Secretele istoriei

INEDIT! Povestea primului accident rutier din istorie

Publicat: 08 iun. 2017
3

Din pacate, in ziua de astazi, accidentele rutiere sunt la ordinea zilei, insa lucrurile nu au stat intotdeauna asa! Primul accident din istorie a avut loc in anul 1771. Da, ati citit bine!

Primele idei teoretice pentru construirea unui vehicul cu tractiune proprie apar inca de la Leonardo da Vinci si Isaac Newton, insa istoria automobilelor incepe in 1769, odata cu crearea masinii cu motor cu abur si care putea transporta persoane la bord de catre Nicolas Cugnot. De fapt, era un tractor construit pentru armata, avea trei roti si putea trage artileria franceza la viteze de 5-6 kilometri pe ora. Vehiculul era impractic, trebuind sa se opresca la fiecare 15 min pentru a se reincarca.

Vezi si Cei mai mari inventatori ai lumii – Ferdinand Verbiest

Doi ani mai tarziu, in 1771, inventatorul a intrat cu un vehiculul sau intr-un zid, acesta fiind primul accident din lume.

Vezi si Iata cine a produs primul automobil suta la suta romanesc

Motorul cu aburi nu s-a dovedit practic pentru automobile, dar a functionat pentru locomotive si trenuri. Istoricii care accepta automobilul cu propulsie pe baza de aburi sunt de acord ca Nicolas Cugnot a fost inventatorul primului automobil.

Astazi, lucrurile au luat o intorsatura negativa! In Uniunea Europeana, de exemplu, numarul accidentelor rutiere este inacceptabil de mare: 1,3 milioane de accidente pe an, soldate cu 43.000 de decese si ranirea a 1,7 milioane de persoane.

Comportamentul participantilor la trafic reprezinta cea mai importanta cauza a mortalitatii: viteza, consumul de bauturi alcoolice sau de droguri, oboseala, neutilizarea centurii de siguranta sau a castii de protectie etc.

Adauga un comentariu