International

India depășește 20 de milioane de infectări de COVID-19 pe fondul unui val puternic şi a lipsei acute de oxigen din spitale

Publicat: 04 mai 2021
Un om cu o mască în India pe o targă, fiind bolnav de COVID-19 și neavând stație de oxigen
India a atins un nou prag al îmbolnăvirilor de COVID-19 iar economiștii spun că această criză economică declansată ar putea avea impact global

India a înregistrat peste 20 de milioane de infecții cu Covid, dar guvernul spune că țara înregistrează o mică descreștere a ratei de infectare. Țara a adăugat marți, în raport, peste 355.000 de cazuri, față de peste 400.000 de cazuri zilnice din 30 aprilie.

Dar și numerele de testare au scăzut, provocând temeri că adevăratul număr de cazuri al Indiei este mult mai mare. Cu toate acestea, numărul cazurilor a scăzut constant în statul Maharashtra, care a condus al doilea val de la începutul lunii aprilie.

Lipsa de oxigen din spitale duce la mii de decese

Între timp, lipsa de oxigen nu a dat semne de reducere și oamenii din mai multe orașe, inclusiv capitala Delhi, se luptă pentru tratament. Al doilea val al Indiei, alimentat de protocoale relaxate de siguranță și festivaluri publice masive și mitinguri electorale, a copleșit spitalele.

Întârzierile la testare, diagnostic și tratament, precum și lipsa paturilor de îngrijire critică și a medicamentelor cruciale, au dus și la creșterea numărului de decese. Țara a raportat până acum peste 222.000 de decese cauzate de virus. Dar experții spun că numărul total de morți din India este foarte puțin raportat, întrucât raportările oficiale nu par să se potrivească cu ceea ce asistă oamenii în realitate – linii lungi la crematorii, pieri funerari în masă și orașe care rămân fără spațiu pentru a îngropa sau incinera morții.

Multe state au introdus restricții, de la blocări complete până la stingeri de noapte. Statul nordic Bihar, care a adăugat aproximativ 13.000 de cazuri zilnice în ultimele zile, este cel mai recent care anunță un blocaj complet – vor fi deschise doar servicii esențiale, precum birouri guvernamentale, marketuri și spitale.

Scad în realitate numărul de noi cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în India?

În timp ce numărul zilnic de cazuri din India pare să fi scăzut, este prea devreme pentru a spune dacă infecțiile încetinesc.

Având în vedere întârzierile la testare și păstrarea oficială a evidenței, experții se uită de obicei la medii săptămânale, mai degrabă decât la cazuri zilnice, pentru o imagine mai exactă. Și, în medie, cazurile din India au crescut săptămâna trecută – dar într-un ritm mai lent decât săptămâna precedentă.

Dar este, de asemenea, adevărat că există o scădere a cazurilor zilnice în Delhi, Uttar Pradesh și Maharashtra.
Cu toate acestea, testarea eronată face dificilă evaluarea semnificației acestor numere. În timp ce numerele de testare ale Maharashtra au fost consistente, Delhi a scăzut în ultimele săptămâni.

Cealaltă problemă, spun experții, este o testare insuficientă. În timp ce Uttar Pradesh, unul dintre cele mai afectate state, nu a înregistrat nicio scădere a cifrelor de testare, testează mult mai puțin decât alte state.

Este cel mai populat stat din India, cu peste 220 de milioane de oameni și face aproximativ 184.000 de teste pe milion de oameni. Comparați-l cu Tamil Nadu, care are aproximativ 75 de milioane de oameni și face peste 300.000 de teste pe milion din populația sa.

Situație dramatică în India

În India ultimelor săptămâni, situația cazurilor de COVID-19 a atins un nou prag al dramaticului. Vorbim de mii de decese zilnice, de sute de oameni care așteaptă să primească oxigen, despre medicii din spitale care cer cu disperare aprovizionarea cu oxigen.

De altfel, în India, oamenii au ajuns să fie arși pe rug din cauza faptului că nu mai este loc și timp pentru a le face o înmormântare decentă, respectând criteriile tradiționale ale comunităților din care fac parte.

Adauga un comentariu