Actualitate

INCREDIBIL. Hotii de la Academia Infractorilor Romani, in actiune. Liderul, inchis la Penitenciarul Iasi – VIDEO

Publicat: 23 apr. 2015
1
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Investigatii Criminale si Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au efectuat astazi, 23 aprilie, 52 de perchezitii domiciliare, vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de talharie si furt calificat. Este vorba despre membrii gruparii „Academia Infractorilor Romani„, al carei lider este incarcerat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi. Cu aceasta ocazie, procurorii DIICOT au dat publicitatii un material video in care poate fi vazut modul in care actionau hotii.
In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2013 pana in prezent, s-a constituit pe teritoriul Romaniei un grup infractional organizat format din aproximativ 100 de cetateni romani, unde membri din primul esalon, alaturi de lider, desfasurau activitati de recrutare, instruire, antrenare, coordonare si control asupra membrilor executanti, care ulterior erau instigati sa se deplaseze, in diverse tari de pe teritoriul Uniunii Europene, savarsind talharii la magazine de bijuterii si ceasuri de lux, pe timp de zi, prin patrunderea in forta. Grupul infractional organizat a fost conceput, initiat si organizat pe criterii militare, avand o structura piramidala, cu un lider suprem si mai multe esaloane de conducere, subordonate acestuia, fiecare palier fiind specializat si condus de anumite persoane de incredere ce aveau au grad de „ofiter”. Ultimul esalon era cel de executie, in cadrul acestuia fiind recrutati tineri, atat minori, cat si majori, de regula provenind din familii dezorganizate, dispusi sa se alature grupului si sa comita jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice in raport de sumele de bani.
Aceasta grupare si-a cristalizat modul de actiune si organizare, ajungand chiar la „codificarea” scrisa a regulilor gruparii criminale, denumita „Academia Infractorilor Romani” cu prescurtarea AIR, intr-un asa numit „Regulament al Academiei Infractorilor Romani”, care era prezentat fiecarui nou recrut. Recrutii urmau un antrenament fizic si psihic, intocmindu-li-se un dosar, care cuprindea nume, prenume, date despre familia recrutului, cazier, copie a cartii de identitate, inaltime, greutate, date medicale, fotografie, amprente si fire de par pentru ADN. Activitatea infractionala era structurata pe mai multe etape, fiecare dintre membri avand roluri bine stabilite. Astfel, odata stabilite tintele, membrii grupului se organizau in asa fel incat sa poata avea acces in magazinele de bijuterii vizate, acestea fiind de obicei protejate prin doua usi securizate, astfel ca la intrare se prezentau doi dintre membrii grupului, uneori deghizati in femei, pentru a-i determina pe proprietari sa deschida prima usa de acces, magazinele respective fiind dotate in general cu doua usi de acces tocmai pentru a impiedica jafurile.
Ulterior, alti membri ai gruparii patrundeau mascati, prin forta, dupa care, prin utilizarea violentelor si sub amenintare, spargeau vitrinele, sustragind ceasuri si bijuterii, dupa care dispareau pe rute diferite, abandonand la locul faptei uneltele folosite si aruncand in locurile prestabilite sacii cu bunurile sustrase. Pe tot parcursul derularii faptei, care de obicei nu dura mai mult de 60 de secunde, o alta persoana asigura paza perimetrului din exteriorul magazinului, pentru a putea asigura scaparea celor dinauntru, in acest scop, avand si rolul de a impiedica inchiderea si blocarea usilor de acces, fiind totodata pregatiti sa creeze diversiune, in sensul aruncarii de sticle incendiare care sa disperseze atentia publica si sa faca posibila scaparea celor implicati.
Ulterior comiterii infractiunii, toti executantii paraseau locul faptei, bunurile fiind transferate liderului gruparii, pentru valorificare. Prejudiciul total este in valoare de 10 milioane euro. In cauza urmeaza sa fie instituite masuri asiguratorii. Procurorii DIICOT au cooperat in instrumentarea cauzei cu autoritatile judiciare britanice si belgiene fiind constituita o echipa comuna de ancheta care a beneficiat de sprijinul Eurojust. Actiunea s-a efectuat impreuna cu Brigazile de Combatere a Criminalitatii Organizate Bacau si Iasi, Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Neamt si Vrancea, DGPMB – Serviciul Grupari Infractionale Violente, IPJ Neamt, IPJ Bacau, IPJ Iasi, IPJ Vrancea si Institutul National de Criminalistica. Suportul de specialitate a fost asigurat in mod permanent de catre Serviciul Roman de Informatii si Directia de Operatiuni Speciale. Actiunea s-a desfasurat cu sprijinul Jandarmeriei Romane. La sediul DIICOT – Structura Centrala urmeaza sa fie adusi 26 de suspecti. 
Adauga un comentariu