Scriitori

INEDIT! OCTAVIAN GOGA recitand un fragment din „Oltul” – VIDEO

Publicat: 01 apr. 2016

Astazi se implinesc 135 de ani de la nasterea poetului patimirii noastre„, Octavian Goga. Nu multi stiu insa ca, de la inceputul anilor ’30, dateaza un disc din colectia Bibliotecii Academiei Romane care contine vocea poetului Octavian Goga, recitand creatia sa din 1904, „Oltul”.

Octavian Goga, poet, publicist si om politic, fiind si prim-ministru intre decembrie 1937-februarie 1938, s-a nascut pe 1 aprilie 1881, in satul Rasinari, in familia preotului ortodox Iosif Goga.

In 1904 ii apare in „Luceafarul” cunoscuta poezie „Oltul„, apoi „Dascalita„, iar in 1905 poeziile „Plugarii”, „Rugaciune”, Clacasii”. Avea doar 25 de ani si incepea sa se bucure de un prestigiu literar remarcabil, consolidat si de premiul „Nasturel Herescu” al Academiei Romane” , primit in 1906.

In 1920, Octavian Goga a fost ales membru al Academiei, discursul de receptie fiind intitulat „Cosbuc”, pentru ca in 1924 sa primeasca Premiul National de poezie, iar Mihail Sadoveanu pentru proza.

A decedat la 6 mai 1938 la Ciucea. Trupul poetului a fost transportat la Bucuresti, fiind apoi inhumat in Cimitirul Bellu. Ulterior, el a fost reinhumat la Ciucea.

Vezi si Octavian Goga si masoneria

La 135 de ani de la nasterea lui Octavian Goga, turistii au ocazia sa viziteze sambata casa poetului din Rasinari, ghidati chiar de nepotul acestuia, Dinu Bucsan.

Este una din putinele zile din an cand se poate vizita casa lui Goga din comuna in care s-a nascut.

„Casa se poate vedea sambata, dupa ora 16.00, cand se termina programul. Casa se afla la numarul 880 din Rasinari, este un corp de cladire, e casa veche, eu voi fi acolo. Nu se plateste nicio taxa pentru vizitare. Casa poetului se poate vedea si in Saptamana Altfel si la vara, in rest nu. Eu locuiesc in Bucuresti”, a declarat vineri, pentru Agerpres, Dinu Bucsan, nepotul lui Octavian Goga.

Sambata, locuitorii din Rasinari vor comemora 135 de ani de la nasterea poetului Octavian Goga. Manifestarea va incepe la ora 10.00, la Biserica „Sfanta Treime” din Rasinari, cu o slujba religioasa. De la ora 11.00 va fi vernisata o expozitie la Caminul Cultural din Rasinari, dedicata personalitatilor localitatii, realizata cu documente de la Arhivele Nationale. Din programul oficial mai face parte si un recital din poeziile poetului. Tot sambata, in sediul primariei din comuna va fi lansat volumul „Rasinari — Paris si retur”.loading...

Adauga un comentariu