National

Indemnizatiile pentru fostii detinuti politici a fost majorata

Publicat: 12 iun. 2019
1

Camera Deputatilor a adoptat astazi, cu 249 voturi pentru si o abtinere, o propunere legislativa prin care se majoreaza indemnizatia acordata fostilor detinuti politici si categoriilor asimilate de la 400 lei la 700 lei. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea art. 4 alin.(1) din Decretul-Lege nr.118/1990, urmarindu-se majorarea indemnizatiei acordate fostilor detinuti politici si categoriilor asimilate, la 700 de lei pentru fiecare an de suferinte din cauze politice, precum si acordarea unor indemnizatii copiilor persoanelor care au avut de suferit din motive politice, au fost deportate in strainatate ori constituite in prizonieri.

Parlamentul Romaniei va adopta o Declaratie cu privire la situatia din Republica Moldova

Potrivit articolelor adoptate, aceste persoane au dreptul la o indemnizatie lunara de 700 lei pentru fiecare an de detentie, stramutare in alte localitati, deportare in strainatate sau prizonierat, indiferent daca sunt sau nu sunt pensionate. Copiii persoanelor care s-au aflat in aceste situatii au dreptul la o indemnizatie lunara echivalenta cu cuantumul salariului minim brut pe economie, in plata, la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Indemnizatiile acordate in baza prezentei legi sunt neimpozabile si nu se iau in calcul la stabilirea altor drepturi, potrivit legii. Sotul sau sotia celui decedat in luptele cu organele de represiune comunista, in rascoale taranesti ori decedat, din categoria celor disparuti sau exterminati in timpul detentiei, internati abuziv in spitale de psihiatrie, deportati, prizonieri sau carora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizatie lunara de 700 lei neimpozabila, daca ulterior nu s-a recasatorit. Persoanele aflate in aceste situatii pot fi scutite de la plata impozitelor si taxelor locale, prin hotarare a consiliului local, mai prevede proiectul.

Adauga un comentariu