Titlurile zilei

Incredibil! Un grup de străini celebri au fost blocați înainte să ajungă la Iași. Mărturiile celor care i-au chemat spun totul despre situația din municipiu

Publicat: 10 apr. 2020

Veste proastă pentru mii de ieșeni. Din cauza pandemiei de coronavirus și a măsurilor impuse pentru limitarea interacțiunii sociale, lumea culturală a Iașului va avea de suferit. Astfel, se lasă cortina peste o bună parte din evenimentele culturale și artistice programate în decursul acestui an în municipiul Iași. Sute de artiști sau scriitori ce urmau să ajungă în urbea moldavă din toate colțurile lumii au anulat sau reprogramat întâlnirile cu publicul ieșean. FIE, FILIT sau evenimentele cu zeci de artiști din muzica românească și nu numai au fost puse sub semnul întrebării. Unele s-ar putea derula însă sub altă formă

Situație tot mai sumbră în municipiu din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Marile evenimente culturale sau artistice care se desfășurau anual în Iași și care atrăgeau un public numeros ar putea fi suspendate sau anulate total.
Evenimente culturale precum Festivalul Internațional al Educației (FIE), Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT), dar și evenimente artistice precum Rockanotherworld sau Rock’n Iași au ajuns să fie puse sub semnul întrebării sau continuă sub o altă formă, fără publicul larg.

Evenimentele Primăriei, anulate pe bandă rulantă

Unul din cele mai importante evenimente derulate în municipiu în perioada lunii mai este Festivalul Internațional al Educației (FIE). Anul acesta ar fi fost cea de a VIII-a ediție a manifestărilor culturale și artistice derulate de municipalitate și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași. Edilul Mihai Chirica a arătat că nu doar FIE va fi afectat de situația actuală în care se află întreaga țară.

„Toate evenimentele care presupun prezența unui public sunt suspendate în acest moment. Deocamdată suntem în stare de urgență și toate acestea sunt suspendate de drept. Primul eveniment important era Ziua Familiei. Am luat legătura cu persoanele vârstnice, prin care i-am anunțat că vom reprograma acest eveniment când vremea ne va permite. Aveam 5,6 milioane de lei în buget pentru evenimente ce au fost trecute la susținerea combaterii C OVID-19. Ziua Familiei era pe 15 mai, după care la finalul lunii erau programate primele evenimente din Festivalul Internațional al Educației. Primul eveniment major era 1 Mai muncitoresc, pe care îl derulam la Ciric și care se făcea cu sindicatele. Noi o să-l punctăm așa ca zi festivă și atât”, a spus edilul Mihai Chirica.

Festival cu 10 mii de persoane, pus în așteptare

De asemenea, și Festivalul Iei, eveniment care urma să reunească circa 10 mii de persoane în data de 24 iunie, nu va mai avea loc.

„Starea de urgență va continua cu împiedicarea adunărilor publice o vreme. Nu știu dacă vom reuși să facem Festivalul Iei, festival care era consacrat la Iași ca cel mai important festival de profil din lume, cu cel mai mare număr de participanți. Prioritățile acum sunt cele legate de sănătate. Să dea Dumnezeu să fim bine și până nu o să fim siguri că nu ne îmbolnăvim, nu avem de ce să riscăm”, a mai adăugat edilul municipiului Iași.

Și evenimentele din toamnă pot fi reprogramate

Festivalurile de teatru și literatură din Iași, derulate cu sprijinul Consiliului Județean, sunt de asemenea în impas. De exemplu, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPF) derulat de Teatrul „Luceafărul” în luna octombrie se află sub semnul întrebării.

„Noi am vrut să facem o ediție online anul acesta, dar nu știm dacă vom reuși acest lucru. Dacă nu se poate să-l facem online, vom duce evenimentul la anul. Mai este până în octombrie, dar nu se poate spune nimic concret acum. Noi suntem pregătiți oricând, dar nu ne lasă pandemia de coronavirus să facem totul așa cum ne-am dori. Nici cei care ar trebui să vină la festival nu stau mai bine. Și ei provin din zone roșii sau galbene din perspectiva pandemiei și asta îi face să renunțe. Zborurile sunt blocate și situația este de așa natură. Noi făceam toate lucrurile spre final de vară, nu făceam contracte până spre vară. De la 1 septembrie le puneam în practică pe toate. Până la 1 septembrie mai este timp, dar nu ne putem pronunța acum”, a precizat Ioan Holban, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.

