Titlurile zilei

Incredibil. O mega afacere a înflorit în plină pandemie în Iași. Sute de ieșeni, momiți cu salarii astronomice să ajungă în zonele pline de infectați din Europa

Publicat: 08 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Incredibil. O mega afacere a înflorit în plină pandemie în Iași. Sute de ieșeni momiți cu salarii astronomice să ajungă în zonele pline de infectați din Europa

De la instituirea stării de urgență pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19, câteva sute de ieșeni au plecat din județ în străinătate. În ultimele zile, mai multe avioane au aterizat pe Aeroportul Internațional Iași pentru a prelua muncitori sezonieri către cele mai afectate zone ale pandemiei de COVID-19 din Europa. Oamenii au fost tocmiți pe sume frumoase pentru a se expune unor riscuri uriașe. Totul a fost făcut în cel mai mare secret pe pista Aeroportului Iași

O afacere bombă a ajuns să înflorească în această perioadă în care mai toată Europa este afectată de coronavirus, situație în care se află și județul Iași. Într-o perioadă în care zeci de ieșeni au contractat virusul COVID-19, iar alte câteva mii se află în carantină sau izolare, alții au plecat în străinătate, tocmai în zone afectate serios de focare de coronavirus.

În ultimele săptămâni, de pe Aeroportul Internațional Iași au decolat mai multe curse cu destinația Germania sau Olanda, țări aflate în zona roșie de pandemie cu COVID-19.
În ciuda măsurilor impuse de limitare a interacțiunii sociale, de circulație în spațiul european, unele firme din domeniul agricol caută forță de muncă în România pentru a ajunge la cules de sparanghel pe plantanțiile din Germania. Cum statul german a fost puternic lovit de pandemie, forța de muncă a scăzut, platațiile agricole au rămas în aer, iar patronii acestora caută cu disperare înlocuitori.

Zboruri cu sute de oameni spre zone roșii

Până acum au fost făcute zboruri spre destinații precum Hamburg, Hanover sau Karlsruhe în Germania, dar și Einhoven în Olanda.
Iar sâmbătă, 11 aprilie, la ora 13:00, va mai ajunge un zbor din Germania pe Aeroportul Internațional Iași pentru a prelua aproape 190 de pasageri. Zborurile charter au fost puse la dispoziție de angajator, una din curse fiind operată de Blue Air. Compania ține la sol avioanele pentru cursele civile, însă închiriază aeronave pentru astfel de curse charter cu destinație specială. Oamenii sunt tocmiți cu salarii între 1.500 și 1.800 de euro de către agențiile de recrutare pentru a putea ajunge la fermele din Germania, unde culeg sparanghel și nu numai.

De exemplu, în zona Hamburg, unde au ajuns deja câteva sute de ieșeni, sunt înregistrate peste 3.000 de cazuri de infecție cu virusul COVID-19, iar 19 persoane au pierdut lupta cu viața. În Hanovra sunt peste 1.100 de cazuri de infectări cu COVID-19, fiind înregistrate deja 14 decese. În Karlsruhe au fost înregistrate peste 650 cazuri și deja 12 persoane au decedat. În Eindhoven (Olanda) au fost deja confirmate câteva mii de cazuri, orașul fiind în zona roșie a pandemiei. Cu toate acestea, avioanele pline de români ajung pe aeroportul din Eindhoven, unde sunt preluați de autocare și duși în Germania.
Una din firmele care au recrutat ieșeni la munca sezonieră este și Spargelhof Klaistow Buschmann & Winkelmann din orășelul Beelitz, landul Brandenburg. În această zonă a Germaniei erau confirmate aproape 1.600 de cazuri de COVID-19. Asta înseamnă că ieșenii care ajung acolo deja se expun la un risc.

Ce spun autoritățile ieșene?

În fața unei asemenea situații, autoritățile ieșene arată că situația este una atipică. Chiar dacă nu este normal ca sute și sute de români să plece la muncă în străinătate în plină pandemie, totul se face perfect legal.

