Actualitate

Inedit! Nea Marin miliardar, moldovean! Un taran din Iasi a pus mana pe un milion de dolari – FOTO

Publicat: 29 mart. 2016

@ Banii nu se fac deloc greu la Iasi, mai ales in randul agricultorilor @ Chiar daca este greu de crezut, un fermier a pus mana pe aproape un milion de dolari, dupa ce a primit gratuit in prima instanta cateva sute de hectare de teren @ Chiar daca oamenii legii au constatat ca la mijlocul acestei „afaceri” este ceva necurat, ieseanul spune ca totul este ca la carte

Fie ca este vorba de noroc sau de sansa, iata ca la Iasi minunile exista. Trecand peste birocratie, forta de munca sau politica, de ceva vreme, parca o dublura a indragitului film romanesc „Nea Marin Miliardar„, este in plina desfasurare. In rol principal nu este regretatul actor oltean Amza Pellea, ci un moldovean pe nume Vasile Necula. N-a auzit nimeni de el, fiind un taran obisnuit de prin comuna Movileni. Cum a ajuns totusi sa fie in atentia autoritatilor? Este foarte simplu. Fiind un crescator local de animale, s-a gandit totusi sa vada cum este prin Consiliul Local, iar de la curiozitate si pana la un mandat de consilier local nu a fost decat un pas. Plecand de la zicala „nu lasa pe maine ce poti face azi”, Nea Vasile s-a gandit sa fie presedintele unei asociatii a crescatorilor de animale, asociatie denumita parca sa atraga norocul de parte ei, „Trifoiul Movileni„.

Ei bine si cum moldoveanul crede in noroc, acesta nu a intarziat sa apara. Vreo mie de hectare de teren, pasune, aflata in proprietatea Primariei Movileni, a fost concesionata de catre asociatie la initiativa consilierului local de aceasta data, Nea Vasile. In anul 2008 s-a intamplat asta, dupa cum spun intr-un comunicat cei de la ANI. Aceste terenuri, care insumeaza in total exact 1.099 de hectare, au fost luate in anul 2008 gratuit, dar cu o conditie. Toti banii care urmau sa fie incasati de catre asociatie direct de la APIA trebuiau sa fie investiti, exclusiv, in pasune. Daca s-a intamplat sau nu asta, ar trebuie verificat, insa Nea Vasile, baga mana in foc ca lucrurile s-au desfasurat intocmai.

Nea Vasile, miliardar!

Dupa cum se arata in comunicat, in perioada exercitarii mandatului de consilier local, nea Vasile a participat la deliberarea si adoptarea a cinci  hotarari ale Consiliului Local al comunei Movileni care se refereau la modificarea deciziei privind arendarea cu titlu gratuit a suprafetei de 1.099 de hectare de pasune asociatiei de crescatori de animale. In final, dupa cum s-a mai precizat, pasunea a ajuns la asociatia condusa de nea Vasile. Conform Legii, ANI a constatat ca nu este totul in regula, dar Nea Vasile spune ca din verificarile pe care, la randul lui, le-a facut, totul este legal. „Am ramas surprins. Am verificat impreuna cu secretara legea si nu am gasit nicaieri scris ca as fi in incompatibilitate. Nu am avut niciun fel de contract cu Primaria Movileni, de ce sa fiu anchetat?”, a spus Vasile Necula.
De ce am putea spune ca Nea Vasile ii calca pe urme lui Nea Marin? Ei bine, din anul 2008 si pana in anul 2014, asociatia pe care o conduce a incasat aproape UN MILION DE DOLARI, dar presedintele se jura ca niciun leu nu a ajuns la el.

„Intr-adevar, am primit bani de la APIA. De fapt asociatia, nu eu. S-au facut lucrari pe pasune, avem procese verbale, nu ne jucam. Noi suntem o asociatie non-profit, nu vad pe cine am incurca”, a completat ieseanul. Doi ani, din 2008 pana in 2010, „Trifoiul Movileni” a fost scutita de taxe si impozite, apoi in 2010, o hotarare de Consiliu Local stabilea o taxa de 27.500 de lei pe an, iar ulterior o legea avea sa impuna asociatiei sa plateasca si impozit pe teren. Primarul comunei spune ca, din punctul sau de vedere, pasunea a fost concesionata legal.

„Pasunea a fost arendata asociatiei crescatorilor de animale. Initial a fost concesionata gratuit, iar ulterior a fost impusa o taxa si impozit. De pasune beneficiaza toti crescatorii de animale din comuna. Vasile Necula este intr-adevar consilier local si presedinte al asociatie. Daca autoritatile vor constata ca legea a fost incalcata, va raspunde”, a declarat Cristian Rimbu, primarul comunei Movileni. Pana cand autoritatile vor stabili daca se face cineva vinovat, Nea Vasile continua cu politica si zootehnia.

Comentarii
  • Nea Necula, dacă îl ştii pe „Meseriaşul” Stan, vecin de afacere cu matale, ăla de tunde iarba prin Hârtopul Ulii, din Moşia Zahornei, spune-i că nu o să-i mai fete oile dacă nu-şi plăteşte arenda. Doar pe la DIICOT sau pe la DNA, O SĂ-I BEHĂIE MIELUŞEII… Spune-i să pună mânuţa pe telefon şi să mai sune pe proştii care i-au dat pământurile în arendă!

  • un articol scris in bataie de joc….toate documentele au fost incheiate la Primaria Movileni—cine trebuia sa garanteze legalitatea lor…primarul si secretara……nu a facut Nea Vasile actele….el doar a beneficiat si ceilalti pe langa el…..

Adauga un comentariu