O situație asemănătoare ar putea fi și la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). Evenimentul ar trebui să ajungă anul acesta la cea de a opta ediție. La FILIT ajung nume mari din literatura uniersală, iar evenimentele din octombrie reunesc un public numeros. În aceste condiții, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), organizatorul FILIT, a arătat că în zilele următoare se va lua o decizie clară în ceea ce privește ediția pe anul în curs.

Probleme pentru organizatorii marilor festivaluri

În luna mai, la Iași urma să se desfășoare și Rock’n Iași, eveniment care reunește trupe rock în vogă, trupe cu priză la public. Sub egida Rock’n Iași urmau să se desfășoare și alte evenimente cu artiști folk de exemplu. Toate aceste evenimente au fost însă puse deoparte, ediția din luna mai fiind cel mai probabil anulată.

„Deocamdată nu știm ce va fi, nu am luat nicio decizie în acest sens. Am avut unele evenimente deja, iar Folk’n Iași trebuia să se desfășoare la începutul lunii mai. Până nu ieșim din starea de urgență și se poate planifica ceva, stăm în expectativă. Deocamdată nimeni nu riscă, în afara celor mari care au contracte semnate cu un an înainte. Promovarea se face în continuare, dar în caz de forță majoră se poate anula contractul. Cred că în luna mai nu se mai poate derula niciun eveniment. La noi, în mod normal, evenimentele erau în luna mai, astfel încât este greu de crezut că se mai poate face ceva. Nu știm ce va fi nici în perioada următoare”, a menționat Adrian Căliman, reprezentantul Rock’n Iași.

Festivalul de la pârtie va continua

În luna iunie, la pârtia de schi din Sărărie urma să se desfășoare festivalul Rockanotherworld. Evenimentul este perceput an de an ca fiind unul caritabil, în care se strâng fonduri pentru cauze nobile. În ciuda pandemiei, evenimentul va continua sub altă formă. Organizatori au menționat că deși concertele nu vor mai reuni un public larg, Rockanotherworld va continua pentru acțiunile de caritate.

„Momentan, festivalul se axează pe partea caritabilă. Nu știm exact ce va fi, de marcat vom marca festivalul, dar cu siguranță va fi într-o manieră de siguranță pentru public, artiști și echipă. Mai mult ca sigur, la nivelul care a fost în ceilalți ani nu va mai fi. Oricum, noi îl marcăm în continuare, activitatea nu se întrerupe și de aceea vom derula acțiuni mai mult pe această parte, aceea de a ajuta comunitatea. La urma urmei, festivalul Rockanotherworld s-a născut dintr-o nevoie de genul acesta. A fost un eveniment ad-hoc în care oamenii s-au adunat și au dorit să contribuie împreună pentru o cauză. Acest lucru a crescut și a devenit un festival mare. Într-adevăr, unii oameni au perceput acest festival ca pe unul de muzică, dar acum ne bucurăm că putem scoate în evidență și cealaltă latură. De marcat îl vom marca, dar nu știm exact cum.

Evenimente mari nu vor fi în această vară nicăieri. Chiar dacă trece pandemia, nu poți risca să duci un număr foarte mare de oameni la un loc. Totul va fi gândit mult mai sigur pentru toată lumea. Nu am anunțat că vom anula evenimentul pentru că nu ne dorim acest lucru. Rockanotherworld se întâmplă, sub o altă formă, dar merge înainte”, a menționat Patricia Butucel, organizatorul evenimentului.

În ceea ce privește Afterhills, festival care anul trecut a avut loc în luna august la Dobrovăț, organizatorii nu au oferit un răspuns până în prezent în ceea ce privește ediția de anul acesta.
Comentarii
  • Incredibil, desi se cunoaste contextul actual prin care se interzice orice manifestare indiferent de caracterul acesteia!Tot neghiobi ati ramas cu titlurile voastre de rahat!

  • Bzi uimitor de idiot ca in fiecare zi..si chiar si pe vreme de criza! Articolase si fituici! Facuti la apelul de seara! Spagi ..mite pe la institutii..tatuci? Probabil lumea melomana ..lumea culturala se va sinucide in masa din cauza anularii spectacolelor!

Adauga un comentariu