Actualitate

INCREDIBIL! Ei sunt independentii pe care ar trebui sa-i aleaga iesenii? Un director aflat in atentia DNA vrea sa ajunga senator

Publicat: 21 oct. 2016
1
@ Unul din artizanii esecului FILIT la Iasi s-a lansat in politica @ Dupa ce a impartit cu darnicie bani publici apropiatilor sai, acum vrea sa ajunga senator in Parlamentul Romaniei @ Aflat sub lupa procurorilor anticoruptie, pentru sifonarea fondurilor la festival, Dan Lungu cauta, de fapt, sa obtina imunitate, pentru a nu fi tras la raspundere 
 
A pus umarul la decaderea celui mai important festival international de cultura derulat in ultimii ani la Iasi. Curtea de Conturi si Serviciul de Audit al Consiliului Judetean au constatat ca si-a batut joc de banii publici de pe urma organizarii Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT) in ultimii ani. A adus langa el doar persoane dubioase, carora le-a dat pe tava bugetul FILIT, iar evenimentul a ajuns bataia de joc a autoritatilor. Dupa ce a reusit sa-si treaca in agenda atat de multe esecuri, Dan Lungu vrea acum sa ajunga senator in Parlamentul Romaniei.

Scriitorul Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Romane (MLR) Iasi va candida pe listele pentru Senat din partea formatiunii politice Pentru Iasi. Practic, Lungu va fi reprezentantul Uniunii Salvati Romania (USR), formatiune sub aripa caruia vor candida cei de la Pentru Iasi. Partidul condus de consilierul local Andrei Postolache l-a racolat pe Lungu recent. Lungu cauta de fapt sa obtina imunitatea parlamentara, pentru a nu fi tras la raspundere in ancheta care deja se deruleaza cu privire la sifonarea fondurilor de la FILIT. Explicatiile candidaturii sale sunt de-a dreptul incredibile.

„M-am hotarât: candidez! Nu-mi vine nici mie a crede ca am luat aceasta decizie. Când a venit propunerea celor de la Pentru Iasi, am fost luat prin surprindere, fiindca stiu ca pentru a accede la asemenea pozitii, de regula, se presteaza multa munca în folosul partidului. Eu m-am trezit cu o echipa de oameni faini, care mi-au spus: ne place ce faci si ce se vede în urma ta, hai cu noi! Cu unii dintre ei mai lucrasem în alte proiecte culturale si-i cunosteam, profesionisti si seriosi, dar pe altii îi vedeam prima data. Mi-a luat mai putin de 24 de ore sa ma hotarasc”, a sustinut Lungu.

 
Dupa sifonarea FILIT, fuge in Parlament
 
Acesta inca se victimizeaza pentru organizarea defectuoasa a FILIT, cu toate ca este unul din raspunzatorii esecul festivalului. Dosarul cu privire la prejudiciu a ajuns chiar si la procurorii anticoruptie, iar asta arata ca Lungu nu este nici pe departe usa de biserica, asa cum vrea sa para.

„A fost suficient sa ma gândesc la câta birocratie si obtuzitate mi-a fost dat sa înghit în organizarea FILIT-ului, la câte legi anapoda am întâlnit în munca mea de management cultural, la cum se risipesc banii în cultura din lipsa unor mecanisme fiabile sau a clientelismului politic. Cred ca lumea culturala poate functiona mai bine si banii pot fi cheltuiti mai cu folos, iar din parlament chiar poti influenta în acest sens. Cunosc lumea culturala din toate perspectivele importante: ca scriitor, ca manager al unei institutii publice de cultura, ca organizator de evenimente, ca participant la evenimente nationale si internationale, ca evaluator de proiecte si nu în ultimul, rând ca sociolog care s-a ocupat sistematic de cercetari în domeniul culturii. Pot privi si pot întelege lucrurile cu rafinament teoretic si experienta practica. Sunt multe de facut în modul de finantare a proiectelor culturale la nivel local, în managementul institutiilor publice de cultura, în relatiile acestora cu sectorul independent sau în utilizarea culturii ca instrument de dezvoltare locala si regionala”, a mai sustinut Lungu.
 

Curtea de Conturi a evidentiat negru pe alb aceasta frauda petrecuta la evenimentul cultural, ridicat in slavi de fostul sef al CJ Cristian Adomnitei, de altfel cel care l-a tinut in brate pe Lungu. In acte, s-a constatat o frauda de aproape 200.000 lei numai in prima editie, bani care ar trebui returnati de toti cei care s-au bucurat de sumele respective. Frauda este insa mult mai mare, iar o ancheta a procurorilor ar trebui sa scoata la iveala faptul ca, intr-un asemenea festival s-au pompat foarte multi bani nejustificati.

Sunt clare exemplele, aparute in BZI, cand MLR a oferit contracte unor personaje dubioase, serviciile fiind externalizate in conditiile in care autoritatea avea oameni angajati tocmai pentru a se ocupa de aceste aspecte. Lungu cauta insa se se victimizeze si in ultimii ani a refuzat sa puna la dispozitie sumele cheltuite, sperand ca totul va fi dat uitarii.  
Comentarii
Adauga un comentariu