Local

INCREDIBIL! O piesa de teatru jucata la Iasi a adus incasari de 10 milioane euro

Publicat: 27 mart. 2013
1

@ Cu adevarat senzational! @ Dupa mii de reprezentatii, o piesa devenita celebra in toata tara si jucata pe scena Teatrului National Vasile Alecsandri a adus incasari record: peste zece milioane de euro @ Mai mult, aceasta a fost urmarita de aproape un milion de spectatori @ „Sa o joci pe Chirita este ca si cum l-ai juca pe Shakespeare”, dezvaluie un mare actor roman

Cu o istorie aparuta acum peste un secol si jumatate, faimosul personaj Chirita, creatie a scriitorului Vasile Alecsandri, a doborat toate recordurile din industria dramaturgica romaneasca. Cu aproape un milion de spectatori audienta, aceasta a adus, de-a lungul timpului, incasari de aproximativ zece milioane de euro. Mai mult, actori precum Mihail Miluta Gheorghiu, Matei Milo, Petru Ciubotaru, Teodor Corban dar si Draga Olteanu-Matei (care a interpretat rolul Chiritei în 1986,1987-n.r) sau Tamara Buciuceanu (care a jucat în filmul de televiziune «Chirita în provincie» din 2002 – n.r.). Cu peste doua mii de spectacole, piesa se confunda cu trecutul si prezentul Nationalului, cea mai veche institutie de teatru din Romania. „Chirita in provintie de Vasile Alecsandri – Comedie cu cantece in doua acte, reprezentata in mai 1852, numita initial Inturnarea cucoanei Chirita, este urmarea Chiritei in Iasi sau Doua fete si o neneaca, reprezentata pe scena teatrului din Iasi in aprilie, 1850”, se arata in istoricul acesteia.

„Sa o joci pe Chirita este ca si cum l-ai juca pe Shakespeare”

Hatru, un adevarat „vrajitor” pe scena si cu un talent si umor inconfundabil, maestrul Petru Ciubotaru, ajuns la 74 de ani, interpreteaza de aproape un sfert de secol, personajul Chirita intr-o maniera unica. Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au reusit sa vorbeasca cu acesta. Acestia l-au interpelat pe societarul institutiei de cultura, in legatura cu trairile sale in contextul in care, aseara, „Chirita si ceilalti” a fost jucata, din nou, cu casa inchisa. „Sa stiti ca pentru mine, orice reprezentatie a Chiritei este un eveniment. Nu este o simpla prezenta pe scena sau completare a unei condici la serviciu! Este vorba despre un spectacol extraordinar, care se confunda cu Nationalul iesean. Consider ca preluarea unei traditii, inca de la 1856, atat de la Matei Milo sau Miluta Gheorghiu, cat si de la Vasile Alecsandri, a fost o obligatie fundamentala pentru mine, in a duce mai departe traditia acestui personaj inconfundabil. Sa stiti, in acelasi timp, ca pentru mine, sa o joc pe Chirita este ca si cum l-as juca pe Shakespeare. Eu sunt Teatrul National si va rog sa spuneti ca nu este vorba doar de a 75-a reprezentatie, ci ca aici ar mai trebui sa punem un unu, in fata lui 75″, a marturisit maestrul Ciubotaru.
Acesta este absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale din Bucuresti, promotia 1963, clasa prof. Alexandru Finti – George Rafael. Din 1964 si pâna în prezent, este actor la National. In 1990 el incepe sa interpreteze rolul Chiritiei in piesa „Chirita în balon” si „Chirita în Iasi”, de Vasile Alecsandri si in regia lui Ovidiu Lazar. Jucata ieri, chiar de Ziua Mondiala a Teatrului, cel mai longeviv spectacol iesean pleaca de la „Chirita in provincie” a lui Alecsandri, o comedie cu cantece, in doua acte, aparuta in 1852. La momentul aparitiei Chiritelor, autorul se impusese printr-o bogata activitate de autor dramatic: Farmazonul din Harlau – 1840, Modista si cinovnicul, Iorgu de la Sadagura (1844), considerata a fi cea dintai izbanda a dramaturgiei romanesti. Actiunea comediei Chirita in provincie il reprezinta pe personajul omonim dupa ce-si maritase cele doua fete, intr-o alta ipostaza, caracteristica perioadei anterioare evenimentelor de la 1848″, se mai arata in descrierea creatiei.

VEZI UN INTERVIU CU MAESTRUL PETRU CIUBOTARU

Comentarii
Adauga un comentariu