Magazin

INCREDIBIL! Tu STIAI de existenta celor, aproximativ 800.000 de km de cabluri subacvatice care face posibila FUNCTIONAREA internetului – VIDEO

Publicat: 12 aug. 2016
Lumea nu mai este atat de mare pe cat ne imaginam candva. Nu doar ca intregul Pamant este supravegheat de sateliti in fiecare secunda, dar in acelasi timp suntem mai conectati ca niciodata, multumita sutelor de mii de cabluri plasate sub oceanele lumii. De fiecare data cand vizitezi o pagina de Internet, mai ales daca se termina cu ”.com”, e foarte posibil ca informatia pe care o primesti pe ecran sa treaca cu viteza luminii prin cabluri aflate sub oceanul Atlantic sau Pacific, fara sa iti dai seama de asta nici macar o secunda. Cei de la Business Insider au facut o animatie interesanta care arata unde sunt plasate toate cablurile care iti tin Internetul in picioare.
Vezi si: Febra Pokemon Go „loveste” din nou. Ce au facut turistii in Roma – VIDEO 
Incepand cu a doua jumatate a secolului XIX, lumea a inceput sa fie din ce in ce mai conectata. Daca primul cablu a fost tras pe sub Oceanul Atlantic in 1859, oferind o legatura prin telegraf intre Europa si America, urmatoarele conexiuni au vizat cabluri de telefonie ca apoi, in anii ’80 si ’90 sa urmeze cablurile optice de mare viteza dedicate Internetului. Astazi cablurile optice, cele de telefonie si cele dedicate altor uzuri mai putin cunoscute formeaza o retea imensa sub toate oceanele si marile lumii, incepand cu Oceanul Atlantic si terminand cu Marea Okhotsk si Marea Neagra. Probabil ca toti am auzit de conducte de gaze faimoase (multumita politicii rusesti) precum Nabucco, Nord Stream sau South Stream, dar ce nu stiati e ca si cablurile submarine au si ele numele lor. De exemplu, unul dintre cele doua cabluri care strabat fundul Marii Negre pleaca de la Mangalia pana la Istanbul si se numeste KAFOS. Acesta a fost inaugurat in iunie 1997, are o lungime de 538 km si este folosit de mari operatori de telefonie din Romania si Turcia precum Orange, Telekom, Vivacom si Turk Telekom. De asemenea, Groenlanda e conectata la un singur cablu care pleaca din Canada, atinge coasta Groenlandei, pentru ca apoi sa sfarseasca in Islanda. De asemenea, singura insula europeana care e conectata la un singur cablu este Insula Svabald, legata doar de Norvegia.
Vezi si: Ministerul Apararii ii AVERTIZEAZA pe aventurierii PokemonGo. Vezi motivul
In prezent, numai sub oceanul Atlantic se afla 285 de cabluri din care 22 sunt inca nefolosite. Cel mai nou dintre acestea, Emerald Express, traverseaza Atlanticul si conecteaza New York cu Dublin intr-un traseu dus-intors, oferind o viteza totala de transfer de 40 Tbit/s. Pe de alta parte, cablul cel mai vechi aflat in functiune este TAT-1 din 1956 si este dedicat strict telefoniei, putand garanta 35 de semnale telefonice deodata. Pentru cei curiosi, primul cablu de fibra optica care a traversat Atlanticul a fost TAT-10 plasat in 1992 si conecteaza America cu Germania oferind o viteza de transfer de abia 1Gbit/s.
Sursa: www.playtech.ro 


loading...

Adauga un comentariu