Eveniment-Social

Incredibil! Opt din zece femei din judetul Iasi nu se duc la medic in timpul sarcinii! Medic: „Au nascut feti morti din aceasta cauza”

Publicat: 13 iun. 2019
1

@ Opt din zece femei din judetul Iasi sunt predispuse sa-si piarda copilul inainte de nastere @ Acestea nu se prezinta la medic pentru a-si face testele necesare in perioada sarcinii @ Au fost femei care au ajuns la spital pentru a naste si au constatat ca pruncul era deja mort @ Repercusiunile le pot urmari toata viata @ Medicii trag un semnal de alarma si constata ca nici medicul de familie nu le poate convinge sa mearga la spital @ Acest lucru este cauzat, spun acestia, de lipsa de informare

In Romania secolului XXI, cand sursele de informare au devenit mai usor de accesat ca niciodata, in mediul rural exista si astazi femei care nasc fara a merge macar o data la medic. Sunt mame care in ziua in care urma sa-si vada pentru prima data pruncul mult asteptat, au primit vestea ca nu-l vor putea strange niciodata la piept. Toate acestea se intampla pe fondul unei proaste informari sau, mai grav, a neinformarii.

Opt din zece femei din judetul Iasi nu isi fac niciun test in timpul sarcinii. Acest fapt conduce la situatii demoralizatoare si anume, pierderea fatului. Scopul dispensarierii gravidelor este de a reduce riscul obstetrical matern si fetal, nasterea unui fat la termen si sanatos biologic, dar si asigurarea refacerii mamei dupa perioada de lehuzie.

Obiectivele asistentei prenatale ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru femeile care se pregatesc de nastere, spun medicii. Obiectivele sunt de a identifica factorii de risc ce pot complica evolutia sarcinii, supravegherea starii fatului, educarea femeii gravide in ceea ce priveste igiena sarcinii, pregatirea pentru nastere, alaptare si ingrijire a nou-nascutului.

Medicii specialisti dau un semnal de alarma si sustin ca in special femeile din mediul rural, care nu au acces la informare, sunt predispuse la riscuri pe care nu le constientizeaza si care le pot urmari o viata intreaga.

A murit fatul inainte de nastere!

Desi testele medicale prestabilite si necesare in timpul sarcinii sunt gratuite, prezenta in cabinetele medicale este foarte scazuta. Medicii de la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Cuza Voda" Iasi sustin ca niciuna dintre actiunile de prevenire a acestor situatii nu a avut succes. Acest fapt este cauzat, asa cum spun acestia, de lipsa de informare, dar si de faptul ca viitoarele mamici nu constientizeaza pericolul la care se supun.

Vezi si: Un nou sef in fruntea Maternitatii "Cuza Voda" din Iasi. Despre cine este vorba

"Nu avem un raspuns la aceste situatii. Adresabilitatea femeilor din mediul rural este foarte slaba. Medicii de familie isi fac treaba, dar nu le pot forta sa faca testele. Au fost caravane de informare si testare in diverse sate pentru a asigura macar acea asistenta medicala sanitara de specialitate, de ginecologie. Femeile nu vin. Efectiv nu constientizeaza gravitatea problemei. Cea mai grava situatie este atunci cand ajung in spital sa nasca si cand se constata ca fatul este decedat. Din cauza faptului ca nu isi fac macar controalele minime, repercusiunile pot fi foarte grave. Cum putem explica unei mame care abia asteapta sa-si vada pruncul ca acesta a decedat? Ne confruntam cu diverse situatii destul de greu de manageriat", a spus dr. Bogdan Doroftei, director medical la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Cuza Voda" Iasi.

Vezi si: Doua femei i-au venit de hac unui medic foarte cunoscut din Iasi. Nimeni nu se astepta sa o pateasca

Acesta mai spune ca pentru o buna evolutie a sarcinii, nasterea unui fat sanatos, care prezinta riscuri minime, gravida trebuie monitorizata constant de catre medicul de familie in colaborare cu medicul specialist ginecolog. Medicul de familie reprezinta o sursa importanta de informare pentru femeia gravida. Statutul socio-economic si educational precarE, nivelul redus de scolarizare, mediul familial dezorganizat coreleaza de cele mai multe ori cu mediul rural. De aici si mamele care isi pierd fatul inainte de a-i spune "Bine ai venit!".

Adauga un comentariu