Actualitate

Incredibil! Asa s-au imbogatit peste noapte! Tupeul mafiei lemnului si reteua sefilor din sistem, distruge Iasul zilnic – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 27 sept. 2016
1

@ Inca o data ies la iveala practici prin care unii se imbogatesc si isi fac relatii de pe urma furtului de lemn @ In timp ce mafia lemnului fura paduri intregi, cei prinsi cu o gramada de uscaturi ajung in puscarie @ Tupeul unora din sistem depaseste orice limita si demonstreaza cat de puternici pot fi daca au sustinere

Padurile din judetul Iasi dispar, iar in locul lor mai rasare din cand in cand cate un semn de intrebare. Cine sunt vinovatii, hotii sau cei ce ar trebui sa prinda hotii? Este o intrebare la care nu prea se gaseste raspunsul. Mafia lemnului este mare in toata tara, dar si la Iasi. O zona superba din judet, aflata la doi pasi de Republica Moldova, dispare pe zi ce trece. Fiecare copac doborat baga in buzunuarul unora bani frumosi. Ca in orice afacere, si in afacerea cu lemne exista oameni infiltrati peste tot. Unii pozeaza in sefi, altii in subalterni, iar altii supravegheaza totul de la distanta.

La fiecare dintre acestia ajunge cate o suma de bani, periodic. Totul pare normal, insa nu si legal. Zilnic, zeci sau poate sute de arbori dispar din padurile Iasului, fara ca nimeni sa controleze asta. Interesele sunt mari, la fel si banii incasati. Este incredibil cum a ajuns un sef de district la conducere in Raducaneni, dupa ce a fost mutat disciplinar, pentru afaceri cu lemn in zona Harlaului. Din pacate, nu este aceasta singura anomalie din sistem. Zeci de astfel de oameni au ajuns sa conduca ocoalele silvice si nu numai. Aproape zilnic, in judetul Iasi sunt sanctionati cei care cara cate o caruta de uscaturi, iar cei care defriseaza totul in cale sunt protejati de unii si de altii. De aceasta data, reporterii BUNA ZIUA IASI au mers la Raducaneni, unde au discutat cu cativa localnici.

Este aproape imposibil sa scoti cate un cuvant de la sateni, oficial vorbind. Legea este facuta de mafie si de oamenii care scot zilnic bani din furtul lemnului, de aceea este destul de greu sa te „infiltrezi” printre ei si sa afli care este drumul lemnului din padurile Raducanenilor. Mai multi localnici din Raducaneni sustin ca au fost angajati zilieri pentru a marca copacii ce urmeaza a fi taiati, iar dupa ce au muncit mai multe zile, nu au fost platiti. Totul s-a petrecut pe la inceputul acestui an, iar de mai multe luni localnicii asteapta sa fie remunerati.

Cine pe cine tine in spate?

Unul dintre sefii de district de la Raducaneni, pe nume Vladut Apetrei, a facut de mai multe ori obiectul unor anchete disciplinare, fiind sanctionat de mai multe ori. A fost mutat disciplinar de la Harlau la Raducaneni, avand abateri si la locul de munca actual, dar cu toate acestea isi continua activitatea si este probabil sustinut si protejat de sefi, altfel nu ne putem imagina cum mai este in continuare pe o functie de conducere. In trecut a fost acuzat de catre un padurar ca l-a determinat sa-si dea demisia. Barbatul spunea ca nu mai suporta abuzurile lui Apetrei si a preferat sa plece din sistem decat sa participe la toate combinatiile pe care le facea seful lui, Apetrei. Acum, alti localnici il acuza pe seful de district Vladut Apetrei. Oamenii sustin ca au fost la munca, fiind angajati in folosul Ocolului Silvic de Apetrei, dar nu si-au primit banii.

„Am fost la munca, la marcat, mai multe zile, dar nu am primit niciun ban. Am fost cu Vladut Apetrei, dar nu am primit niciun leu. Am mers la Ocolul Silvic, dar nu mi-au dat nimic. Anii trecuti am mai fost si am fost platit. Acum nu stiu ce s-a intamplat”, a spus Petru Stoica.

Nu doar acest localnic sustine ca a fost zilier si a mers cu Apetrei la marcat, ci si altii. „Am fost la marcat, nu ne-a dat bani, nu ne-a dat nimic. Eu i-am mai dat odata lui Apetrei niste motorina. Era cu o dubita de lemne incarcat si a ramas fara. I-am dat doua canistre de motorina si mi-a spus ca o sa-mi dea lemne. Nu mi-a mai dat nimic”, a psus Marcel Vlase. Cu toate ca acesti oameni sustin ca au fost cu Vladut Apetrei la marcat, seful de district spune ca nici macar nu-i cunoaste. „Nu-i cunosc pe acesti oameni. Nici nu s-au facut anul acesta multe marcari. Nu sunt de prin partile noastre, probabil aveti informatii gresite sau este o inscenare”, a spus Vladut Apetrei, sef de district la Ocolul Raducaneni.

Ieri, reporterii BZI au discutat si cu sefii lui Apetrei, care au spus ca vor face o ancheta si vor lua masurile care se impun, daca cele semnalate se confirma. Daca se vor lua masuri ca pana acum, cu siguranta nu se va rezolva nimic. La Raducaneni s-au mai facut controale, dar fara rezultat. Fiecare sef are subalterni protejati si asa se ajunge la astfel de situatii, la Iasi si in restul tarii. Seful Ocolului Silvic Raducaneni, Dorel Lebada, a spus ca nu cunoaste situatia, dar va face verificari.

„Nu cunosc situatia, dar vor face verificari, sa vedem despre ce este vorba. Intr-adevar, Vladut Apetrei a mai avut abateri, dar acum nu stiu ce s-a intamplat si cine are dreptate”, a precizat Dorel Lebada. Despre aceasta situatie a fost informat si directorul Directiei Silvice Iasi, Corneliu Parascan, care a spus la randul lui ca va demara o ancheta.

„Vom face verificari, se vedem daca cele semnalate se confirma”, a spus Corneliu Parascan. Fiecare zilier angajat ar trebui sa fie trecut intr-un registru si platit pentru munca depusa. Cei care vor face cercetari ar trebui sa verifice atent acele registre si mai ales persoanele care apar ca zilier. Cotidianul BUNA ZIUA IASI va va tine la curent cu ancheta si va va mai prezenta in viitor cazuri asemanatoare.

Comentarii
Adauga un comentariu