News Flash:

Industria carnii din Romania depinde de importuri

26 Februarie 2007
998 Vizualizari | 0 Comentarii
Mihai Visan
• "Avem si handicapul unei relatii care numai de colaborare nu este cu ANSVSA, institutie ce emite tot felul de acte fara a se intreba si mai ales a ne intreba care sunt efectele asupra producatorilor autohtoni. Industria nu mai este singura si la nevoie vom apela la Europa pentru a trezi la realitate pe cei care vad in fabricile noastre doar vaci de muls. Industria cere sa se faca controale obiective, sa fie sanctionati pana la oprirea activitatii cei care isi bat joc de populatie, dar si de noi, concurentii corecti. Suntem gata sa si platim pentru aceste controale, dar dupa reguli europene, nu dambovitene", sustine Mihai Visan, directorul Asociatiei Romane a Carnii


Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta firmele care activeaza in industria carnii?
Mihai Visan: Prima provocare a momentului este disparitia protectiei vamale, din acest an competitional, cu intreaga industrie europeana pe piata proprie, dar nu si pe cea europeana, si asta din cauza pestei porcine. In ciuda progreselor majore facute de industria noastra mai ales in ultimii ani, exista inca diferente majore care tin de forta financiara, de stiinta manageriala si de marketing, de productivitate. La acestea se adauga vechea problema a materiei prime - carnea. Incepand din 1997, Romania este importator net (si tot mai serios) de carne de porc, apoi de pasare si in sfarsit de vita. O buna parte din aceste importuri sunt destinate procesarii, de unde rezulta dependenta industriei noastre de materii prime aduse din afara. Chiar daca au disparut taxele vamale pe relatia UE, costul suportat de noi este mai mare decat al fabricantului german, olandez sau polonez. In sfarsit, mai avem si handicapul unei relatii care numai de colaborare nu este cu ANSVSA, institutie ce emite tot felul de acte fara a se intreba si mai ales a ne intreba care sunt efectele asupra producatorilor autohtoni. Faptul ca suntem inundati de ordine ale veterinarilor probeaza fie o deruta majora in fata aderarii, fie ca aceasta autoritate nu a fost pregatita pentru aderare, desi anterior clama permanent ca noi, industria, avem multe de facut.

R: Cum ar putea fi depasite aceste probleme?
M.V.: Handicapul tehnologic si managerial este recuperat in ritm destul de rapid, iar programul SAPARD a fost un ajutor foarte consistent. Mai e mult de facut, dar avem oameni de afaceri de mare talent, care s-au descurcat in jungla legislativa damboviteana si se vor simti si mai bine in inevitabila regularizare dictata de UE. Productia de carne nu este in mana noastra, desi tot mai multi procesatori se vad obligati a se implica si in fermele zootehnice. Problemele acestui sector se datoreaza in buna parte statului, care fie a neglijat cresterea animalelor, fie a aruncat cu banii pe geam in goana dupa voturi, prin subventii populiste impartite tuturor. Solutia este sprijinirea constituirii si dezvoltarii fermelor familiale de tip european, iar acelasi SAPARD si Programul Fermierul au fost primii pasi. De asemenea, sprijinul trebuie directionat catre cei care produc pentru piata si de calitate, si in acest caz, 2006 a fost primul an in care subventia la carnea de porc a fost conditionata de calitatea masurata prin clasificarea carcaselor. Masuri asemanatoare vor fi si in 2007, fiind premize pentru ca taranii sa inteleaga care este directia care are viitor pe piata.
Vorbeam de relatia inadecvata cu ANSVSA si as indrazni sa extrapolez la toate institutiile statului. Din varii motive, atat pe parcursul negocierii aderarii, cat si ulterior, reprezentantii nostri care fac naveta la Bruxelles uita misia lor principala, sa apere interesele producatorilor romani. Cei pusi in fruntea acestor institutii sunt oameni politici, care fac politica Guvernului. Care este aceasta politica? Citandu-l pe Caragiale, ea trebuie sa fie "ca tot romanul sa prospere", adica economia sa mearga. Asa fac toti ministrii statelor membre. Sigur, apararea intereselor noastre este limitata de regulile europene. In loc de asta, functionarii nostri merg la Bruxelles, dau din cap afirmativ la tot ce se spune acolo si, de teama de a nu fi acuzati de laxitate, emit reglementari care ne sugruma. Exemplele se cunosc, iar ANSVSA este campion in acest nefericit domeniu. Solutia este simpla si se pare greu de acceptat de veterinarii nostri de varf: colaborarea si consultarea producatorilor romani, astfel ca legile sa asigure necesara siguranta a alimentelor si, in acelasi timp, sa permita dezvoltarea producatorilor serioti, de viitor, care isi respecta blazonul si in primul rand cumparatorul. In competitia dura de care vorbeam la inceput un ajutor consistent va fi Norma (initiata de asociatia noastra) de comercializare a produselor din carne, reglementare care va elimina de pe piata falsurile si va arata si mai pregnant romanilor ca pot avea incredere in mezelurile autohtone.
R: Ce inseamna vaccinarea porcilor contra pestei porcine clasice pentru producatori? Cum este afectat exportul de alimente romanesti pe piata europeana din cauza vaccinarii?
M.V.: Asociatia Romana a Carnii a fost si ramane adepta masurilor ferme de combatere a pestei porcine, intre care vaccinarea este doar un paleativ, motiv pentru care ne-am opus categoric reluarii vaccinarii, cel putin in fermele comerciale. Campania din decembrie a ridicat, de altfel, numeroase semne de intrebare. La fel, programul de eradicare contine numeroase lacune si "gauri" prin care virusul va scapa nevatamat (ex. porcii semi-salbatici, priviti cu o resemnare senina). Inca nu sesizam un spirit cu adevarat combativ din partea celor mai inalte autoritati ale statului, incepand cu Guvernul - pentru ca pesta porcina este o problema mult prea grava pentru a fi rezolvata doar de veterinari si crescatori. Daca lucrurile nu se schimba rapid, nu m-ar mira ca, dupa un an de vaccinare, sa constatam ca ne aflam in acelasi punct si, atunci mai decidem un an, si tot asa. Tot acest timp pierdut este platit din greu de fermieri si procesatori, ambii exclusi din piata europeana. Avem mare nevoie de investitii in zootehnie- cine e nebun sa le faca intr-un sector sub embargo? Procesatorii, la randul lor, au investiti masiv pentru a atinge standardele europene, inclusiv in materie de siguranta alimentelor. La ce bun? Am aderat, dar suntem in afara Europei!


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1353 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015386 (s)