National

INCREDIBIL. 4 din 10 barbati ar ALAPTA daca ar putea

Publicat: 03 aug. 2015
1
Un studiu national realizat la cererea Asociatiei SAMAS arata ca barbatii romani sunt tot mai implicati in deciziile care tin de alaptarea bebelusului: peste jumatate (54%) asista la alaptare ori de cate ori au o ocazia si peste 80% dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern. Mai mult, 4 din 10 barbati ar alapta, daca ar putea. Cu toate acestea, foarte putini (2 din 10) se informeaza intr-un cadru institutionalizat, la cursuri de pregatire perinatala. 
In acest context, Asociatia SAMAS lanseaza astazi campania „Taticii fac diferenta!”, pentru a semnala ca si barbatii pot sprijini efortul de crestere a ratei de alaptare din Romania, foarte scazute, in comparatie cu media europeana (in Romania, 12% dintre copii sunt hraniti exclusiv la san in primele 6 luni de viata, asa cum recomanda OMS; spre comparatie, urmatoarea cea mai mica rata de alaptare exclusiva din Europa este de 53%, in Irlanda). Barbatii joaca un rol important in succesul alaptarii: femeile care au alaturi parteneri informati, care le sustin, alapteaza o perioada mai lunga, spun educatorii perinatali.
Daca in trecut, alaptatul era considerat un subiect tabu, care ii privea doar pe mama si bebelus, lucrurile s-au mai schimbat in aceasta privinta. Aproximativ 4 din 10 barbati ar alapta, daca ar putea, arata un sondaj Ivox, la cererea Asociatiei SAMAS. De asemenea, o treime dintre participantii la studiu nu ar refuza, insa sustin ca nu s-au gandit niciodata la asta, pentru ca nu s-au pus in pielea partenerei. Peste jumatate dintre barbati (54%) chiar au asistat ori de cate ori au avut ocazia la sesiunile de alaptare si s-au simtit foarte bucurosi atunci cand vedeau cum este hranit bebelusul. Totusi, 2 din 10 barbati nu au dorit sa asiste la alaptat, considerand ca este strict problema femeilor.
Adauga un comentariu