Info Turism

Incursiune in trecutul Gradinilor Botanice

Publicat: 08 ian. 2012
9

Cine nu a auzit de Gradinile suspendate din Babilon, enumerate printre Cele sapte minuni al lumii antice, care au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea (605-562 i.Hr) pentru una dintre sotiile sale?

Din cele mai vechi timpuri preocuparea pentru frumos a capatat multiple forme, amenajarea gradinilor fiind una dintre modurile clasice de exteriorizare. 

Primele gradini botanice si parcuri zoologice au aparut mai devreme decat s-a crezut, acum circa 5000 ani, in timpul faraonilor egipteni si al imparatilor din Mesopotamia. Astfel, prima gradina botanica cunoscuta ar fi apartinut faraonului Tutmes al IV-lea din dinastia a VIII-a care consta intr-o colectie de plante aduse din Palestina. Insa nici aceasta nici multe din cele care aveau sa urmeze in Roma antica, China, Japonia etc, nu vor cunoaste o utlilizare publica, sau cu atat mai putin una stiintifica. Aceasta pentru ca istoria gradinilor botanice a fost organic legata de evolutia stiintei in sine.

Imparatul chinez Shen Nung  isi trimitea oamenii invatati cu 2800 ani inainte de Hristos in zone indepartate pentru a colecta plante cu valoare economica sau medicinala crescuta. De asemenea, colonizarea spaniola petrecuta in America Centrala a influentat in mod substantial evolutia gradinilor botanice. Populatia aztecilor i-a impresionat pe noii veniti nu numai prin aspectul gradinilor pe care le detineau, de pilda,  la Tenochtitlan sau Chalco, ci si prin modul inteligent in care foloseau plantele medicinale.
Adauga un comentariu