Economic Local

Incredibil! Oamenii isi fac cruce cand vad asa ceva! Specialistii din Iasi: „Ar trebui sa ne obisnuim. Acesta e trendul” FOTO

Publicat: 12 sept. 2019

@ In viitorul apropiat, ciresele vor fi la fel de mari ca rosiile cherry @ Trendul in pomicultura este productia mare din soiuri care sa produca fructe mari @ In Iasi se lucreaza la omologarea unui nou soi de cires superproductiv @ "Tendintele sunt in schimbare mereu pentru consumator. Vedeti si dumneavoastra, ciresele trebuie sa fie cat era rosia pe vremuri si invers, rosiile se cer mai micute", sustin specialistii

La Statiunea de Cercetare din Miroslava, care include si Statiunea de Cercetare in Pomicultura Iasi, se deruleza mai multe proiecte finantate de stat pentru a obtine tot mai multe soiuri de fructe mari, cautate atat pe piata interna, cat si pe piata externa. In ultimii ani, la statiunea din Miroslava au fost obtinute zeci de soiuri noi de pomi fructiferi, foarte productivi. Astfel, in catalogul oficial al soiurilor sunt 25 de soiuri de cires, 4 de nuc si 3 de visin.

"Aici in statiune avem 12 soiuri de nuc, 25 de soiuri de mar, colectii de prun, mar, visin, cires. In total peste 80 de hectare. Proiectele constau in special in evaluarea genotipurilor, soiurilor nou-create de noi sau aduse din alta parte. Se colaboreaza cu toate statiunile de cercetare din tara. Ce se omologheaza, ce apare soi nou in celelalte statiuni, trebuie sa verificam si noi aici, pentru a vedea modul de adaptare, daca soiurile sunt adaptate pentru zona de est, nord-est a Romaniei. Se obtin soiuri noi, de la noi fiind trimis un hibrid la Institutul de Stat, de anul acesta, un soi de cires care face parte din rezultatele pe care trebuie sa le obtinem in cadrul unui proiect finantat de Ministerul Cercetarii. Este un proiect care se finalizeaza la anul", sustine dr. ing. Sorina Sarbu, cercetator in cadrul Statiunii Miroslava.

Cirese uriase, cat prunele

Specialistii din cadrul institutiei din Iasi sustin ca trendul in pomicultura este obtinerea unor fructe mari, de pe suprafete mici. Astfel, daca inainte de Revolutie livezile rezistau pana la 60 de ani, acum trendul e altul.

"Tendintele sunt in schimbare mereu pentru consumator. Vedeti si dumneavoastra, ciresele trebuie sa fie cat era rosia pe vremuri si invers, rosiile se cer mai micute. Cu timpul trebuie facuta ameliorarea soiurilor. Pe vremuri, pomicultura era extensiva, acum trebuie sa o facem superintensiva, pe suprafete mici sa obtinem productie mare. Sunt niste dezechilibre in aceste tendinte pentru ca, in acest moment, la superintensiva, livezile nu mai tin 40-60 de ani, deci se merge pe termen scurt, pe suprafata mica, productie mare si fructe de alt calibru, cu livezi care au o durata de viata de 15-20 de ani. In ceea ce priveste productia la cires pe piata europeana, 7 tone de cirese pe hectar sunt suficiente pentru ca se merge pe fruct mare. Un astfel de fruct are peste 7 grame greutate, 23 de milimetri in diametru. Avem soiuri obtinute si cu 32 de milimetri in diametru, aici, la Iasi. In lume sunt si mai mari, dar noi am obtinut cel mai valoros soi in privinta asta, soiul Andreias. Din acest soi putem obtine anual constant fructe mari, nu se modifica gustul, doar daca se intervine in tehnologie prin adaos de ingrasaminte. Productia de la noi ajunge pe piata interna dar sunt perioade cand se face si export. In ultimii ani au fost multe perioade de grindina, dar sa stiti ca acum sunt putine plantatii care se infiinteaza in acest moment fara plase antigrindina, mai ales la cires, la visin, chiar si la mar. Ciresele sunt protejate si antiploaie si antipasari, deci exista solutii moderne pentru asa ceva. Dar livezile arata ca o sera, ca un solar. S-au obisnuit fermierii sa investeasca in plase antigrindina si de aceea pretul final al produsului este mai mare", mai spune Sorina Sarbu.

Vezi si: Nu este din AUR, dar este cel mai SCUMP trandafir NATURAL din Iasi! Creste in patru ani si este ingrijit de o echipa intreaga! Cine isi permite asta? FOTO, VIDEO

Soiuri noi in 10-15 ani

Cercetarile in acest domeniu dureaza foarte mult si abia dupa 10-15 ani poate fi omologat un soi nou. "Dureaza mult cercetarea, pentru ca pomicultura nu se poate face intr-un an de zile. Trebuie sa alegi genotipul, faci hibridari, dureaza in jur de 3-4 ani pana se face evaluarea acelor fructe hibride din plantele hibride. Daca am obtinut fructe valoroase, atunci trecem la incercarea mai multor portaltoi, sa vedem soiul respectiv obtinut cu ce portaltoi corespunde. Toate aceste rezultate sunt trimise la Institutul de Cercetare, care face o evaluare ce dureaza minimum 3 ani. Inca pe atat dureaza pana sunt omologate soiurile noi", mai spune Sorina Sarbu.

Statiunea de Cercetare in Pomicultura Iasi detine in total 770 de hectare, avand baze de cercetare atat in Iasi, la Miroslava si Sarca, cat si la Falticeni, Suceava.



loading...

Comentarii
  • Sa modificam noi totul, caci Dumnezeu n-a creat bine, omul stie sa faca mai bine decat Dumnezeu. De aceea merg toate struna in lumea asta, caci omul nu vrea sa colaboreze cu Dumnezeu, vrea sa arate ca stie mai bine si mai multe decat El. Iaca ciresele trebuiau sa fie cat rosiile si rosiile cat ciresele, Dumnezeu n-a stiut cum sa creeze lumea asta si tot ce contine, si iata creatura il corecteaza pe Creator, caci omul numai vrea sa manance cireasa cat cireasa si rosia cat rosia, etc….. Si vom suporta consecintele.

    • Aproape tot ce se cultiva si se planteaza de om , a fost modificat, imbunatatit , selectat , altoit, incrucisat , pentru a produce mai mult si mai bun ,Populatia Terrei , trebuie hranita cumva , si tu ai vrea sa o faci cu mere padurete si cirese salbatice , vacuta domnului

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit