Bizar

Inedit de Romania. Unde se afla manastirea pe sub care trece trenul?

Publicat: 22 aug. 2018
14

La jumatatea drumului national Ramnicu Valcea-Sibiu, pe valea inflorita a Oltului, departe de harmalaia care tulbura, zi de zi, miracolul credintei la Cozia, se insinueaza, semeata, pe panza magica a cerului de vara, silueta Manastirii Cornet. N-o rata, calatorule, pentru ca este una dintre cele mai frumoase biserici din Romania! Daca vrei sa aprinzi o lumanare linistit, sa-ti pomenesti mortii sau sa-ti numeri dorintele fara sa te auda nimeni si se mai si intampla sa fii pe Valea Oltului, du-te glont la Cornet! Nu vei regreta. Dincolo de zidurile impunatoare din piatra care dau roata asezamantului ti se deschide inainte o minune verde cu cruce-n mot.

Chiar asa. Manastirea, ridicata intre 1662-1666 de Marele Vornic Mares Bajescu si sotia sa Maria, pe locul uneia din lemn, atestata la 1610, este , acum, prin florile agatate in zidurile vechi, iarba aplecata somnambulic spre adierea Oltului si delicatetea taieturilor care decupeaza corpul cladirii cu cruce, o fereastra spre bucuria inimii.

„Zici ca suntem in Japonia”. Sa nu te superi calatorule daca, in timp ce te rogi, lipit cu fata de frumusetile acestui loc, te va tulbura suierul ascutit al trenului. Pentru ca pe sub picioarele si gandurile tale, chiar si pe sub sfanta biserica, si-a facut loc calea ferata Valcea-Sibiu.
„Cand vine trenul, zici ca suntem in Japonia, uite asa tremura pamantul cu noi. Cu tot cu manastire, maica, de-ti pare ca-i cutremur dupa cutremur”, ma avertizeaza o voce blanda, intrupata in negru din cap pana-n picioare. Maica Doina, caci dansa a lansat comparatia indrazneata de mai sus, zambind larg cand a pronuntat „Japonia”, nu vrea sa fie fotografiata – „Sunt urata, mama (si nu e!) – , dar imi descalceste rapid itele povestii.

E nevoie de bani pentru restaurari. „Cand au construit calea ferata Ramnicu Valcea-Sibiu, prin 1898, partea de vest a manastrii, gardul si chiliile au fost daramate, ca sa faca loc tunelului care trece acum chiar pe sub noi. In acelasi an, Cornetu’ a fost vizitat de Regele Ferdinand si de toti ministrii care-l insoteau”. Maica Doina isi umfla pieptul slab, e limpede ca se mandreste cu vizita din trecut. Apoi, ingana, facandusi cruce: „Macar de ne-ar ajuta si pe noi cineva, sa refacem pictura, sa restauram pe ici, pe colo. Toate se strica, timpul nu iarta nimic”.
Comunistii au vrut s-o darame!

Cea mai mare cumpana a Manastirii Cornet n-a fost cumplitul bombardament din 1916, care a smuls pur si simplu turla de pe naos, nu! Momentul cand bisericii i-a trecut buldozerul pe langa cruce s-a consumat in 1979, cand comunistii au vrut sa darame pur si simplu asezamantul de credinta pentru a construi un baraj pe Olt. Induplecati pana la urma sa nu rada de pe fata pamantului o asemenea minunatie, constructorii socialismului au decis sa ridice barajul la cateva sute de metri de Cornet, mai sus pe Olt.
Adauga un comentariu