Actualitate

INCURSIUNI ÎN ISTORIA TERORISMULUI III: Terorismul în antichitate

Publicat: 06 dec. 2019

Terorismul ca act de violență extremă, vindicativ sau revendicativ, destinat să condiționeze psihic un om sau un grup de oameni, a apărut odată cu conștiința de sine. Conștiința propriei existențe a amplificat simțul proprietății și goana după resurse, fapt care l-a transformat pe om în dușman al propriilor semeni. Toate marile izvoare scrise ale istoriei conțin referiri mai ample sau mai sumare cu privire la acte de terorism.

Astfel, în Vechiul Testament ( Geneza 6:1, 2 ) sunt pomeniți ”nefilimii”. În ebraica veche, semnificația acestui termen este ”doborâtorii” sau ”cei care-i fac pe alții să cadă”. Aceștia erau cunoscuți și ca ”puternicii de altă dată” iar Biblia ne spune că acești nefilimi erau odraslele născute după ce ”fiii adevăratului Dumnezeu au văzut că fiicele oamenilor erau frumoase și și-au ales soții dintre ele”. Violențele și teroarea răspândite de acești primi teroriști ai istoriei au dus la decăderea profundă a neamului omenesc, lucru pentru care, aflăm tot din Scriptură, Dumnezeu a trimis Potopul.

O altă categorie de teroriști o reprezintă ”sicarii”, o facțiune radicală a celebrilor luptători de guerilă ai antichității ebraice cunoscuți sub numele de zeloți. Sicarii își alegeau victimele în zonele aglomerate, înjunghiindu-le pe la spate cu un pumnal cu două tăișuri numit ”sica”, de la care li se trage și numele. Dealtfel unii istorici consideră perioada în care au activat zeloții ( a doua jumătate a secolului I ) ca fiind anii în care a apărut terorismul în istoria lumii. De numele zeloților se leagă un episod celebru al istoriei antice a Israelului, episod comemorat astăzi ca o faptă de eroism deși, după canoanele contemporane, episodul în cauză se încadrează la terorism. În anul 66 după Hristos, zeloții au masacrat în totalitate garnizoana romană cantonată în cetatea Masada. Timp de 7 ani această garnizoană a fost centrul de comandă al zeloților până când, în anul 73, romanii au asediat-o și recucerit-o. Istoricii vremii au lăsat mărturie că zeloții asediați au preferat să se sinucidă, bărbați femei și copii, aproape 1000 de oameni, decât să se predea. Este, în opinia noastră, un exemplu de terorism în masă, chiar dacă Israelul comemorează acest episod ca pe unul eroic iar Masada este locul unde soldații israelieni depun jurământul de credință față de țară.

Despre Alexandru cel Mare și mama sa teroristă.

Vorbind despre terorismul din antichitate este imperios necesar să amintim de asasinarea unora dintre marii regi ai acelor vremuri. Toată lumea a auzit de Alexandru Macedon sau Alexandru cel Mare, considerat, pe bună dreptate, unul dintre cei mai mari comandanți militari ai tuturor timpurilor dar despre tatăl său, Filip al II lea, făuritorul imperiului macedonean, ucis într-un atentat terorist, mai vorbesc doar istoricii. Filip al II lea era căsătorit cu o femeie la fel de puternică și ambițioasă ca el, pe nume Olimpia. Aceasta ar fi dorit ca soțul său să devină stăpânul lumii dar regele se săturase de războaie și atunci când fiul său Alexandru avea 16 ani, se îndrăgosti de o prințesă pe nume Cleopatra, cu care se însură și care-i născu un fiu. Întrucât acest fiu periclita dreptul lui Alexandru la tron, Olimpia puse la cale asasinarea lui Filip, lucru de care s-a ocupat un anume Pausanias, ofițer de vază al regelui dar totodată prieten apropiat al reginei. Alexandru cel Mare și mama sa urmăriră asasinarea lui Filip de la mică distanță după care Olimpia se ocupă personal de uciderea fiului Cleopatrei.Urmară 17 din cei mai prolifici ani ai istoriei antice, perioadă în care Alexandru deveni aproape stăpânul lumii. Din păcate, acesta muri brusc la 33 de ani bolnav de friguri. Imperiul său uriaș fu împărțit între generalii săi și din acel moment începu o perioadă de teroare și de măceluri cumplite între acești generali și gruparea condusă de Olimpia, mama defunctului stăpânitor al lumii.Până la urmă, această ilustră teroristă a antichității fu lapidată de poporul sătul de intriganta vinovată de uciderea multor oameni nevinovați din aristocrația imperiului.

 loading...

Comentarii
Adauga un comentariu