Titlurile zilei

Incredibil! Nu este o glumă! Iată cât câştigă cel mai bine plătit director din Primărie! Nici cei mai tari şefi de multinaţionale nu au asemenea salarii- DOCUMENT

Publicat: 28 mart. 2020

Informații șocante ies la iveală din cea mai importantă instituție a Iașului. Directorul unei instituții subordonate municipalității și-a trecut un salariu exorbitant pe contractul de mandat. Astfel, Cristinel Stărică, directorul Ecopiața SA, a ajuns la un venit demn de invidiat. În timp ce investițiile sunt la pământ, iar piețele nu par a mai funcționa ca înainte, directorul Ecopiața SA are grijă de propriul buzunar și al celor din conducere. Bugetul societății Ecopiața SA a ajuns să fie căpătuit pe bunăstarea șefului acesteia. Investițiile în piețele din municipiu sunt de tot râsul pentru pretențiile direcției

Caz unic în administrația ieșeană. Un director controversat din Primăria municipiului Iași a ajuns să aibă grijă mai mult de buzunarul său decât de instituția pe care o conduce. Conform documentelor ce stau la baza proiectului de buget al SC Ecopiața SA pe anul 2020, Cristinel Stărică și-a făcut un contract de mandat de 453.600 lei, ceea ce înseamnă circa 37.000 lei pe lună. Și asta în timp ce direcția pe care o conduce e la pământ, fără investiții majore și măcinată de scandaluri privind corupția.
Astfel, la capitolul cheltuieli totale pe anul 2020 a fost trecută suma 7.540.000 lei. Din totalul cheltuielilor prognozate de Ecopiața SA, 3.876.000 lei reprezintă cheltuieli estimate cu personalul. Din cele 3,8 milioane lei, 2.81 milioane reprezintă salariile celorlați angajați ai SC Ecopiața SA. La acestea se adaugă 280.500 mii lei drept bonusuri.

Urmează 189.200 lei pentru membrii Consiliului de Administrație. Cei șase membri ai CA Ecopiața SA vor beneficia de câte 31.533 mii lei fiecare anual, adică 2.627 lei de persoană în fiecare lună. În buget au mai fost trecute și 137.700 lei drept sume contribuție angajator pentru salariații direcției.

Explicațiile halucinante ale directorului

La toate aceste sume, în document se specifică 453.600 lei drept contract de mandat director general. Asta înseamnă că directorul Cristinel Stărică ar urma să beneficieze de 37.800 lei lunar. Documentul este cel ce va fi discutat de plenul Consiliului Local Iași în ședința de săptămâna viitoare.

„Mi-aș dori să am eu un asemenea salariu, dar nu este așa. Salariul meu este în continuare conform declarației de avere. Am băgat pe viitor suma, înainte să se știe de pandemie. Dacă e să fie aprobată, atunci ar fi foarte bine”, a spus Cristinel Stărică.

Deși Stărică a încercat să arate că acest salariu nu este bătut în cuie, situația pare a fi alta. Toate sumele prevăzute în buget sunt calculate și stabilite înainte. Acestea sunt trecute prin Consiliul de Administrație al Ecopiața SA și incluse în buget. Deci, răspunzători de salariul lui Stărică sunt și cei din CA al direcției care au aprobat propunerea bugetară, în frunte cu Paula Vornicu, președinte al consiliului respectiv. De altfel, nu poți schimba un proiect de buget din mers, astfel încât este cât se poate de clar că directorul de la Ecopiața SA și-a trecut liniștit o asemenea sumă în contractul de mandat.

De precizat că alți directori ai instituțiilor ieșene subordonate au un salariu lunar de circa 10.000 lei, iar primarul Mihai Chirica ridică undeva la 15.000 lei lunar. În tot acest timp, șeful de la Ecopiața Sa trăiește pe picior mare.

Investiții numărate pe degete

În timp ce și-a stabilit o sumă atât de mare în contractul de mandat, investițiile în piețele din oraș se pot număra pe degetele de la o mână. Stărică va încasa pe un an 453 mii lei, iar investițiile în piețe se ridică la un total de 85 de mii lei. Este vorba de un sistem automat de taxare în parcarea de la Piața Nicolina, trecută ca investiție în continuare și care costă 50 mii lei. Finanțarea ar urma să vină din surse proprii. Pentru sectoarele de lactate vor fi cumpărate 5 vitrine frigorifice de 27.500 lei, pentru care Ecopiața SA vrea să facă împrumut bancar. Totodată, societatea condusă de Cristinel Stărică se laudă și cu câteva licențe informatice în valoare de 8.000 lei ca investiție pe anul în curs.

