News Flash:

Industria alimentara din Pascani este aproape de standardele europene

23 Octombrie 2006
1011 Vizualizari | 0 Comentarii
Gabriel Ciobanu
• Producatorii si procesatorii de carne din Pascani sunt cei mai constiinciosi in ceea ce priveste modernizarea si retehnologizarea unitatilor • Ceilalti producatori de alimente ieseni, SC AJC Ana Maria SRL Iasi, SC Sturion Prest SRL Targu Frumos si SC Razana SRL Harlau vor negocia cu inspectorii europeni prelungirea datei finale de conformare la noile cerinte


Producatorii si procesatorii de carne din Pascani sunt cei mai constiinciosi in ceea ce priveste modernizarea si retehnologizarea unitatilor. Ambii procesatori de carne din municipiu vor ramane pe piata dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Cei doi procesatori de carne sunt SC Kosarom SA si SC Romcarns Prod SRL.

Cea de a doua societate va fi pana la sfarsitul anului cea mai moderna unitate din judet pentru abatorizarea carnii de vita. In prezent, abatorul este inclus in categoria B, adica firme care trebuie sa finalizeze modernizarile pana la 1 ianuarie 2007, insa inspectorii sanitar veterinari sustin ca lucrarile in unitate sunt finalizate in proportie de 80 la suta si ca firma trebuie sa mai aduca doar utilajele. "Agentii economici au devenit mai seriosi in aceasta privinta. Au constientizat ca aderarea la Uniunea Europeana aduce schimbari majore in aceea ce priveste producerea alimentelor. Daca in anii trecuti erau reticenti la implementarea prevederilor din schimbarile legislative, anul acesta s-au mobilizat si incearca sa finalizeze lucrarile chiar inainte de termenele prevazute", a explicat Gabriel Ciobanu, sef Birou Igiena si Sanatate Publica din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor DSVSA Iasi.



Producatorii vor fi verificati

Alti trei procesatori ieseni incearca sa obtina prelungirea datei limite de finalizare a lucrarilor. Societatile comerciale AJC Ana Maria SRL Iasi, Sturion Prest SRL Targu Frumos si Razana SRL Harlau trebuie sa termine modernizarile si retehnologizarile unitatilor pana la sfarsitul acestui an. Insa acestea au solicitat prelungirea termenului pana la sfarsitul anului 2009. Inspectorii de la DSVSA au pregatit documentatia necesara si asteapta un semnal de la Autoritatea de Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pentru ca inspectorii bucuresteni sa hotarasca daca dosarele acestor firme vor fi sau nu trimise spre aprobare la Bruxelles. Apoi, va urma o noua runda de negocieri in ceea ce priveste termenele, cu inspectorii europeni. De saptamana aceasta, producatorii si procesatorii ieseni de carne vor fi aspru verificati de inspectorii DSVSA. "Vom incepe verificarile privind respectarea noilor cerinte si standarde europene pentru igiena produselor alimentare si a modului de implementare a sistemului HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point - Analiza Riscurilor in Punctele Critice de Control - n.r.). Conform legislatiei, sistemul trebuia sa fie implementat de fiecare producator de alimente pana la 1 octombrie. Celor care nu au implementat acest sistem le vom sista activitatea, indiferent de categoria din care unitatea face parte", a mai spus Gabriel Ciobanu.


Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4362 (s) | 22 queries | Mysql time :0.322289 (s)

loading...