Diverse

Inconjurul lumii in 80 de diete

Publicat: 19 mart. 2012

Fotograful Peter Menzel si sotia sa, Faithe D’Aluisio, s-au hotarat sa faca o inconjurul lumii pentru a vedea care este diferenta intre mesele zilnice ale locuitorilor Terrei.

„Scopul nostru a fost sa-i determinam pe oameni sa fie mai atenti cu privire la ce mananca. Vedem cum America prinde proportii si credem ca americanilor le-ar fi mai usor sa-si schimbe obiceiurile alimentare pentru a nu mai avea atat de mult de suferit”, a spus Menzel.
Cartea celor doi se numeste „Ce mananc: Inconjurul lumii in 80 de diete”. „Multe persoane ar trebui sa adopte dieta japoneza. Niponii au un stil de viata similar americanilor, dar sunt mai sanatosi si mai longevivi decat acestia. In plus, cheltuie mai putini bani pe mancare. De ce? In parte pentru ca mananca mai mult orez, soia si legume. Japonezii au o vorba: «hara hachi bu», adica „opreste-te din mancat la 80 de procente.”
Cartea „What I Eat: Around the World in 80 Diets” („Ce mananc: Inconjurul lumii in 80 de diete”) poate fi achitizionata de pe Amazon, in schimbul sumei de aproximativ 27 de dolari.


Ruma Akhter
are 20 de ani, este din Bangladesh si lucreaza intr-o fabrica. Este unul din cei 6.000 de angajati ai companiei Ananta Apparels. Daca inainte aproape jumatate din populatia tarii lucra in agricultura, in ultimii ani economia s-a bazat pe industrie, astfel ca, acum, Bangladesh este al patrulea mare exportator de haine de pe planeta, in fata Indiei si a Statelor Unite ale Americii. Depinzand de exporturi, industria de confectii a tarii a implementat niste reguli ce interzic folosirea angajarea minorilor si a stabilit niste standarde clare la locul de munca.
Un angajat al acestei fabrici de confectii are nevoie de 1.800 de calorii in fiecare zi.

Lan Guihua are 68 de ani, este din China, satul Ganjiagou, si munceste in gospodaria proprie. Locuinta sa e situata langa o padure de bambus. Are o livada si gradina in care cultiva multe legume; in curte – gaini. In regiunea in care traieste Lan Guihua, fiecare familie isi asigura mancarea zilnica din curtea proprie. La un calcul simplu a reiesit ca ea consuma in fiecare zi in jur de 1.900 de calorii.

Chen Zhen are 20 de ani si este din Shanghai, China. Desi nu are o preferinta pentru orez, ii place la nebunie paine prajita, cu orez negru, legume si carne de porc. Mananca impreuna cu prietenii de vreo trei ori pe saptamana la KFC cateva produse pe care nu si le-ar permite fara bonuri de masa primite de la companie. In acest timp, familia ei, care locuieste intr-un apartament micut, nu consuma deloc carne in timpul saptamanii pentru a-si permite sa cumpere acest produs in week-end, cand Chen Zhen ii viziteaza. Aceasta mananca aproximativ 2.600 de calorii in zilnic.

Ahmed Ahmed Swaid are 50 de ani, provine din Yemen si este un fost vanzator de qat, o planta tropicala. Desi consumul de qat nu este la fel de periculos precum fumatul, consecintele sunt importante. Cand sunt mancate, frunzele elibereaza un stimulent usor, asemanator amfetaminelor. Aproape 90 la suta dintre barbatii si 25 la suta dintre femeile din Yemen consuma de mai multe ori pe saptamana frunze din aceasta planta tropicala. Intrucat este mai profitabil sa cultivi qat decat alte plante, mai ales ca acestea au nevoie de multa apa. Ahmed Ahmed Swaid are nevoie zilnic de aproximativ 3.000 de calorii.

George Bahna are 29 de ani, locuieste in Cairo si este director executiv al unei companii, dar si instructor de arte martiale. Mananca de patru – cinci ori pe saptamana, dar nu se ingrijoreaza cu privire la greutatea sa intrucat are un stil de viata activ. In fiecare zi consuma circa 4.000 de calorii.

Conrad Tolby are 54 de ani, este sofer pe TIR si provine din Mississippi, Statele Unite ale Americii. „In general, sunt pe drum aproximativ 300 de zile din an, transportand dintr-o parte a tarii in alta pui congelat. Nu am de ales. Ori accept sa fiu asa mult timp la serviciu, ori sunt concediat.” Dupa doua infarcte, ambele in cabina sa, si un divort, Conrad calatoreste acum cu cel mai bun prieten al sau, un catel de 5 ani, Imperial Fancy Pants. Americanul cumpara burgeri de la McDonald’s si-i imparte cu catelul. In fiecare zi, Conrad consuma in jur de 5.400 de calorii.loading...

Adauga un comentariu