Actualitate

Incredibil! Fratii Cosma au refuzat sa depuna o marturie impotriva procurorului Negulescu! Au aparut stenogramele

Publicat: 26 iul. 2018
1

In septembrie 2017, procurorul Lucian Onea s-a sesizat din oficiu in urma unor emisiuni de televiziune impotriva procurorului Mircea Negulescu, pentru ticluire de probe si divulgare de informatii nedestinate publicitatii, dupa acuzatiile lansate la televiziuni de fratii Cosma. Asa ca procurorul sef al DNA Ploiesti i-a citat pe cei doi la DNA Ploiesti ca sa depuna marturie in dosar. Un sfert de ora a insistat procurorul Onea ca cei doi sa depuna marturie pentru ca Negulescu, daca este vinovat sa raspunda pentru ticluirea de probe, dar acestia au refuzat.  La un moment dat, Andreea Cosma i-a spus procurorului Onea ca ea vrea sa depuna de fapt plangere la PICCJ dar n-a avut inca timp sa o scrie. Patru luni mai tarziu, procuroarea Elena Iordache s-a sesizat din oficiu pentru ticluire de probe de catre procurorul Negulescu via Vlad Cosma, inculpandu-l si pe procurorul Lucian Onea pentru participatie improprie.

Breaking news! Procurorii Lucian Onea si Mircea Negulescu au fost pusi sub control judiciar

Parcursul inculparii procurorului Onea este unul dubios, desi CEDO a decis adesea ca orice ancheta impotriva unui procuror trebuie sa fie prudenta si nu poate fi retinuta exclusiv pe baza unor declaratii ale justitiabililor, inculpatilor si ai rudelor acestora:
-sesizarea s-a facut din oficiu de catre procurorul Elena Iordache dintr-o declaratie data de Vlad Cosma intr-un dosar in care un alt inculpat ii facuse o plangere lui Negulescu
-desi strangerea probelor poate fi facuta numai dupa sesizare, ascultarea martorului Vlad Cosma in cazul procurorului Onea s-a facut anterior sesizarii, intr-o alta cauza
-procuroarea a emis o ordonanta de extindere a unei urmariri penale in rem fara sa si inceapa urmarirea penala in rem, emitand apoi o ordonanta de continuare a urmaririi penale.
-s-a folosit in dosar declaratia unui martor care desi a povestit doar din auzite de la Vlad Cosma, el neparticipand vreodata la vreo discutie, a fost considerata a doua declaratie in sustinerea acuzarii
-procuroarea nu a cerut martorului Vlad Cosma inregistrarile originale difuzate in mod continuu pe posturile RTV si A3 pentru a fi expertizate

-desi Inspectia Judiciara a  constatat ca Vlad Cosma i-a prezentat tabelele lui Negulescu anterior discutiilor purtate cu Onea, dupa cum am aratat AICI, procuroarea Iordache l-a transformat pe Onea din suspect in inculpat

Breaking news! Primele declaratii ale procurorului ''Portocala'' la iesirea de la Parchetul General

-Ziarul Curentul a dezvaluit ca miza acestui dosar penal este suspendarea extradarii lui Ghita din Serbia: pe surse jurnalistii lui Ghita anunta ca procuroarea Iordache plange prin birouri din cauza presiunilor la care e supusa, inculpata- gurista Andreea Cosma cere interventia ministrului Justitiei si pe 23 mai Tudorel Toader se conformeaza si sesizeaza CSM pentru a verifica presupusele plansete ale procuroarei.

Ramane ca procurorii sa stabileasca totusi de ce au refuzat initial vehement sa dea declaratii cei doi frati Cosma in septembrie in fata procurorului Onea care se sesizase din oficiu cu privire la ticluirea de probe de catre procurorul Negulescu si patru luni mai tarziu, procuroarea Iordache face un dosar nou in acest sens care sa contina in mod expres precizarea ca tabelele falsificate de Cosma au fost atasate la cererea de extradare a lui Ghita din Serbia?

