Actualitate

Incredibil! Leul ajunge, din nou, la un minim istoric

Publicat: 23 ian. 2019

Cursul de schimb leu/euro a atins miercuri un nou maxim istoric, de 4,7569 lei, ca urmare a unei cresteri de 0,91% fata de marti, arata datele afisate de Banca Nationala a Romaniei, fiind a saptea zi de crestere consecutiva, in tendinta ultimelor 2 saptamani, si cea mai puternica din perioada, conform Mediafax. Acest curs a fost de 4,7081 de lei, luni, ca urmare a unei cresteri de 0,23% fata de vineri, iar marti de 4,7142 lei, in conditiile unei cresteri de 0,13% fata de luni. In cursul saptamanii trecute, cursul de schimb leu/euro a urcat astfel, depasind noi maxime istorice: vineri la 4,6975 lei, cu o crestere de 0,18% fata de joi; joi la 4,6890 lei, cu o crestere de 0,13% fata de miercuri; miercuri la 4,6830 lei, cu o crestere de 0,02% fata de marti; marti la 4,6822 lei, cu o crestere de 0,11% fata de luni. Moneda europeana a revenit pe apreciere in fata leului marti 15 ianuarie, dupa ce a scazut luni cu 0,02%, la 4,6771 lei, inversand usor trendul zilelor precedente. Cursul de schimb pentru euro a atins pentru prima data nivelul de peste 4,67 lei miercuri 9 ianuarie, fiind stabilit la 4,6722 lei, o crestere de 0,11% fata de ziua precedenta. De asemenea, joi 10 ianuarie, acest curs a fost stabilit la 4,6764 lei, o crestere de 0,09% fata de miercuri. In plus, cursul valutar leu/euro a fost stabilit vineri 11 ianuarie la 4,6782 lei, o crestere de 0,04% fata de joi.

Guvernatorul Mugur Isarescu, chemat la raport! Daniel Zamfir, anunt de ultima ora

Un senator ALDE acuza bancile de manipulare
Indicele ROBOR, in functie de care sunt calculate dobanzile la creditele in lei, a depasit 3%.

Miercuri, 23 ianuarie 2019, ROBOR la 3 luni este 3,03%, cea mai mare valoare de la inceputul anului. uvernatorul BNR, Mugur Isarescu a fost chemat la audieri in parlament pe tema ROBOR, in contextul in care in ultimele zile au aparut acuzatii ca modalitatea de clcul a indicelui ar fi trucata. Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, acuza ca ROBOR este manipulat printr-o intelegere intre bancile comerciale, cu stiinta si implicarea Bancii Nationale. Guvernul a impus de la inceputul anului asa-numita „taxa pe lacomie” aplicata bancilor in functie de nivelul ROBOR. Si, in acest context izbucneste un nou scandal. 18 dintre cele mai mari banci din lume au fost date in judecata, in Statele Unite, pentru manipularea dobanzilor de referinta. Este vorba despre indicele LIBOR, care ar fi fost tinut artificial la valori reduse, in detrimentul investitorilor. Sunt vizate de acuzatii si institutiile care ar fi trebuit sa supervizeze aceste operatiuni in Statele Unite. Scandalul aminteste de celebrul caz din anii 2.000 din Europa. Opt institutii bancare uriase, unele dintre ele acuzate acum si in procesul din SUA, au fost amendate cu peste un miliard de euro pentru astfel de practici.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a vorbit miercuri, la Antena 3, despre acest caz, dar si despre evolutia Robor.
„Faptul ca roborul creste, in momentul acesta nu mai mira pe nimeni. Este strategia BNR acum. E una evidenta de a nu lasa bancile sa duca roborul acolo unde este el in piata reala.

Bancile se imprumuta intre ele la o dobanda sub 2%. De ce roborul apare peste 3%? E o intrebare pe care eu am pus-o si la care inca nu am primit un raspuns. Amenzile usturatoare pe care le-au primit in 2013 acele banci. Sa stiti ca in acelasi an, in Romania, Consiliul Concurentei inchide pe sest investigatia inceputa in 2008. Marti, 29 ianuarie, l-am invitat la Comisia Senatului pe guvernatorul BNR, pentru ca avem de discutat multe lucruri”, a spus Daniel Zamfir, miercuri, la Antena 3.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit