Magazin

INCREDIBIL! Iata ce s-a descoperit despre mintea umana

Publicat: 05 ian. 2015
1

Asocierea unor idei ce trebuie retinute cu anumite imagini mentale cu teme sexuale ne poate mentine mintea in forma si ne poate ajuta sa ne imbunatatim memoria, sustine Ed Cooke, un psiholog britanic inzestrat cu o memorie prodigioasa, care i-a adus titlul de Grand Master of Memory, detinut de numai 149 de persoane din intreaga lume.

Gandurile desfranate, violente, sunt mai memorabile si pot fi conectate cu alte informatii pentru a ne ajuta sa ni le reamintim pe acestea din urma, spune psihologul.

Gandurile cu subiect sexual evoca emotii si asigura pastrarea interesului, atrag si retin atentia in masura mai mare decat gandurile mai anoste.

Citeste si Trucuri utile pentru o manichiura rezistenta

Nuditatea, tabu-urile, persoanele extrem de atragatoare, lucruri care ne intriga – toate acestea capteaza atentia, iar amintirile care contin asemenea elemente sunt mai durabile.

Elevii folosesc uneori poezioare cu versuri obscene pentru a fixa anumite informatii, atunci cand invata pentru examene, dar metoda a fost utilizata de multa vreme – inca de pe timpul vechilor greci si romani.

Un poet numit Simonides, care a trait in anii 556-468 i.e.n., a fost primul care a afirmat ca transformarea informatiei intr-o suita de imagini memorabile ajuta la retinerea ei.

Tehnica era folosita atat pentru a memora poeme, cat si discursuri in cadrul unor dezbateri politice sau juridice.

Citeste si 3 semne ca suferi de o boala grava

De exemplu, spune Ed Cooke, „Rhetorica ad Herennium”, un text de un autor necunoscut, dar care a fost multa vreme atribuit lui Cicero, contine exemplul unui avocat care, pentru a tine minte sa mentioneze declaratiile unui martor, si-a imaginat ca poarta testiculele unui berbec prinse de un deget de la mana. Asocierea se bazeaza pe faptul ca „testimonium” – cuvantul latin ce desemneaza marturia, declaratia unui martor – se aseamana cu „testis” – cuvantul latin pentru testicul. O asemenea imagine, socanta in felul ei, era mult mai usor de retinut decat cuvantul „martor”.

Dar nu numai gandurile cu tenta sexuala ii ajuta pe oameni sa isi aminteasca mai usor detalii, spune Ed Cooke; culoarea si miscarea, violenta, umorul, absurditatea si lucrurile de care suntem personal interesati – toate pot fi folosite pentru a ajuta memoria.

Adauga un comentariu