Terapii alternative

Indicatiile terapeutice ale uleiului esential de busuioc

Publicat: 27 ian. 2012
7

Busuiocul este un stimulent si tonic general, fiind considerat una dintre cele mai benefice plante. in India, specia Ocimum sanctum, numita Tulsi, este considerata o planta sfanta.

Actionand asupra glandei tiroide, ajuta la mentinerea armoniei fizice (greutate, inaltime) si la echilibrarea metabolica.

Uleiul esential de busuioc are un efect tonic si reglator asupra sistemului nervos, ceea ce il recomanda in astenia nervoasa (in surmenajul intelectual, in epuizarea nervoasa), in migrena, in starile depresive, in insomnie, etc., deoarece purifica si dinamizeaza in mod foarte eficient planul psiho-mental stimuland intelectul si asigurand o stare de pace afectiva.

De asemenea stimuleaza glandele suprarenale, fiind capabila sa regleze deficientele care au dus la aparitia starilor de stres, nervozitate si anxietate.

Acest ulei are un pronuntat efect antispastic, datorita metil-eugenolului din compozitia sa a carui actiune este superioara papaverinei, fiind astfel recomandat ca adjuvant in bronsitele spastice (altfel spus bronsitele astmatiforme), in tusea acuta uscata sau umeda, in tusea convulsiva, in spasmele gastrice, intestinale, in colita spastica si in spasmofilie.

Pentru proprietatile sale antiinflamatoare, anticatarale, decongestionante si antiinfectioase este indicat a se folosi in afte, sinuzita, amigdalita, pneumonii, infectii acute intestinale, infectii urinare, cistita si infectii genitale (salpingite, prostatite), stari febrile.

De asemenea este util ca adjuvant in unele boli infectioase virale severe: encefalite, nevrite, hepatite virale A,B, non A non B, poliomielita, in parazitoze intestinale, si chiar in boli autoimune, deoarece este un bun stimulent si reglator al imunitatii (imunomodulator).

Fiind un antialgic (inlatura durerea) de electie in bolile osteoarticulare degenerative, este util in guta, boli reumatismale in general, sciatica, poliartrita reumatoida, artroze cervicale si lombare.

Uleiul esential de busuioc are reputatia unui stimulent al senzualitatii, fiind un afrodiziac eficace mai ales pentru femei.

Efectul sau stomahic (stimuleaza cresterea globala a secretiilor digestive: salivara, gastrica, pancreatica, intestinala) il recomanda in anorexie, indigestie, balonare, greata si varsaturi.

Observatie: Fiind un UV tonic si stimulent are cea mai mare eficacitate daca este administrat in timpul fazelor ascendente ale soarelui (dimineata) si ale lunii (luna in crestere). Se excepteaza starile infectioase unde tratamentul este continuu si de durata,  indiferent de fazele  solare si lunare.

Contraindicatii:
La persoanele cu sensibilitate alergica deosebita poate produce reactii alergice de intensitate variata. Nu se va administra sub nici o forma copiilor sub 3 ani, femeilor gravide (poate provoca varsaturi). A se evita supradozarea.

Folosirea in cura interna se face numai la recomandarea medicului si sub supraveghere medicala stricta.

Adauga un comentariu