Actualitate

Incredibil! Vacile acestui fermier din Iasi sunt demne de Cartea Recordurilor! Cei care le-au vazut si-au facut cruce! Unele trec de o TONA! FOTO, VIDEO

Publicat: 05 oct. 2017

@ Un iesean a reusit o performanta in agricultura greu de egalat @ Din fonduri proprii, a dezvoltat o afacere pe care multi fermieri si-ar dori sa o aiba @ Investitiile sunt destul de mari, iar experienta de peste 40 de ani l-a ajutat pe fermier sa ajunga la aceasta afacere de succes @ Toate produsele ajung pe mesele iesenilor, iar calitatea primeaza 

La cativa kilometri de Iasi, un iesean are in comuna Tiganasi o adevarata comoara. Experienta de zeci de ani l-a ajutat sa dezvolte o afacere care-i aduce venituri importante. Toate investitiile au fost facute din venituri proprii, iar costurile pentru intretinerea acestui bussines se ridica la sume cu cateva zerouri. Numai inmultirea efectivului de animale costa cateva zeci de mii de euro. Insa fermierul se lauda cu produse de calitate.

„Noi avem contract pentru livrarea produselor la Dorna Lactate. Suntem seriosi si produsele noastre sunt de calitate. Vindem zilnic 6.800 de litri de lapte, iar carne vindem o cantitate mai putina, dar mergem spre rase mai curate”, a spus Aurel Placinschi

Toate produsele ajung pe mesele iesenilor

Unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din Iasi s-a ambitionat si de la 30 de vaci si 3 angajati, a ajuns la 850 de vaci de lapte si carne si un numar de 19 angajati. Ideea de a incepe aceasta afacere i-a venit dupa ce fostele IAS-uri s-au desfiintat. In anul 2003, a inceput afacerea cu un efectiv de animale de 30 de capete de vaci de lapte pe care angajatii le mulgeau manual.

Acum, in fiecare dimineata, la ora 5, si dupa amiaza, la 4, angajatii aduc vacutele la mulgatoare. In fiecare zi, 250 de vacute asteapta linistite sa fie mulse la mulgatori speciale. Laptele ajunge in tancurile de racire a laptelui, de unde furnizorul preia marfa si apoi o proceseaza, ajungand in final pe mesele iesenilor. Baltata Germana are productia de lapte mai mare ca Baltata Romaneasca, nu e atat de bine adaptata, in schimb da rezultate bune prin metisare cu rase carne.

„Vindem laptele cu 1,5 lei pe litru. E un pret bun. Am avut si pierderi pe aceasta piata, dar acum, daca avem un contract semnat pe un an, putem sta linistiti ca laptele va fi vandut si nu il aruncam sau ne chinuim sa-l vindem”, a spus Aurel Placinschi. Toate achizitiile au fost facute din fonduri proprii. Fermierul spune ca nu a luat fonduri europene pentru ca sunt greu de accesat pentru acest tip de investitie. „E complicat sa iei banii acestia”, a spus Aurel Placinschi. Fermierul este primul iesean care a obtinut fonduri europene prin intermediul SAPARD, pentru terenurile agricole pe care le detine.

Citeste si : Secretul unei afaceri de succes! Un tanar iesean a renuntat la viata de lux pentru a vinde asa ceva

Fermierul vrea rase curate

Din cele 850 de animale, majoritatea sunt crescute pentru lapte. Fermierul are 310 de vaci din rasele Holstein, Bruna, Baltata germana. Alte 150 de vaci sunt crescute pentru carne, fiind vorba de metisi Angus si Limousine. Restul sunt viteii sau vacile pentru prasila.

„Ce avem noi reprezinta 80 la suta din prasila proprie. Adica animalele au crescut aici. Am cumparat vaci de la oameni din sat, le-am insamantat. Taurasii se vand la un pret de 2 euro/kilogram. Aici vorbim de rasele de carne. Vacile de 1.000 de kilograme sunt pentru prasila. Un tauras care ajunge la 500 de kilograme il vindem. In medie, pe an, vindem 20-30 de taurasi. Viteii pentru carne cresc in medie cu 1,8 kilograme pe zi”, a spus inginerul fermei, Irinel Pantea, un ajutor important pentru proprietarul fermei.

Aurel Placinschi a inceput sa realizeze metisi de carne pentru a merge treptat spre rase curate. Materialul seminal il cumpara de la Semtest Targu-Mures, dar si din import, de la Schontal Schul, din Olanda, Canada. Pentru aceste materiale fermierul plateste cateva zeci de mii de euro. Insa aceste cheltuieli sunt amortizate cu timpul si doar asa se poate ajunge la performanta.

Chiar daca preturile de achizitie a vacutelor de carne sunt ceva mai mari decat în cazul celor de lapte, cheltuielile de intretinere sunt mai reduse. Animalele nu sunt pretentioase la hrana si sunt hranite in cea mai mare parte a anului cu furaje. Pentru ca sunt rezistente la temperaturi de pana la -25 de grade Celsius, iarna pot fi adapostite si in grajduri cu trei pereti, ca in cazul oilor.

„Acum avem 5 adaposturi, iar momentan animalele rezista afara. Pe timpul iernii, le mutam in spatii mai calduroase. Mai construim inca un adapost, sa aiba loc toate. Un abator este necesar pentru sacrificare. Am inceput constructia lui si speram sa-l finalizam cat mai repede”,  a spus inginerul fermei, angajat de peste 15 ani la Aurel Placinschi.

Un avantaj al infiintarii unei ferme cu aceasta rasa de animale este si ritmul de crestere al vacutelor pentru carne. Astfel, un vitel poate sa ajunga in 18-20 de luni la o greutate de 600-650 de kilograme. Carnea acestei vaci are calitati organoleptice renumite la nivel mondial, este dietetica, nu are surplus de grasime, doar 10 la suta în comparatie cu 15-30 la suta la alte rase bovine.

Adauga un comentariu