate. Cererea de a plati cele 229 de milioane lei, reprezentand valoarea timbrului, a fost aprobata de putin timp de judecatori. „Societatea nostra este sub imperiul mai multor conventii incheiate cu diferite organe ce controleaza diferite sectiuni ale bugetului de stat, avem datorii de peste opt miliarde lei si acesti bani dati pe timbru reprezinta o cheltuiala neprevazuta”, a declarat Gineta Roman. Din rapoartele efectuate pe primele noua luni ale anului 2004, SC Mica Industrie SA a avut pierderi financiare de peste 1,2 miliarde lei.
Catalin BOACNAloading...

Adauga un comentariu