Local

Industria ieseana incepe sa se dezmorteasca

Publicat: 03 apr. 2001

•Productia industriala ieseana a crescut cu 5,5 la suta fata de ianuarie, insa a fost constanta in comparatie cu februarie 2000

Productia industriala ieseana a inceput sa dea semne de dezmortire in cursul lunii februarie. Astfel, aceasta a fost estimata la valoarea de 1.900 de miliarde lei, ceea ce a reprezentat o crestere cu circa 5,5 la suta fata de ceea ce s-a realizat in cursul lunii ianuarie, insa, in comparatie cu perioada similara a anului precedent majorarea a fost practic inexistenta. Prin urmare, in totalul productiei realizate de societatile iesene cea mai mare pondere o au produsele industriei usoare (textile, confectii, incaltaminte), precum si cele ale industriei alimentare (52 la suta). Pe locul secund se afla bunurile obtinute in industria chimica, acestea reprezentand 16 la suta din total. Produsele industriei constructiilor de masini constituie doar doisprezece la suta din totalul productiei obtinute in cursul lunii februarie, iar cele ale industriei metalurgice noua la suta. Din totalul productiei industriale obtinute in cursul lunii februarie, in jur de 77 la suta a fost livrata, iar 20 la suta trimisa la export. Cel mai mare succes la export l-au avut bunurile din ramura textilelor si a confectiilor, aspect demonstrat de faptul ca 28 la suta din produsele exportate apartin acestui domeniu. Produsele din ramura chimie si fibre sintetice, precum si din cea a constructiilor de masini au fost in egala masura cerute la export (16 la suta din totalul productiei realizate). De altfel, 13 la suta din exporturi provin din industria metalurgica si doar 11 la suta din cea a prelucrarii lemnului.

Valoarea stocurilor este in ascensiune

Chiar si in aceste conditii, valoarea stocurilor este in ascensiune. Astfel, la sfarsitul lunii februarie, aceasta era de circa 1.100 de miliarde lei, cu 8,7 la suta fata de perioada similara a anului precedent. Cele mai multe bunuri ramase nevandute apartin industriei chimice (27 la suta din valoarea stocurilor), urmate de cele ale industriei metalurgice (19 la suta din total) si de cele ale industriei alimentare (17 la suta). De altfel, in cursul lunii februarie, iesenii au continuat sa consume intr-o proportie mai mare ulei comestibil si preparate din carne si sa solicite cu o frecventa crescuta incaltaminte, parchet de lemn, antibiotice, produse prelucrate din materiale plastice si prefabricate din beton armat. Insa, cererea de paste fainoase, carne porcine, lapte, unt si branzeturi a continuat sa fie tot mai redusa. Totusi, cifra de afaceri provenita atat din activitatea principala cat si din cea secundara a agentilor economici a crescut cu 2,8 la suta la societatile din industrie, insa a scazut cu 3,5 la suta la serviciile comerciale prestate populatiei si cu 6,8 la suta la comertul cu amanuntul.
Cornelia LAZARESCUloading...

Adauga un comentariu