Evenimente culturale

INEDIT! Iata de unde vine denumirea celebrului han „Trei Sarmale”

Publicat: 22 ian. 2016

Intre documentele gasite la Biserica Armeneasca din Iasi de catre istoricul Nicolae Iorga, se afla un act de judecata din perioada anilor 1675-1680 prin care doi negustori armeni ajunsi in fata preotului-paroh dezbateau tocmai arendasia hanului „Trei Sarmale„. In decursul timpului, hanul a trecut in posesia mai multor proprietari, iar din secolul al XVIII-lea el s-a aflat in stapanirea Manastirii Socola.

Legea secularizarii averilor manastiresti, elaborata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza in anul 1863, a scos hanul din stapanirea Manastirii Socola, trecandu-l in cea a Primariei municipiului Iasi. Conducerea urbei l-a vandut lui Anton Andriescu prin actul nr. 522 din 28 octombrie 1892, contra sumei de 2.505 lei. Acesta, la randul sau, l-a vandut in august 1919 fratilor Teodor C. si Dumitru C. Luca. Fratii Luca l-au extins si modernizat dupa 1930, cu plite, lumina electrica, frigari cu motoare, popicarie si alei de plimbare.

In anul 1948, hanul a fost nationalizat de catre autoritatile comuniste ale Romaniei, iar Dumitru Luca, ultimul proprietar, a fost condamnat la 6 ani inchisoare.

Vezi si Muzeul Taranului Roman intra in consolidare si restaurare

In anul 1969, cladirea a fost trecuta in administrarea Oficiului National de Turism (ONT), in acel moment hanul aflandu-se in ruina. Nu exista instalatie de iluminat, incalzirea era asigurata cu sobe si se impunea inlocuirea stalpilor de sustinere putrezi si a invelitorii de carton. ONT a investit sume importante in reabilitarea hanului demolandu-l in 1970 si reconstruindu-l la o dimensiune de trei ori mai mare decat cel anterior. Lucrarile de renovare s-au efectuat dupa planurile arhitectului I. Costinescu, hanul redeschizandu-si portile in vara anului 1971.

Vezi si Catedrala episcopala „Sfantul Nicolae” din Tulcea – FOTO

Pe peretii hanului sunt atarnate masti din carpe si din lut, macrameuri, obiecte de artizanat.

Hanul este vestit prin faptul ca a fost frecventat de-a lungul timpului de personalitati ale epocii. Pragul hanului a fost trecut deseori de:

    Vasile Alecsandri – care aminteste intr-o scena din „Sanziana si Pepelea” de la hotel, la Trei Sarmale
    Ion Creanga,
    Mihai Eminescu – care l-a caracterizat pe Dimitrie Petrino cu apelativul de Baron de trois sarmaux,
    Emanoil Bardasare – care l-a pictat intr-un tablou din 1883,
    Octav Bancila – care a imortalizat intr-un tablou chipul hangitei Safta Dimitriu-Luca (tabloul se afla astazi la Pinacoteca din Iasi) si a expus aici la 1 mai 1920 tabloul Muncitor frangand spada, motiv pentru care politia a inchis localul,
    Mihai Codreanu,
    Pastorel Teodoreanu.

De asemenea, in perioada interbelica, demonstratiile muncitoresti de 1 mai ajungeau pana la Bucium, unde salutati in fata vechiului han de Constantin Ion Parhon si de alti militanti de stanga

Denumirea hanului provine de la faptul ca trecatorii intrati in han erau serviti cu trei sarmale. Erau servite aici bucate alese si vinuri din Podgoria Bucium, dar si din alte podgorii.

Adauga un comentariu