La psiholog

Increderea in sine – ce e mult strica?

Publicat: 20 ian. 2015
7

Increderea este o intuitie si o decizie personala, insotita mai mult de speranta decat de o certitudine. Este o forma de optimism ce confera liniste in fata absentei manifeste a unor situatii problematice. Ea poate ghida o persoana in evolutia sa favorabila si, fiind centrata pe relatiile sociale, contribuie la transformarea societatii intr-una mai umana.

Fizionomia creste sau scade sansele de a obtine un imprumut
Exista insa situatii cand poate deveni nociva, aflata intr-o doza prea mare? Cum se formeaza increderea in sine? La aceste intrebari si nu numai a raspuns cititorilor Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Capacitatea de a avea incredere rezida din resursele personale, din energia pe care o preluam din relatiile cu persoanele fata de care dezvoltam un atasament sanatos sau din lucrurile care ne sustin activitatile personale sau profesionale.

Ce are la baza increderea

Pe de alta parte, putem transpune sursa increderii si in instantele timpului. In trecutul nostru, ea a putut fi dezvoltata prin faptul ca am avut parinti „fiabili”, care ne-au responsabilizat si investit cu incredere. In prezent increderea este data de natura relatiilor interumane pe care le detinem, precum si de raporturile dintre esec si succes si modalitatea de gestionare a acestora. Raportata la viitor, increderea depinde de modalitatea de proiectare si de capacitatea de a fixa obiective realiste de indeplinit.

Stereotipuri legate de culoarea parului
Alte elemente importante in generarea increderii sunt conectate la viata emotionala. Ea estefacilitata de emotiile pozitive si blocata de emotiile negative. Aceasta influenteaza nu doar nivelul de incredere la nivel personal, dar si calitatea functionarii grupurilor umane si a comunicarii.

Avantajele si inconveniente

A nu avea incredere inseamna sa crestem nivelul de consum energetic in sensul observarii si supravegherii propriei persoane, ca si mecanisme de aparare impotriva unor posibile pericole, sa adoptam comportamente de evitare sau de amanare impotriva libertatii de actionare si sa ne influentam starea de bine psihica si fizica prin tensiune si toxicitate.

A avea incredere presupune acceptarea unui risc relativ in schimbul unui beneficiu palpabil si anume obtinerea calitatii vietii si castigarea posibilitatii de a experimenta si a acorda sansa testarii granitelor noastre, care ne ajuta sa ne adaptam mai bine unor situatii viitoare si sa ne autocunoastem.

Increderea prea mare in propria persoana, nociva?

O incredere prea mare in sine presupune o supraevaluare a unor capacitati proprii, iar aceasta anuleaza posibilitatea de a trece prin filtrul propriu a acelor experiente cu rol de modelare a actiunilor noastre viitoare, influentaza negativ raporturile cu ceilalti, fara a se mai putea implica intr-o colaborare datorita subpozitionarii celor din jur.

De asemenea, o incredere extrema reduce capacitatea de autocontrol reactional si comportamental, iar limitele personale se dizolva, alungand orice mecanism de aparare in fata unor situatii neprevazute.

Descopera-i personalitatea in functie de lenjeria intima
Increderea in ceilalti

A avea incredere in ceilalti depinde in mod cert de increderea pe care o avem in noi insine si de nevoile noastre. Motivele sunt in acest caz opuse.

Putem avea incredere in ceilalti din cauza unei fragilitati personale – si atunci exista tendinta de a-i plasa pe ceilalti intr-o pozitie de superioritate, dezvoltand o dependenta fata de ei. Pe de alta parte, simtim sa avem incredere in ceilalti pentru ca suntem suficient de echilibrati, iar proiectia propriilor ganduri si viziuni reflectate in exterior este pozitiva.

Exista si anumite cazuri unde lipsa de incredere, mai bine spus incapacitatea de a avea incredere, are o tendinta patologica. Putem aminti aici de persoanele cu caracteristici pregnante ale structurii paranoide pe care le putem defini ca si „sinistrati ai relatiilor umane”. Pentru ei, lumea inconjuratoare si ceilalti oameni sunt caracterizati de nesiguranta, tradare sau ca fiind sub cultul suspiciunii.

Secretul consta in flexibilitate, iar noi avem responsabilitatea de a ajusta gradul de incredere pe care o acordam celorlalti nu in functie de slabiciunile si carentele noastre, ci in functie de context si de natura interlocutorilor nostri.

Astfel, increderea, fie ca vorbim despre increderea la nivel personal, fie ca ne raportam la increderea proiectata in exterior, este fundamentala, iar pozitiile de incredere reciproca sunt pe termen lung cele mai profitabile.

Adauga un comentariu