Secretele istoriei

Incredibila poveste a romanului care a trait 225 de ani

Publicat: 28 mart. 2016

In vreme ce multi viseaza sa bata suta de ani de viata, istoria arata ca uneori exista si exceptii cu adevarat… exceptionale. Una e consemnata chiar in Bihor, chiar daca este atat de neverosimila incat pare o legenda fara sambure de adevar.

Povestea spune ca in satul Carpinet, de la poalele Apusenilor, un taran ar fi trait cat trei vieti. Culmea, in Evul Mediu, cand speranta de viata era mult mai mica. Atestat in doua documente distincte, cazul a ramas nestiut pana acum.

Biserica discordiei

Sfarsit de secol XV. Iobagii din satele Leheceni si Carpinet, risipite la poalele Muntilor Codru Moma, voiau sa-si dureze o biserica. Dar orgoliile credinciosilor erau la fel de mari, fiecare comunitate insistand ca lacasul sa fie in satul ei. Cu greu s-au inteles in final sa… imparta biserica. Cum? Au ridicat-o pe hotarul dintre cele doua sate, pe pamantul batranului preot Pascu Popa, din Carpinet, ales sa pastoreasca ambele sate cu conditia ca doar cei din neamul lui sa slujeasca in acea biserica. Lucru care s-a si intamplat, vreme de trei generatii ctitorului Pascu urmandu-i la altar fiul sau Marcu, apoi nepotul Achim si stranepotul Avram.

Vezi si Nou record mondial: Cati ani are cel mai batran barbat din lume

Cum lacasul fusese ctitorit din banii familiei sale si ai enoriasilor, nu din vistieria imparateasca, Avram a cerut si a primit o scrisoare de scutire de la plata darilor pentru pamantul aferent bisericii. „Popa Avram ne-a implorat sa-l lasam sa slujeasca in biserica, asa cum s-a facut din cele mai vechi timpuri, fara a plati impozit. Cu autoritatea noastra imparateasca, cerem sa-l lasati in starea cea veche”, poruncea in iunie 1598 arhiducesa Maria Cristina, sotia principelui Sigismund Báthory al Transilvaniei, printr-un hrisov trimis si parohului din Carpinet.

Vezi si Un batran de 78 de ani a ascuns un monstru nazist in pivnita! Descoperirea este una

Dupa 21 de ani, mosierul Wass Ferencz, caruia ii apartineau pamanturile din zona, s-a ridicat impotriva poruncii regale, trimitandu-si perceptorii sa-i ceara lui Avram impozit si transformand din nou biserica intr-un mar al discordiei. De data aceasta, intre latifundiar si iobagii din cele doua sate, care au sarit in apararea popii.

Procesul batranilor

Pentru stingerea conflictului, comitele Bihorului, Diák Andrei, a ordonat un proces public „de statornicire” si reconfirmare a privilegiului regal, care a avut loc la Baita in 1619. La judecata au fost chemati primarii din 6 sate, dar si 20 de varstnici, „toti mai batrani de 100 de ani”, care au dat marturie sub aspru juramant ca toti preotii care au slujit biserica dintre hotare erau neamul lui Pascu, mostenind din tata-n fiu scutirea de impozite acordata de principesa Maria Cristina.

Dintre cei chemati in fata judelui singurul caruia i s-a consemnat varsta a fost iobagul Lupu Bara din Carpinet, pomenit de notarul Gáspár Nemeti de doua ori in actul de judecata (facsimil). „Avea 225 de ani”, arata procesul-verbal. Tocmai datorita varstei sale, a fost si cel mai credibil, marturisind ca traise anii celor trei generatii de preoti si ca i-a cunoscut pe toti. „Stiu sigur ca Popa Marcu a fost fiul batranului Popa Pascu si tatal lui Achim (n.r. – tatal lui Avram), care n-au platit niciodata impozit pe pamantul bisericesc”, a spus batranul Lupu, insirand genealogia familiei preotesti. Iobagul a intarit astfel cu vorbele sale porunca imparateasca, potrivit careia „cine va aduce popa strain ii va obliga pe popii de aici la plata impozitului sau a prestarii de munci”.

Nasterea legendei

La finalul procesului, judele a dat dreptate iobagilor: „Deoarece cinstitii batrani declara ca din timpurile indepartate acest pamant bisericesc a fost detinut fara a se plati impozit si prestatie in munca, sa se pastreze tot asa, intrucat el apartine preotilor”, se arata in actul de judecata din 9 noiembrie 1619.