Cosma Andreea: Buna ziua,

Procuror Lucian Onea catre un ofiter de politie: puteti sa stati la declaratie daca vreti, daca n-aveti treaba
CA: Pai ce, am venit la declaratii?
PLO: Ati fost citata in calitate de martor intr-o cauza penala, va spun despre ce este vorba. Din informatiile aparute in presa de la dvs. si de la fratele dvs., ne-am sesizat din oficiu, suntem obligati sa facem asta cu privire la presupusa activitate a domnului Negulescu… care ar rezulta ca a divulgat informatii nedestinate publicitatii din dosare penale si ca a ticluit niste probe in anumite dosare. Pentru divulgarea de informatii nedestinate publicitatii gen divulgarea de identitati protejate DNA-ul este competent, avand in vedere ca se face vorbire si de niste dosare ale DNA Ploiesti obligatoriu ne-am sesizat din oficiu pentru a stabili daca procurorul a divulgat informatii si daca a ticluit probe in dosare penale instrumentate. V-am chemat sa va audiez in calitate de martor si pe dvs. si pe fratele dvs., se inregistreaza si se filmeaza audio video. Asta este ideea, de aia v-am chemat.
CA: Nu vreau sa dau declaratie astazi, o sa ma consult cu un avocat ca nu stiam de ce ma chemati.
PLO: In calitate de martor aveti obligatia sa dati declaratie, nu e o facultate, eu v-am chemat, v-am citat, avocatii nu pot fi prezenti la declaratiile martorilor, pentru ca martorii au obligatia sa spuna tot ce stiu. Aceasta e o regula. Sunteti martor nu altceva.
CA: Pai n-am ce sa fiu altceva
PLO: Pai n-aveti ce sa fiti altceva
CO: Sunt satula de ce am fost, nu mai…
PLO: Sunt convins ca suntesi nemultumita de niste lucruri
CO: Foarte
PLO: Si trebuie sa ni le spuneti si sa ne ajutati sa le probam, in conditiile in care exeista lucruri foarte grave care posibil v-au afectat si pe dvs. dar posibil afecteaza sau au afectat si munca noastra ca procurori ai DNA Ploiesti si eu ma refer la unitatea mea, pe care o conduc. OK? Asta e ideea, trebuie sa, impreuna sa aflam adevarul.
CO: Vreau sa vorbescu putin cu Vlad
PLO: Pai Vlad e audiat separat. V-am chemat sa va audiez separat ca martori.
CO: Vreau sa vorbescu putin pe hol cu el, altfel nu scriu nimic.
PLO: Se filmeaza, nu pot sa va dau drumul sa vorbiti pe hol
CO: vreau sa vorbesc putin cu Vlad
PLO: O sa consemnam
CO: Am crezut ca ne cehemati impreuna si nu stiam despre ce este vorba
PLO: Pai cum sa va chemam impreuna? Martorii se audiaza separat.
CO: Pai nu stiu eu n-am fost citata. Mie mi-a zis Vlad.
PLO: Ati fost citata telefonic ca de aia v-ati si prezentat
CO: N-am vorbit cu nimeni, Vlad a fost citat telefonic. Eu stiu de la Vlad. Pe mine nu m-a sunat nimeni
PLO: Suna sa vina Vlad
CO: Si nici nu mi-a zis pentru ce
PLO: Ati fost citata prin intermediul lui Vlad, exista proces verbal… Nu pute discuta pe hol pentru ca se filmeaza. Asta e! Inregistrari legale.
CO: Ati mai discutat pe hol si alte dati asa ca nu problema
PLO: Cum? N-am inteles
CO: Ati mai discutat pe hol si alte dati
PLO: N-am mai discutat pe hol niciodata. (Catre Vlad Cosma care tocmai intra pe usa): Veniti. Si buletinul. Luati loc.
Cosma Vlad: Sa trati
PLO: Ideea e urmatoarea, ati fost citati, v-a spus colega mea la telefon sa fiti audiati in calitate de martori. Va atrag atentia ca se filmeaza, se inregistreazi. Bun, i-am spus si surorii care a vrut intai sa stea de vorba cu dvs. dupa ce i-am adus la cunostinta. Ne-am sesizat din oficiu pe baza afirmatiilor pe care le-ati facut in presa.
CV: L-a facut
PLO: Cu privire la faptul ca procurorul Negulescu, exista posibilitatea sa fi divulat date confidentiale din dosare penale si sa fi ticluit probe.
CV: Da
PLO: In conditiile astea obligatoriu, obligatoru trebuia sa ne sesizam, e de competenta DNA-ului divulgarea de informatii nedestinate publicitatii si sa lamurim aceste aspecte pentru ca pe langa faptul ca exista posibilitatea ca dvs. sa fi fost afectat de aceasta situatie si unitatea noastra sa fi fost afectata.
CV: Corect
PLO: I-am explicat si i-am spus ca trebuie sa o audiez in calitate de martor si pe dumneai si pe dvs. Asta e ideea si a vrut sa stea de vorba cu dvs.
CV: Da, dar noi am fi vrur sa ne audiati in alta zi, ac sa mai
PLO: Pai sunt lucruri pe care le stiti, le spunem, le probam, se confirma, raspunde penal cine trebuie sa raspunda penal. Stiti ca aicea, in ce ma priveste, toleranta zero.
CV: Stiu
PLO: Fata de orice astfel de situatie, iar ca martori i-am spus si dumneai, noi nu primim avocati la martori
CV: da, da,da
PLO: Martorul e obligat sa spuna tot ce stie, stiti asta e procedura la noi, aveti calitatea de martor, n-avem ce sa facem trebuie impreuna sa incercam sa aflam adevarul, asta e ideea, n-avem ce sa facem, e obligatorie chestia asta
CV: Noi voiam sa discutam intai
PLO: Nu pot sa discut, nu mai vreau sa discut, deci nu vreau sa para… aspectlele pentru care m-am sesizat chiar nu vreau sa… n-am nicio discutie deci vreau cercetare si sa raspunda cine e vinovat. Clar. adica nu… daca e vinovat, daca se probeaza
CV: Daca e vinovat
PLO: PaOk. asta e problema. Sunt niste lucruri foarte grave care afecteaza inclusiv imaginea DNA-ului
CA: Din pacate
PLO: Ploiesti, din pacate si ne vulnerabilizeaza si ne strica o munca de ani de zile
CV: Corect
PLO: Tuturor
CV: Corect
PLO: Asta este ideea, de asta v-am chemat. Si ca martori sunteti obligati sa sprijiniti aflarea adevarului. Nu e niciun fel de problema
CV: Pai asta si vrem. Si am fost pe ideea si stim faptul ca datorita unui om…
PLO: Hai sa stabilim, sa probam… Asta e, noi ne-am indeplinit atributiile de serviciu, ne-am sesizat din oficiu
CA: Ati sesizat si la mine cand am iesit public ci nu am spus cuvantul DNA, nimic
PLO: Stiu, stiu tocmai de-aia
CV: Am incercat ca activitatea unui individ sa nu afecteze munca pe care ati desfasurat-o dvs. corect aici.
PLO: Stiti care e treaba, ce se discuta public e una,
CV: Corect
PLO: Acuma fiecare… si ce s-a intamplat in realitate trebuie sa aflam in cadrul unui dosar penal
CV: Corect
PLO: Daca a facut ceva, raspunde, se duce unde ii e locul, daca n-a facut sau nu reusim sa probam ca a facut sau n-a facut, atuncea nu va raspunde dar trebuie sa lamurim in cadrul unui dosar aceste lucruri pentru ca nu putem sa le lasasm asa, n-avem cum. Avem obligatia sa le verificam. Da, asta e ideea, a vrut sa vorbeasca cu dvs.
CV: Banuiam care este obiectul…
CA: M-am gandit ca
PLO: Vi s-a spus ca o sa fiti audiat ca martor
CV: da,da,da
PLO: Vi s-a spus la telefon
CV: Am fost citat corect cum trebuie, nu…
PLO: Bu-i o problema
CV: am inteles
PLO: asta e, nu stiu de ce stati pe ganduri ca nu e nicio problema de stat pe ganduri adica
CV: Ca-s foarte multe lucruri de spus, adica ea avea un avion la ora 10 l-am schimbat la ora 12.
PLO: Pai daca tot l-ati schimbat
CV: Ca sa vina la dvs.
CA: Dar plec. Tot la Vatican De cate ori intru aicea direct plec la Roma.
PLO: Haideti sa discutam procedural, nu e… nu exista cale de intors
CV: Pai nu e nicio cale de intors
PLO: Hai s-o facem legal
CA: Eu oricum ii fac plangere penala doar ca nu am apucat sa o intocmesc
CV: Pa ce… pe care din lucrurile aparute va intereseaza
PLO: Ma intereseaza, ma intereseaza, va spun…va citesc exact
CV: cu stickul, cu martorii
PLO: Cu totul, cu martorii deci identitatile protejate divulgate, alte date din dosare divulgate si ticluire de probe in dosarul din cate stiu eu, e acel 465 de unde s-au desprine si dosarul dvs, s-a disjuns si…
CV: Am inteles
PLO: Si alea, adica despre asta discutam
CV: Adica asta… cu ce vreti sa incepem
PLO: Se impune efectuarea de verificari pentru a se stabili daca procurorul Negulescu a folosit sau permis accesul unor persoane neautorizate la informatii bedestinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri, folosae necuvenite, asta este continutul infractiunii
CV: Corect
PLO: Si daca a ticluit probe in cauze penale instrumentate, asta e obiectul si acum advs. sa-mi spuneti ce stiti ca eu nu
CV: Eu oricum am spus la instanta
PLO: Nu stiu, nu am acces la instanta, la declaratia de la ICCJ, eu decat, noi am vazut ce s-a discutat in presa, sunt lucruri foarte grave si acum trebuie sa facem cercetari, da, asta e ideea.
CV: Perfect de acord
PLO: Sunt niste lucruri absolut logice si normale, e un demrs absolut normal. Dar nu va inteleg reticenta.

PLO: Daca exista probe inventate va dati seama ca e foarte grav, adica raspunde penal niste persoane care n-ar trebui sa raspunda, lucrurile sunt foarte, nu putem sa le … hai sa facem cercetari, sa aflam adevarul. Cine e vinovat raspunde, cine nu e vinovat nu raspunde in toate dosarele. Nu exista
CV: Corect.

VIDEO+SURSA

Adauga un comentariu