Secretele istoriei

Incredibila poveste a lui Frank Abagnale

Publicat: 05 ian. 2014

Povestea lui Frank Abagnale incepe in 1965, inca de la varsta adolescentei, pe cand alti pustani sunt preocupati de replici de agatat, petreceri si distractie. Tot teribilismul l-a impins pe american, un baiat cu o inteligenta exceptionala, sa ajunga sa falsifice carti de identintate, permise de conducere sau cecuri bancare. Prima victima a fost chiar tatal sau, care la varsta de 14 ani i-a dat un card pentru benzina. Frank a reusit cu ajutorul acelui card sa-i convinga pe angajatii benzinariilor sa ii ofere bani, in schimbul obiectelor auto pe care el cumpara de la ei.

Tulburat de lipsa de armonie din familie: mama si tatal sau au divortat cand el avea 12 ani, Frank isi gasea refugiu in punerea la cale a acestor inselatorii. Si-a pus cel mai bine talentul in practica insa in cazul cecurilor pe care le falsifica, incasand apoi sume uriase de la banci din intreaga America. Ajunsese astfel ca pana la varsta de 17 ani sa pagubeasca statul cu peste 1,5 milioane de dolari, potrivit libertatea.ro.


A fost „pilot”


Dorinta lui de a calatori in intreaga lume l-a impins insa sa creeze si mai multe necazuri si chiar sa riste vietile oamenilor. Acesta s-a gandit sa se dea drept pilot, asa ca a sunat la compania PanAm, una dintre cele mai tari din America la momentul respectiv, si le-a spus ca este angajat ca pilot la ei, dar ca si-a pierdut uniforma, cerand una nou in schimb. Astfel, Frank a obtinut nu doar un costum, dar si o legitimatie falsa, pe baza unui permis de pilot, falsificat.


S-a dat drept medic si avocat


Falsificand o diploma de Harvard, la scurt timp, acesta ajunge sa se dea si medic rezident, la un spital din Georgia, iar mai apoi „s-a facut” avocat, in aceleasi circumstante reprobabile.

In 1969, Abagnale este prins, in Franta, dupa ce o fosta iubita il recunoaste si il denunta. Atunci, peste 12 state in care acesta comisese ilegalitati au cerut extradarea sa. Insa, in timp ce era adus in SUA, acesta a reusit sa scape, pe aeroportul din New York. De aici a luat o rezevra de bani pe care o tinea ascunsa intr-o cutie de valori si a pornit spre Mexic – tara cu care Statele Unite nu aveau relatii de extradare. A fost insa prins si inchis in Atlanta. Doi ani mai tarziu, reuseste sa evadeze, insa este prins si aruncat din nou in puscarie.

Un rol important l-a avut si Joe Shea, unul dintre cei mai tari din FBI, care a intrat pe fir, si a inceput sa-i urmareasca pas cu pas miscarile lui Frank.


In 1974, Abagnale, dupa ce ispasise cinci ani de detentie, din cei 12 primiti, intr-un centru de Corectie din Virginia (nu atinsese inca varsta majortatului), acesta a fost eliberat si angajat de guvernul american ca si consultant in cazurile de frauda bancara. Experienta acumulata pana la varsta de 21 de ani l-a adus si in atentia bancilor, acesta ajungand sa fie angajat pana in prezent sa se ocupe de securitatea cecurilor  bancare si sa predea la Academia FBI cursuri pe teme de securitate in acest domeniu.


Viata sa a facut subiectul filmului „Prinde-ma! Daca poti!”, in care au fost distribuiti Leo Di Caprio si Tom Hanks.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit