News Flash:

Indemnizatia de somaj va fi între 75% si 90% din indicatorul social de referinta, de 500 lei

23 Noiembrie 2010
1165 Vizualizari | 0 Comentarii
Indemnizatia de somaj va fi stabilita la un nivel cuprins între 75% si 90% din indicatorul social de referinta, în prezent în valoare de 500 lei, fara sa mai fie raportata la nivelul salariului minim, modificarea urmând a fi discutata în Coalitie si, ulterior, în Guvern, au declarat surse oficiale. Indemnizatia de somaj reprezinta în prezent 75% din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga un procent cuprins între 3% si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în functie de stagiul de cotizare.
Ministerul Muncii vrea sa încurajeze, astfel, somerii sa-si gaseasca loc de munca, considerând ca actualul sistem de calcul al indemnizatiei de somaj nu încurajeaza reinsertia acestora pe piata muncii. "Daca se mentine legata indemnizatia de somaj de salariul minim, se ajunge ca indemnizatia medie de somaj sa fie egala cu veniturile nete, iar diferenta dintre salariul net si indemnizatia de somaj sa fie de 10 lei, la valoarea medie. Atunci, nu exista nici un fel de stimulare pentru someri sa mearga spre un loc de munca, nu îi determina nimic, pentru 10 lei în plus, sa se duca sa îsi caute un loc de munca. Ideea Guvernului este sa mareasca un pic ecartul, ca sa fie activi pe piata muncii", au aratat sursele.
Vineri, ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat ca indemnizatia de somaj ar putea scadea din 2011 si ca nu va mai fi calculata în functie de salariul minim, ci de un indicator social de referinta stabilit anual, masura propusa pentru a încuraja munca. În prezent, sunt aproximativ 700.000 someri, iar statul cheltuie anual cu aceste plati 4,1 miliarde lei.
Agentia Mediafax a anuntat vineri ca scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI dupa misiunea din octombrie - noiembrie releva ca Guvernul s-a angajat ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie legata de salariul minim, care urmeaza sa fie majorat.
Pentru anul 2011, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International majorarea salariului minim de la 600 la 670 lei. Conform informatiilor actuale, Guvernul încearca prin decuplarea indemnizatiei de somaj de salariul minim sa limiteze cheltuielile bugetului de somaj, având în vedere ca pentru anul viitor sunt pregatite noi disponibilizari. Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat doar ca Guvernul lucreaza în prezent la un alt criteriu de calcul al indemnizatiei de somaj decât salariul minim.
Indicatorul social de referinta este definit în legislatie drept unitatea exprimata în lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj în vederea încadrarii în munca a anumitor categorii de persoane. Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita în prezent la 500 lei. Guvernul a promis FMI ca in 2011 va continua reducerea numarului de angajati în sectorul public. Premierul Emil Boc sustine ca politica de baza a Guvernului în 2011 va fi reducerea personalului din sectorul public prin pensionare, încetarea amiabila a raporturilor de munca si plecarea angajatilor la studii în strainatate. Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o rata a somajului de 8% (720.000 someri înregistrati la sfârsitul anului), care ar urma sa scada la 7,8% (710.000 someri) în 2011.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1422 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015749 (s)