Anchete peste anchete la Ecopiața SA

Ani la rând situația de la societatea Primăriei a fost una care a lăsat de dorit. Ba chiar au fost făcute numeroase controale și anchete pentru a scoate la iveală fărădelegile petrecute acolo. De la suprataxarea celor care închiriau o tarabă la numeroase cazuri cu privire la actele de proveniență ale mărfurilor, nu a mai fost decât un pas. Cei de la Ecopiața SA ofereau bonuri în valoare de 5 lei și încasau 20 lei din partea piețarilor. Dosarul a ajuns și la Parchet, însă măsuri concrete împotriva acestui tip de hoție nu au fost luate. În tot acest timp, piețele din Iași sunt la pământ, investițiile în modernizarea acestora sunt aproape de zero, iar combinațiile par că vor continua multă vreme de acum înainte.
Comentarii
 • Scarica asta i virusul lui infractorul de nichita tot ce incaseaza de la pietari este mai la negru!!!!El este mafiiia pietelor!!!!Bai chirica cind te lepezi de satanaaaa???????????????

 • primaru chirica si militia locala papa de la scarica in fiecare luna spaga ca sa fie lasa t sa fure din incasari ,cei de la anaf se g=fac ca nu il vad

 • DUMINICA IN TALCIOC JUMATATE DIN INCASARI SE DUC UN BUZUNARU LUI ESCROCU DE CHIRICA SI STARICA SEFU ECOPIATA , CEI DE LA POARTA TALCIOCULUI NU DA BILETE LA TOATA LUMEA ,LASA MASINI DIMINEATA INAINTE DE AINTRA LUMEA FARA SA DEA BILET ,INAUNTRU TAGANNII OCUPA CATE 10 MESE ODATA PLATIND DOAR UN BILET SI CATEODATA NICIUNU ,WCURI INFECTE SI MARFA DE LA CONTAINERELE DE GUNOI .RUSINE CHIRICA

 • La vremurile astea încordate cu multe lipsuri în sistemul sanitar, și nu numai, acest individ ar trebui împușcat într-o piață publica împreună cu cei care îl tolerează și acoperă. Unde ești tu Vadime?

 • Strigător la cer!!! NIMENI nu ar trebui să aibă un asemenea salariu la ecopiata/ primărie! RUSINE! Si nimeni nu ar trebui să aibă leafa mai mate decât primarul in primarie/ institutii…arondate!

 • Banditi sugatori din venele statului.stat care sta.nu face nimic sa se protejeze de acesti vampiri care.si trag salarii de salarii.care.s combinati in fel de fel de consilii de administratie. Sa traiasca prostimea care traieste de pe o luna pe alta. Alooooo legea venitului ilicit !!! Pt.asta ar trebui referendum, nu pt .anticipate.

 • Da, toti stiu dar nimeni nu face nimica. Toate spatii comrrciale is inchiriate la preturi de nimic unor „prieteni” ele neavând activitate, vezi exemplu in Dacia, cand unul e interesat spatiu e dat la suprapreț! De ce le da voie sa subinchirieze??? Asa merge peste tot, la toate pietele!!, nimeni Chirica, nimeni nu intervine, de ce !? In rest de asta unii is bogati si altii is saraci! Bugetarul are de unde!

 • Chirică are comisioanele lui de la acești infractori plătiți din bani publici mai mult decat ar câștiga in privat. De ce nu sunt privatizate piețele ? Exact din acest motiv. Spaga – COVID PSD sub haina pregătită de culoare galbena.

 • Nesimntire , nesimntire. De vina este ministerul muncii, cu m. mic, care a dat legea salatizarii in domoniul public exact pentru asa ceva. Sefii si pupuncuristii, salarii marii, tinute la secret, iar cei care chiar muncesc ,primesc de la sefi salarii dupa bunul lor plac. Rog min. muncii sa ia la control salariile din administratia publica, sa vada acolo discrepante enorme privind salarile, facute de primari si de consilierii locali dupa intetrese si etc..

 • Ca la noi, la nimeni. E clar că ne trebuie alt primar și un alt CL format din alți oameni. S-a format o uriașă ,,încrengătură” în administrația ieșeană. Numai pile, neamuri, slugoi de partid, relații etc. E dezastru. Nu e posibil ca în asemenea vremuri, un om să aibă asemenea salariu. Este inacceptabil.

 • Grupurile sanitare din punctele de desfacere Ecopiata sunt adevarate bombe epidemiologice si veritabile focare de infectie…
  Felicitari BZI pt articol!

 • Calomnieeeeeeeeeeeee!
  Nu spuneau „ingerasii”, Burdihan Mare, Nechita, Chirca ca in administratia locala toate salariile sunt sub nivelul salariului de primar? Rusine sa va fie!
  Calomniati noul PDL-ist, Chirica? Scuze, am trecut la PDL si am uitat de PSD.

 • Mai am un comentariu,
  Bai Pazvante Chiorul! La mine, pe la ora 4, noaptea trecuta, au trecut cu tulumba, Nu am somn. Pe str. Ciornei, am scris ieri. Au dat cu apa pe strada. Miros de clor, nema. Pe dddddddddddoiiiiiiii metri de strada au dar cu apa chioara. Intreb ca prostul, circulam pe strada sau pe trotuar? Astia, de la salubris, au toate tiglele pe casa? Poate eu gresesc. Se ia covidul de pe rotile masinii sau de sub talpi? Vrei sa vezi cum este strada maturata? Pot pune poze. Vrei sa vezi o curte de bloc de oamani gospodari si cu tiglele pe casa? Str. Ciornei, nr. 4

Adauga un comentariu