National

Incredibil! Numele unui primar decedat apare pe buletinele de vot de duminică

Publicat: 24 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Incredibil Numele unui primar decedat apare pe buletinele de vot de duminică
Astăzi se stabilesc orele de vot pentru Diaspora la alegerile parlamentare

Primarul comunei Deveselu, Ion Aliman, a decedat. Acesta candida la scrutinul de duminică din partea PSD, pentru un nou mandat, însă buletinele de vot au fost tipărite înainte ca primarul să se stingă din viață, fapt care permite ca numele lui să rămână pe documentele menționate. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Olt.

„Potrivit unei hotărâri a BEC, dacă decesul candidatului s-a produs după tipărirea buletinelor de vot, acestea nu se mai modifică şi procesul electoral îşi urmează cursul”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEJ Olt, Monica Ţone.

Pe lângă candidatul PSD, pe buletinele de vot, pentru alegerea primarului comunei Deveselu, se mai regăsesc încă două nume: Ion Păun, candidat ALDE şi candidatul PMP, Dumitru Manuel Nică.

Când a decedat Ion Aliman

Primarul comunei Deveselu a decedat în data de 17 septembrie 2020, la un spital din București. Acesta s-a stins din viață la aproximativ o săptămână, după ce a fost testat pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus. El a avut două mandate, fiind ales atât în 2012, cât și în 2016, iar acum candida pentru un al treilea mandat.

Cariera sa nu se oprește la funcția de primar, el fiind ofiţer de marină timp de 30 de ani, din care 20 de ani a fost căpitan de navă de pasageri.

În timpul în care Ion Aliman a fost primar al comunei Deveselu, în localitate a fost operaţionalizat la baza militară sistemul de apărare antirachetă, componentă a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

Alegeri locale 2020. Care sunt actele pe care trebuie să le aibă românii pentru a putea vota

Alegeri locale 2020. Duminică, 27 septembrie 2020, au loc alegerile locale. În cadrul acestora, românii vor vota pe cei care vor conduce administrația locală din localitățile în care locuiesc.

Astfel, toate persoanele care se vor prezenta la urne, trebuie să aibă asupra lor un act prin care să își dovedească identitatea.

Pentru a putea vota, toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani trebuie să aibă asupra lor un act de identitate. Prin acest act se înțelege, potrivit Legii 115/ 2015:

-cartea de identitate

-cartea electronică de identitate

-cartea de identitate provizorie

-buletinul de identitate

-pașaportul diplomatic

-pașaportul diplomatic electronic

-pașaportul de serviciu

-pașaportul de serviciu electronic în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar

Potrivit Hotărârii BEC nr 81 din 7 septembrie, „cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, acte valabile în ziua votării”.

Noutate la alegeri: se poate vota și cu actul de identitate expirat

În acest an, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, BEC  a introdus Hotărârea nr. 81, care permite oamenilor să voteze, chiar dacă actul de identitate a expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie.

„Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie -27 septembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia”, potrivit BEC.

 

 

 

Adauga un comentariu