Documentului i s-a pierdut urma multa vreme, dar informatia despre incredibila varsta a iobagului Lupu nu s-a pierdut. A fost adusa la lumina, printr-un alt hrisov, in 1968, de reputatul academician Stefan Metes, care ii descria in publicatia Magazin Istoric pe cei mai varstnici locuitori ai Transilvaniei medievale gasiti de el in actele vremii. Aici, alaturi de cativa „tineri” cu varste intre 118 si 130 de ani, sunt mentionati hunedoreanul Toader Giurgiu (150 ani), sotii Sara (164 ani) si Rovin Iovas (172 ani) din Caransebes, si banateanul Petrut Ciortan (185 ani).

Metes scoate in evidenta mai ales cazul bihoreanului din Carpinet. „Prin varsta lui, ii depaseste cu mult pe toti ceilalti”, scria istoricul, argumentand cu inscrisurile din Urbariul Domeniului Beius, adica „recensamantul” populatiei si al proprietatilor din intreaga Depresiune a Beiusului facut de autoritatile maghiare, care il mentioneaza pe Lupu Bara ca avand, in anul 1619, varsta de 225 de ani. Metes a gasit Urbariul in arhivele din Budapesta, l-a studiat, tradus si copiat, si asa s-a raspandit legenda celui mai varstnic dintre romani.

A doua dovada

Lucrurile nu s-au oprit insa aici, pentru ca o alta intamplare l-a readus pe Lupu in atentia istoricilor. In 1785, biserica de pe hotarul dintre Leheceni si Carpinet nu mai avea preot, dupa ce ultimul descendent al ctitorului Pascu s-a stins din viata fara mostenitori. Satenii si-au disputat iar lacasul, drept pentru care stapanirea l-a trimis la Vascau pe judecatorul Mihail Pop de Basesti. La audieri, judele a cerut transcrierea, din latina in maghiara, a inscrisurilor din 1598 si 1619, intr-un singur document, in care Lupu apare din nou mentionat cu matusalemica sa varsta.

Pastrat pana in secolul XX, actul a fost descoperit intamplator de istoricul oradean Blaga Mihoc (foto), prestigios cercetator de carte veche. „Le-am gasit prin anii ‘90, alaturi de alte acte, in colectia particulara a beiuseanului Toma Macavei. In anii comunismului, acesta a strans de prin biblioteci si arhive bisericesti sute de inscrisuri medievale, salvandu-le de la distrugere. Despre documentul original nu se mai stie, din pacate, nimic”, povesteste cercetatorul.

Blaga nu a putut clarifica imprejurarile prin care copia actului de judecata de la Baita a ajuns in posesia colectionarului, dar l-a tradus si publicat in 1994 in cartea sa „Calea adevarului”, devenita a doua lucrare aparuta pana in prezent in care e mentionat longevivul iobag Lupu. Desi varsta bihoreanului din Carpinet e incredibila, istoricul nu pune sub semnul indoielii documentul ce i-a cazut in mana, chiar daca acesta e doar o copie a originalului. „Pe vremuri, cei care redactau acte erau foarte scrupulosi. Din experienta spun ca este exclus sa fi scris, din greseala, o varsta nereala”, crede Blaga Mihoc.

Posibil si nu prea

In vreme ce istoricii sustin veridicitatea vechilor inscrisuri referitoare la iobagul de 225 de ani, specialistii in studiul imbatranirii sunt, dupa cum era de asteptat, mult mai rezervati. Totusi, nu neaga nici ei cu desavarsire posibilitatea existentei, in vechime, a unor cazuri speciale de longevitate.

„Studiile stiintifice au aratat ca potentialul biologic al corpului uman da o durata maxima posibila de viata de 122-130 de ani. Asta nu exclude ca au existat si exceptii, poate ca aceasta din Bihor, cu toate ca vorbim despre Evul Mediu, cand speranta de viata abia depasea 40 de ani. Dar fara dovezi materiale, cum ar fi macar scheletul celui despre care se presupune ca a depasit doua secole de viata, nu ne putem pronunta. Insa in medicina si biologie nimic nu e imposibil”, a declarat BIHOREANULUI Gabriel Ioan Prada (foto), directorul medical al Institutului National de Gerontologie si Geriatrie Ana Aslan din Bucuresti.

In lipsa unor argumente palpabile, singurele confirmari ale unui caz de longevitate poate unic in lume raman, asadar, documentele din vechime ce vorbesc despre bihoreanul din Carpinet. E adevarat, greu de crezut de mintea contemporanilor, obisnuita sa creada doar in ceea ce poate atinge…loading...

Adauga un comentariu