Eveniment-Social

Inedit! Bancnotă-suvenir de 0 Euro cu imaginea Palatului Culturii din Iași

Publicat: 13 mai 2022
Bancnote Euro și Palatul Culturii din Iași
Lansarea Bancnotei Suvenir de 0 Euro cu imaginea Palatului Culturii din Iași. Acesta, sediul Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași și unul dintre edificiile simbol ale Iașului, este reprezentat pe cea mai nouă Bancnotă Suvenir de 0 Euro, lansată de Eurosuvenir România

Bancnotă-suvenir de 0 Euro cu imaginea Palatului Culturii din Iași. Instituția, cu sediul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași și unul dintre edificiile simbol ale Iașului, este reprezentat pe cea mai nouă bancnotă de 0 Euro, lansată de Eurosuvenir România, la începutul lunii mai 2022. Aceasta este deja căutată de colecționari, având toate elementele de autenticitate, deși nu are valoare monetară

La Iași are loc lansarea bancnotei-suvenir de 0 Euro cu imaginea Palatului Culturii din Iași. Acesta, sediul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași și unul dintre edificiile simbol ale Iașului, este reprezentat pe cea mai nouă Bancnotă Suvenir de 0 Euro, lansată de Eurosuvenir România. Tipărită în cadrul unei emisiuni speciale de 10.000 de exemplare, cu aprobarea scrisă a Băncii Franței și securizată la standardele impuse de Banca Centrală Europeană, bancnota este deja căutată de colecționari, aceasta având toate elementele de autenticitate, deși nu are valoare monetară.

Bancnotă-suvenir de 0 Euro cu imaginea Palatului Culturii din Iași

Proiectul prin care obiectivele turistice de interes național sunt promovate în întreaga lume este o marcă înregistrată apărută în Franța în anul 2015. Printre obiectivele turistice europene care au apărut de-a lungul timpului pe aceste bancnote se numără Sagrada Familia (Barcelona, Spania), Castelele de pe Valea Loarei, Poarta Brandenburg (Berlin, Germania), Arcul de Triumf (Paris, Franța) sau Domul din Köln (Germania). În România, sunt patru obiective care apar pe celebrele bancnote, Palatul Culturii din Iași numărându-se printre acestea, alături de Cetatea Alba Carolina, Masivul Bucegi și Castelul Karolyi din Carei. Primele exemplare ale acestei bancnote sunt puse în vânzare la prețul de 20 lei, la magazinul de suveniruri de la Palatul Culturii, deschis de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00.

Expoziția „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană”, la Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași

De asemenea, Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, la Palatul Culturii, expoziția „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană”, un eveniment dedicat împlinirii a 20 de ani de la introducerea monedei euro în circulația statelor membre ale Uniunii Europene (UE), înlocuind bancnotele şi monedele naţionale, cum ar fi francul belgian, marca germană, peseta spaniolă sau francul francez.

Parcursul extraordinar al monedei unice europene va fi celebrat în cadrul acestui proiect expozițional care marchează și Ziua Europei, sărbătorită în fiecare an pe 9 mai. Expoziția valorifică piese din colecții particulare care pot fi admirate de publicul vizitator, grație contribuției colecționarilor: Tonel Dârzu (Botoșani), Mihai Iulian Făgețan (Sibiu), Mihai Baște (Sibiu).

Inedită expoziție la Palatul Culturii din Iași cu moneda Euro

În cele două decenii care s-au scurs de la apariția sa, moneda Euro a îmbogăţit colecţiile numismaţilor de pretutindeni cu splendide şi valoroase piese şi seturi monetare. Datorită multiplelor tradiţii culturale, artistice şi populare ale ţărilor din zona euro, emisiunile comemorative au o foarte mare diversitate de stil şi un domeniu foarte generos de tematici. În acelaşi timp, datorită acestor emisiuni monetare, cetăţenii Uniunii Europene pot cunoaşte valorile şi evenimentele naţionale ale statelor membre. Organizată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, expoziția „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană” va fi deschisă publicului până pe 26 iunie 2022 și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 și 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet).

Istoricul și scopul monedei Euro

Uniunea economică și monetară (UEM) a reprezentat o ambiție recurentă pentru Uniunea Europeană încă de la sfârșitul anilor 1960. UEM presupune coordonarea politicilor economice și bugetare, aplicarea unei politici monetare comune și utilizarea unei monede unice, euro. O monedă unică oferă multe avantaje: întreprinderile pot face mai ușor comerț transfrontalier, economia evoluează mai bine, iar consumatorii au mai multe oportunități și posibilități de alegere. Au existat însă obstacole politice și economice – de la angajamentul politic uneori slab și divergențele de opinii asupra priorităților economice, până la turbulențele de pe piețele internaționale. A fost nevoie ca toate aceste obstacole să fie depășite, pentru a înainta către uniunea economică și monetară.

Calea spre moneda euro. În 1979, a fost lansat Sistemul Monetar European

Stabilitatea valutară internațională din perioada imediat postbelică nu a durat mult. Tulburările de pe piețele valutare mondiale amenințau sistemul de prețuri comune asociat politicii agricole comune, unul din pilonii principali ai Comunității Economice Europene de la acel moment. Încercările ulterioare de a atinge rate de schimb stabile au fost afectate de crizele petroliere și de alte șocuri, până când, în 1979, a fost lansat Sistemul Monetar European (SME)EN. Sistemul Monetar European s-a bazat pe menținerea cursurilor de schimb ale monedelor participante într-un interval restrâns.

Această abordare complet nouă a reprezentat o coordonare fără precedent a politicilor monetare ale țărilor UE și a funcționat cu succes timp de peste un deceniu. Apoi, sub președinția lui Jacques Delors, guvernatorii băncilor centrale din țările UE au elaborat „Raportul Delors” privind modul în care ar putea fi realizată UEM. În acest context, bancnota-suvenir de 0 Euro cu imaginea Palatului Culturii din Iași a fost lansată.
Adauga un comentariu