National

Indicele Robor la 3 luni, cel mai ridicat nivel din vara trecută. Se preconizează rate mai mari pentru români

Publicat: 22 oct. 2021
Bani
Bani

După ce indicele Robor la 3 luni a atins cel mai ridicat nivel din vara trecută, românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, trebuie să se aștepte la rate mai mari. Economiștii se așteaptă ca și indicele de referință pentru credite să urmeze același trend.

Oficialii BNR afirmă că dobânzile vor crește și în perioada următoare, din cauza inflației tot mai mari, potrivit stiri.tv.ro.

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 2,25% și se menține pentru a doua zi la rând la acest nivel. E cea mai mare cotație din iunie, anul trecut.

De exemplu, rata unui credit ipotecar, pe 30 de ani, cu o valoare de 50.000 de euro, e acum mai mare cu 105 lei față de ultimul trimestru. Și cu 93 de lei față de începutul anului, arată calculele economiștilor.

Banca Națională a majorat deja dobânda-cheie la 1,5% la începutul lunii octombrie, tocmai pentru a tempera creșterea inflației. Economiștii se așteaptă ca indicele Robor să crească în perioada următoare și în contextul în care cotația încă este mai mică decât înainte de pandemie.

Florin Cîțu consideră că românii o duc bine pentru că avem creștere economică

Într-o intervenţie din Parlament, premierul demis, Florin Cîțu s-a lăudat cu faptul că Guvernul a adus în România o mare creștere economică.

”Anul acesta nu am fi stabilizat economia şi nu am fi avut venituri la buget peste aşteptări, tot ceea ce facem în această iarnă, cu compensarea facturilor şi amânarea lor, plafonarea preţurilor, toate acestea înseamnă costuri pe care le susţin de la buget. Dacă nu am fi avut bani în plus la buget, dacă nu am fi avut creştere economică, toate acestea s-ar fi văzut într-un deficit bugetar mai mare. Nu se văd acolo, înseamnă că avem mai mulţi bani de împărţit şi aceştia îi vor ajuta pe români acolo unde au nevoie. Acolo se ved această creştere economică peste aşteptări”, a spus Cîţu.

Întrebat cum se vede la el această bunăstare, Florin Cîţu a răspuns: ”Se vede la toţi românii, este important pentru români să se vadă”.

Nu ştim de unde a adus-o, dar importul se dovedeşte a fi de prost augur pentru că românii fac cu greu față valului de scumpiri ale alimentelor sau a facturilor.

Mugur Isărescu susţine că ne aşteaptă vremuri şi mai grele

Recent, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a avut o intervenţie în contextul în care inflaţia a ajuns la niveluri record. Acesta a anunţat faptul că vin vremuri grele şi că romanii vor plăti mult mai multe pentru aceleaşi produse pe care le vor cumpăra

Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din în ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.

 

Adauga un comentariu