International

INCREDIBIL! Drapelul Statului Islamic, LEGAL in Suedia

Publicat: 17 oct. 2016
1
Un procuror suedez a decis ca drapelul organizatiei teroriste Stat Islamic (SI) nu constituie discurs bazat pe ura si in aceste conditii este legal in Suedia, potrivit legislatiei in vigoare, relateaza astazi site-ul de stiri thelocal.se. 
Procuroarea Gisela Sjövall a anuntat saptamana trecuta ca nu va pune sub acuzare un tanar de 23 de ani care a postat steagul negru al SI pe pagina sa de Facebook, in luna iunie. Politia din Laholm, un port din sud-vestul Suediei, lansase o ancheta penala referitoare la tanarul originar din Siria, sub suspiciunea de „discurs bazat pe ura”. Sjövall a explicat ca, in timp ce zvastica a ajuns ca in prezent sa simbolizeze ura fata de evrei, nu se poate spune acelasi lucru despre drapelul SI.
„Pana acum nu am ajuns in acel punct. Lucrurile s-ar putea insa schimba in zece ani”, a declarat ea pentru cotidianul Hallandsposten.
Vezi si: Atac terorist in Sinai! Cel putin 12 oameni UCISI
Conform legislatiei suedeze privind discursul bazat pe ura, pentru ca o imagine sau o declaratie sa reprezinte ‘incitare la ura’ este nevoie ca ea sa ameninte sau sa discrediteze persoane din cauza rasei, originii nationale sau etnice, credintei religioase sau orientarii sexuale.
„Daca ar fi existat ceva in text (postat alaturi de drapel) cu formulari mai specifice despre anumite grupuri, de exemplu homosexuali, atunci decizia ar fi putut fi diferita. Pentru mine, nu exista niciun dubiu legat de hotararea de a nu pune sub acuzare”, a subliniat Gisela Sjövall.
Atunci cand a fost anchetat, in luna iunie, tanarul de origine siriana a declarat politiei ca in realitate nu sprijina gruparea Stat Islamic. „El a sustinut ca nu este vorba despre un drapel al SI, ci de un simbol care este folosit de sute de ani, inainte de a fi utilizat impropriu de SI”, a explicat avocatul Björn Nilsson pentru ziarul Hallandsposten.
Adauga un comentariu