„Au nevoie de forță de muncă, se pare, cei din state precum Germania. Din acest punct de vedere au fost înregistrate cinci zboruri, merge lumea la muncă. Sunt peste tot în țară astfel de situații de solicitări pentru forță de muncă în domeniul agricol în străinătate”, a spus Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internațional Iași.

Aceste recrutări nu trec nici prin instituțiile statului, oamenii negociind direct cu firma care are plantația agricolă.

„Noi nu am avut ofertă pe sistemul Eures pentru locuri de muncă în Germania. Momentan nu sunt comunicate oferte de muncă din străinătate prin rețeaua Eures. Persoanele care pleacă acum în Germania pleacă pe cont propriu”, a menționat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

Sunt însă și unii afaceriști ieșeni care au arătat că în ciuda exodului masiv de sezonieri în străinătate, situația este stabilă în județ.

„În fiecare an este nevoie de zilieri. Cred că anul acesta nu o să avem probleme cu oamenii. Sunt persoane în zona Cotnari, în comunele limitrofe. Noi lucrăm sute de hectare cu viță-de-vie și avem nevoie de câteva zeci de persoane”, a arătat oenologul Ilie Ciomaga.

De ce să plătim toți pentru cei care pleacă acum din țară?

În unele cazuri din județ, nu toți cei care au vrut să plece la muncă într-o zonă puternic afectată de coronavirus au fost lăsați. Aceștia trebuiau să prezinte o foaie de parcurs către autoritățile locale, însă au fost refuzați de unii primari ieșeni.
Toți acești oameni care au plecat sau vor pleca în următoarea perioadă din țară la muncă, în plină pandemie de Coronavirus, vor avea contracte sezoniere, adică 1-2-3 luni. Ce se va întâmpla însă cu acești români când se vor întoarce acasă? Cu siguranță dacă se vor îmbolnăvi de COVID-19 vor fi trimiși acasă! Cine le va deconta acestor oameni cheltuielile medicale?

Răspunsul este unul foarte clar: statul român, din taxele și impozitele noastre ale tuturor. În aceste condiții, a venit momentul ca autoritățile din România să reseteze tot sistemul public. Oamenii care pleacă acum din țară în plină pandemie de COVID-19, în timp ce în România este declarată stare de urgență, să dea o declarație de propria răspundere la ieșirea din țară că dacă se vor îmbolnăvi, nu vor mai beneficia de sistemul public de asigurări sociale! NU vor mai beneficia de ajutor social, de șomaj, nu li se vor mai deconta tratamentele medicale!

Declarație pe propria răspundere că la întoarcere nu vor cere asistență medicală din partea statului român

O altă variantă ar fi ca în această declarație pe propria răspundere, oamenii care pleacă acum din țară la muncă să-și asume răspunderea că nu vor reveni acasă dacă se vor îmbolnăvi și că vor rămâne în țările unde își desfășoară activitatea! Aceste lucruri sunt extrem de importante pentru că ani de zile românii au muncit până la epuizare în străinătate, pe bani puțini, și când s-au îmbolnăvit, s-au întors acasă, să se trateze! Iar sistemul sanitar din România i-a tratat pe toți gratis sau pe câțiva lei, în baza unor asigurări de sănătate încheiate pe ultimele luni. Dacă autoritățile nu vor trata cu maximă atenție acest nou exod al românilor spre țările din Uniunea Europeană, ne vom trezi că sistemul sanitar va claca, iar bugetul asigurărilor sociale va face implozie!

Guvernanții actuali trebuie să implementeze imediat această declarație pe propria răspundere sau să găsească altă soluție. Când se întâmplă ceva, iau banii din buget, acum să răspundă! Din cauza unor calcule electorale cinice, guvernanții actuali au luat măsurile pentru împiedicarea răspândirii COVID-19 extrem de târziu!

Adauga un comentariu