Magazin

INCREDIBIL. Descoperirea care indica data la care s-a nascut Buddha – FOTO

Publicat: 05 ian. 2014
Doi arheologi au lansat o ipoteza incredibila despre data nasterii lui Buddha, dupa ce au facut cercetari in locul in care se spune ca s-ar fi nascut, in sudul Nepalului. Cei doi cercetatori au precizat ca in locul in care Buddha s-ar fi nascut exista secrete care ar putea transforma radical modul in care lumea intelege dezvoltarea budismului.
In urma cercetarilor, care au presupus sapaturi in situl sacrul din Lumbini, in timp ce calugarii se rugau in apropiere, oamenii de stiinta au stabilit ca Buddha s-a nascut in secolul al saselea dupa Christos, cu doua secole mai devreme decat se credea initial. Arheologul nepalez Kosh Prasad Acharya a condus lucrarile inainte de 1990. Proiectul a fost finalizat in 1996, insa Acharya nu a fost multumit de rezultatele obtinute.
„Credeam ca sub situl in care lucram existau alte vestigii culturale nedescoperite”, a spus arheologul, in varsta de 62 de ani. Acesta s-a intors la locul sau de munca din capitala Kathmandu, asteptand cu nerabdare momentul pensionarii, pentru a se intoarce la Lumbini.
Locul in care s-a nascut Buddha s-a pierdut, iar jungla l-a acoperit pana la redescoperirea acestuia din 1896, cand prezenta unui stalp plin de inscriptii, datand din secolul al treilea dupa Chirstos, a permis istoricilor sa identifice zona Lumbini. Inca de atunci, locul a fost inclus in patrimoniul UNESCO, fiind vizitat de milioane de budisti si turisti anual, numarul acestora crescand vertiginos.
Acharya tocmai a iesit la pensie, ca director general al departamentului de arheologie, cand reprezentantii UNESCO l-au rugat sa conduca o investigatie suplimentara la Lumbini. Acharya, impreuna cu Robin Coningham, colaboratorul sau, au ajuns in zona cu o echipa in vederea examinarii si conservarii zonei, afectata de numarul urias de vizitatori.
„Momentul culminant a fost anul 2011, cand am descoperit o caramida apartinand unui templu situat sub templul Asokan. Sub acest templu exista un fel de incapere, ceea ce ne-a dat de inteles ca mai avem lucruri interesante de descoperit”, a spus arheologul. In urmatorii doi ani, o echipa complexa a lucrat in sit, sub stricta supraveghere a calugarilor budisti.
Potrivit cercetatorilor, modul in care a fost construit templul de la suprafata a indicat faptul ca structura mai veche a fost pastrata cu grija, sugerand ca era considerata sfanta. Rezultatele testelor de laborator au confirmat existenta unor radacini in incaperea de caramida, sugerand ca acolo ar putea exista un altar, unde crescuse un copac, posibil chiar copacul unde s-ar fi nascut Buddha. Lumea stiintifica a fost entuziasmata de descoperire, insa unii cercetatori au sugerat ca este necesara moderatie in declaratii, existand posibilitatea ca altarul sa fi fost ridicat de primii adepti ai lui Buddha.
Adauga un comentariu