Local

INEDIT! El este ieseanul cu cele mai multe diamante! Are o avere inestimabila, adunata in peste 30 de ani – FOTO,VIDEO

Publicat: 14 feb. 2016

@ Pasiunea acestui iesean ar lasa cu gura cascata orice colectionar @ Chiar daca a investit mult in pasiunea sa, acest iesean nu vrea sa se opreasca, iar in curand vrea sa achizitioneze cea mai ravnita bijuterie @ Putina lume stie ca intr-un sat din judetul Iasi exista o astfel de comoara vie

Pasiunea unui iesean este de-a dreptul inedita. De mai bine de 30 de ani, barbatul a reusit sa adune sute de pasari exotice, sa afle cat mai multe despre ele si mai ales sa le inmulteasca. Pentru multi oameni aceasta pasiune poate fi de neinteles, insa pentru Cornel Tudose, lucrurile stau diferit. Dupa cum spune el, totul a inceput prin facultate, atunci cand avea doi perusi. In timp a inteles ca pasarile pentru el inseamna mult, de aceea a inceput sa le inmulteasca si iata ca astazi are peste 400 de suflete si poate mai multe povesti despre fiecare in parte. In Trifesti a reusit sa amenajeze un adapost de iarna si de vara, in care pasarile exotice primesc toata atentia sa. Reporterii BUNA ZIUA IASI au mers ieri la ferma lui Cornel Tudose si i-au ascultat povestea. Ieseanul este tare mandru de „colectia” vie pe care o detine si totodata de povestea pe care o are fiecare vietate din curtea sa.

„Am inceput totul cu o pereche de perusi, iar astazi, dupa mai bine de 30 de ani, am ajuns la cateva sute de pasari. Este o pasiune, nu o afacere. Nu comercializez pasari, fac doar unele schimburi uneori. Am mai multe specii, cum ar fi Marele Alexander, Agapornis, Nimfa si alte specii. Ca orice colectionar, imi doresc cat mai multe pasari si cat mai multe specii. Odata ce te-ai apucat de asa ceva, este greu sa te mai opresti”, sutine Cornel Tudose. Putina lume stie cat este de munca pentru a avea o asemenea colectie. Fiecare pasare in parte trebuie hranita si ingrijita, iar cele cateva sute pe care le detine Cornel Tudose reprezinta cu adevarat o provocare.

Diamantele vii ale lui Cornel Tudose

Unui colectionar ii este greu sa vorbeasca despre valoarea colectiei sale. Pentru Cornel Tudose pretul unei pasari nu conteaza prea mult si nimic nu sta in calea pasiunii lui pentru papagali. „Este destul de dificil sa ingrijesti atatea pasari. Ele vin din salbaticie la origini si trebuie adaptate pentru tara noastra. Asta nu este deloc usor. Chiar in Romania, in functie de zonele tarii, papagalii primesc hrana diferita. Mananca seminte, legume, oua si fel de fel de cereale specifice alimentatiei lor. Sunt pasari sensibile, care necesita multa atentie. Nu poti avea grija de ele daca nu le iubesti. Ele te simt, nu le poti pacali”, completeaza Cornel Tudose. Cand privesti sutele de pasari viu colorate, pentru un moment crezi ca te uiti la niste diamante viu colorate. Ieseanul a reusit sa imperecheze papagali de culori diferite si sa obtina pui de-a dreptul incredibili.

„Am reusit sa imperechez papagali de culori diferite. Acum am reusit sa obtin un pui de papagal cu capul galben si corpul turcoaz. Sunt deosebiti. Nu mereu reusesc insa asa ceva. Se mai intampla sa se respinga masculul si femela, iar atunci puii nu mai ies”, spune ieseanul. O mare problema a sa este insa lipsa pasionatilor de pasari din zona. Pana acum, Cornel Tudose este cel mai mare crescator de pasari exotice din zona Moldovei si ar putea ocupa un loc fruntas in Romania. Intre ei, colectionarii de pasari fac schimburi, iar lipsa lor din zona il face pe Cornel sa apeleze la colectionarii din Ardeal. Foarte dificil este insa transportul vietatilor.

„Este destul de greu sa faci schimburi. In primul rand intervine distanta mare, iar apoi exista riscul ca pasarea sa nu se adapteze. Nu este usor, dar pasiunea invinge”, a completat ieseanul. Astfel, la cativa kilometri de inima Iasului, o colectie impresionanta a luat nastere din dorinta unui pasionat de pasari. De fiecare data cand ieseanul Cornel Tudose trece pragul crescatoriei sale, intra curios si iese cu zambetul pe buze, iar pentru el asta inseamna fericirea.

Adauga un comentariu